Voz ostao u kvaru u Sozini: Putnici lokomotivom prebačeni do Sutomora

Iz Željezničkog prevoza nisu precizirali o kakvom je kvaru riječ, već samo da je preksinoć zbog njega došlo do kašnjenja na liniji Bar-Podgorica

24848 pregleda 67 reakcija 24 komentar(a)
Dio voza na kome je došlo do kvara: Putovanje do Bara trajalo duže od četiri sata, Foto: Čitalac Vijesti
Dio voza na kome je došlo do kvara: Putovanje do Bara trajalo duže od četiri sata, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 12.08.2023. 14:49h

Voz koji je preksinoć oko sedam i po krenuo iz Podgorice ka Baru, ostao je u kvaru u tunelu Sozina zbog čega je pomoćnom lokomotivom morao biti odvučen do Bara.

Tunel je postao prohodan oko 23 časa dok su putnici lokomotivom prebačeni do Sutomora zbog čega je došlo do kašnjenja na ovoj dionici.

To je “Vijestima” zvanično rečeno iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG).

Redakcija se državnoj kompaniji obratila nakon što je od izvora saznala da je na tom vozu došlo do požara u ormaru elektroopreme.

Voz
foto: Čitalac Vijesti

Iz ŽPCG su naglasili da je riječ o dezinformaciji ali nisu precizirali koja je priroda kvara, već samo da je bio u defektu u tunelu Sozina.

Dalje su pojasnili da je riječ o vozu koji je u četvrtak krenuo iz Podgorice za Bar u 19.32 časova te da je nakon zastoja upućena pomoćna lokomotiva iz tog primorskog grada da ga preuzme i odvuče do Sutomora i Bara.

"Usljed ovog poremećaja kasnio je posljednji voz iz Bara za Podgoricu, koji je bio otpremljen po prispijeću ove garniture u stanicu Bar", navodi se u odgovoru ŽPCG.

Voz je kako su kazali, iz Sozine izvučen oko 23 časa.

Iz ŽPCG su naglasili da se pomoćna lokomotiva morala čekati zbog procedure, prema kojoj kondukter u slučaju kvara mora otići do najbližeg pružnog telefona i da bi ga prijavio.

"Nakon što je voz izvučen iz tunela, putnici su pomoćnom lokomotivom stigli u stanicu Sutomore odakle su putovanje za Bar nastavili vozom “6150” koji je stigao iz Podgorice", pojasnili su iz ove državne firme.

Iz ŽPCG su kazali da je taj voz u stanicu Sutomore stigao čim je pruga postala prohodna za saobraćaj, pa je posljedično došlo i do kašnjenja voza koji je u međuvremenu trebalo da krene iz Bara.

Na pitanja “Vijesti” o potencijalnoj šteti na vozu i koje su službe reagovale, iz ŽPCG su naveli da će odgovore dostaviti naknadno kada prikupe informacije o nadležnih službi.

Među ranijim problemima bilo napajanje, problemi sa kočnicama...

Lokalni voz na dionici Podgorica-Kolašin je krajem juna u Bioču čekao na uključenje napona više od sat vremena.

Iz ŽPCG su tada “Vijestima kazali da je voz krenuo nakon što su ekipe Željezničke infrastrukture uklonile problem na kontaktnoj mreži.

Nakon tog slučaja krajem jula, zbog kvara je zaustavljen i voz iz Bara. “Vijesti” su tada pisale da su lokomotivi otkazale kočnice i da je tako prevezena do željezničke stanice Zeta.

Iz državne ŽPCG su to demantovali, naglasili da je riječ o neistinama i kazali da bezbjednost putnika nije bila ugrožena i da je lokomotiva nakon provjere, upućena smanjenom brzinom ka Zeti.

Bonus video: