Abazović: Crna Gora ima najbolju deinflacionu politiku, cijena karata za žičaru potpuno optimalna

Premijer o žičari, inflaciji i realizovanim obećanjima Vlade na čijem je čelu

9575 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Žičara Kotor-Lovćen, Foto: Žičara Kotor-Lovćen
Žičara Kotor-Lovćen, Foto: Žičara Kotor-Lovćen

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović smatra da cijene karata za vožnju novoizgrađenom žičarom Kotor-Lovćen nisu prevelike i da su primjerene jedinstvenom doživljaju ljepote Boke i Lovćena koji će žičara ponuditi njenim korisnicima.

Žičara od mjesta Dub u Donjem Grblju do prevoja Kuk na Lovćenu počeće sa komercijalnim operacijama u ponedjeljak 14.avgusta. Nadmorska visina na koju se putnici penju tokom 11-minutne vožnje, jeste 1.348 metara. Prema projektu, žičara će imati 48 kabina i njen kapacitet je 1.200 putnika po satu. Kompanija Kotor Cable Car iza koje stoje crnogorska frma Novi Volvoks i italijanska Leitner koje su sagradil žičaru, navela je da će cijena karte za poovratnu vožnju iznositi 23 eura, a za vožnju u jednom pravcu 13 eura, što je u dijelu javnosti ocijenjeno kao preskupo, pogotovo za standard prosječnog građanina Crne Gore, ali i odnosu na cijene karata za slične žičare u zemljama regiona.

“Mi kao Vlada, ne možemo da diktiramo cijenu karte. Lično smatram da, kada to uporedite sa drugim žičarama koje su i kraće, te koje po mom skromnom sudu, a biću pomalo i lokalpatriota, daju i manji užitak nego što će ga korisnicima davati žičara Kotor-Lovćen, smatram da je ova cijena karata potpuno optimalna", kazao je Abazović danas novinarima u Kotoru, gdje je ozvaničio početak radova na izgradnju bulevara Tivat-Jaz.

Naglasio je da “žičara nije javni prevoz” i da je većina građana neće svakodnevno koristiti.

“Vjerovatno će naši građani htjeti jednom, dva puta da se voze, neko moža i više…To (žičara) nije nešto što se svakodnevno koristi i kada gledate druge cijene koje su na Crnogorskom primorju, mislim da je ova žičara povoljna za korisnike", istakao je Abazović dodajući da država nema mogućnosti da utiče na cjenovnu politiku operatera koji je dobio koncesiju da izgradi i koristi žičaru.

Poručio je da i to hoće li cijene karata van sezone za građane Crne Gore ili za djecu, biti možda niže, ne zavisi od Vlade već je stvar cjenovne politike operatera žičare.

“Generalno, mislim da povratna karta za taj užitak i za taj doživljaj koji nikada u životu nećete zaboraviti, zaslužuje da košta koliko četiri pića u nekom lokalu u Budvi. Vidio sam te komentare po društvenim mežama, ne želim da ulazim u polemike, ali samo neka uporede cijene sa drugim zemljama i biće im sve jasno", zaključio je premijer.

Komentarišući najavljeno novo poskupljenje goriva i skoro stalni rast cijena svih proizvoda, a pogotovo hrane u trgovinama, on je kazao da “Crna Gora ima najbolju deinflacionu politiku”.

“Imali smo najjeftinije gorivo u regionu, evo dvije godine. Mi smo zemlja koja nije podizala cijenu električne energije tri godine. Imali smo veliku kampanju 'Stop inflaciji' koja je dala toliko dobrih i pozotivnih efekata", nabrojio je Abazović koji je na pitanje novinara hoće li se akcija “Stop inflaciji” nastaviti, uzvratio konstatacijom “postavljate mi pitanja kao da ćemo da vladamo još 100 godina, a nećemo što je i dobro”.

“Međutim, ako bude do nas, građani neće osjetiti inflaciju", poručio je premijer dodajući da je Vlada koju on vodi “ispunila svaku stvar i svaki projekat koji je rečen građanima”.

“Svaka stvar je ispunjena, svaka – od trajekta, žičare, vodnog terminal aerodroma, i ovoga bulevara-sve! Sve što je rečeno građanima mislim da mogu da računaju na to. Ako bude bilo nove Vlade, vidjećemo kako će se ona postaviti u odnosu na sve to, ali generalno u poređenju i sa regionom i sa zemljama EU, mi vodimo deinflacionu politiku koja je za sada dala dobre rezultate", zaključio je Abazović.

Bonus video: