Najviše duguju Vektra Jakić i Termoelektrana

Opština Pljevlja na kraju prošle godine imala je nenaplaćenih potraživanja po osnovu poreza na nepokretnost u iznosu od 10.066.681 euro

11590 pregleda 3 komentar(a)
Dug Termoelektrane Pljevlja je 735.129 eura, Foto: Biljana Matijasevic
Dug Termoelektrane Pljevlja je 735.129 eura, Foto: Biljana Matijasevic

Opština Pljevlja treba da otpiše potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti za koje su iskorišćene sve mjere naplate predviđene zakonom.

To se konstatuje u Izvještaju nezavisnog revizora o predlogu završnog računa budžeta Opštine Pljevlja za prošlu godinu, koji su nedavno usvojili odbornici lokalnog parlamenta.

“Imajući u vidu da se u evidenciji nalaze i potraživanja koja datiraju od 2003. godine pa nadalje, potrebno je da Opština razmotri otpisivanje potraživanja za koja su iskorišćene sve mjere naplate, predviđene zakonom”, navodi se u mišljenju nezavisnog revizora.

Iz lokalne uprave “Vijestima” nijesu odgovorili da li će otpisati potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti i za koji će period to uraditi.

U Zakonu o poreskoj administraciji propisano je da pravo na naplatu poreza zastarijeva u roku od pet godina od isteka godine u kojoj je porez utvrđen. U istom roku zastarijeva i pravo na naplatu kamate i troškova postupka. Rok zastarjelosti prava naplate poreza prekida se bilo kojom službenom radnjom preduzetom od strane poreskog organa. Rok zastarjelosti ne teče za vrijeme dok traje postupak kod suda ili u slučaju kada se poreski obveznik, fizičko lice, nalazi izvan Crne Gore neprekidno u trajanju dužem od šest mjeseci.

Na kraju prošle godine Opština Pljevlja imala je nenaplaćenih potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti u iznosu od 10.066.681 euro.

Potraživanja po ovom osnovu veća su za preko milion eura u odnosu na kraj 2022. godine kada su iznosili nešto preko devet miliona eura.

Od ukupnog iznosa nenaplaćenih potraživanja krajem prošle godine oko 3,9 miliona eura dugovala su pravna lica, a većinu građani Pljevalja.

Najviše 2,5 miliona eura, po osnovu poreza na neporetnost, duguje kompanija Vektra Jakić, u kojoj je proizvodnja prekinuta krajem decembra 2018. godine.

Dug Termoelektrane Pljevlja krajem prošle godine po istom osnovu iznosio je 735.129 eura, Montenegro cement kompani duguje 362.000 eura i Rudnik uglja 248.082 eura.

Od ukupnog iznosa nenaplaćenog potraživanja 4,95 miliona eura se odnosi na porez na zemljište, a 5,12 miliona eura za porez na građevinsko zemljište.

U Opštini su kazali da su prošle godine donijeli 36.268 poreskih rješenja od kojih je 116 za pravna lica.

3,9 miliona eura dugovala su pravna lica, a većinu građani Pljevalja

Opština je prošle godine donijela 51 rješenje o prinudnoj naplati poreza, ali Uprava lokalnih javnih prihoda nije sprovodila postupak prinudne naplate zbog mogućih advokatskih troškova, s obzirom da je Ustavni sud u martu prošle godine ukinuo Uredbu o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Po osnovu poreza na nepokretnost Opština Pljevlja prošle godine od fizičkih i pravnih lica prihodovala je skoro dva miliona eura od čega se na porez na građevinske objekte odnosi 1,5 miliona eura.

Iz lokalne administracije tvrde da je ukupan prihod po osnovu poreza na nepokretnost ostvaren u iznosu od 70 odsto planiranih sredstava.

Od pravnih lica naplaćeno je 1,6 miliona eura poreza na nepokretnosti, a od građana, nepunih četiristo hiljada eura.

Bonus video: