"Vijesti" na žičari Kotor - Lovćen: Ljepota Boke ostavlja bez daha, malo dodatnih sadržaja

Žičara Kotor - Lovćen otvorena 13 mjeseci nakon polaganja kamena temeljca. Na gornjoj stanici Kuk na Lovćenu trenutno radi samo restoran, dok su dodatni sadržaji u planu

55112 pregleda 159 reakcija 42 komentar(a)
Uspon od gotovo četiri kilometra: Žičara Kotor - Lovćen, Foto: BORIS PEJOVIC
Uspon od gotovo četiri kilometra: Žičara Kotor - Lovćen, Foto: BORIS PEJOVIC

Žičara Kotor - Lovćen zvanično je otvorena juče nakon zakašnjenja od mjesec dana izazvanog, između ostalog, kišom i lošim vremenom. Iako su pejzaž, uspon i Bokokotorski zaliv na dlanu posjetioce ostavili bez daha, na gornjoj stanici Kuk na Lovćenu osim restorana trenutno nema dodatnih sadržaja.

Polazna tačka za gondole je Dub koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor, a trasa duga oko četiri kilometra vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Kako je na otvaranju kazao izvršni direktor “Žičare Kotor-Lovćen” Marco Cus, radovi na ovom projektu bili su naporni i teški, ali i efikasni.

“Ovo je projekat na koji treba da budemo ponosni, nije značajan samo za Crnu Goru i njen turizam, već i za regiju.”

On je naglasio da je riječ o održivoj, ekološki orijentisanoj priči koja prati trendove aktivnog odmora i njegovanja autentičnih vrijednosti. Na pitanje o procjeni turističke sezone i šta od nje očekuju, Cus je kazao da se vožnje nastavljaju po planu dok god vrijeme služi i da sve diktiraju sunčani dani.

Vožnja do prevoja Kuk oko deset minuta: Žičara Kotor - Lovćen
Vožnja do prevoja Kuk oko deset minuta: Žičara Kotor - Lovćenfoto: Boris Pejović

“Najveći izazov ove godine i jedan od razloga za zakašnjenje su bile velike kiše i nevrijeme. Kada u Kotoru pada kiša, ovdje gore je oluja”, pojasnio je on.

Cus je dodao da nakon kiše radovi ne mogu početi odmah već slijedi saniranje, vraćanje u rad i novi projektni plan nakon sanacije i naglasio da želi da se žičara radi po najvećim standardima u Evropi.

Uspon, obronci Lovćena i pritisak u ušima

Žičara polazi iz mjesta Dub, koje se nalazi s desne strane prije ulaska u tunel Vrmac, koji vodi do gradskog jezgra opštine Kotor. Osim velikog parkinga tu je i glavna zgrada, čiju ponudu trenutno čine biletarnica, suvenirnica i kafić.

Ulaskom u gondolu se kroz desetak minuta vožnje iznad strmih obronaka Lovćena stiže do lokaliteta Kuk na toj planini, na nešto više od 1,34 kilometra nadmorske visine. Vožnja nudi sve što se očekuje - nagli uspon, promjena pritiska u ušima, blagi strah i od najmanjeg ljuljanja kabine iznad oštrih stijena i padina. Gondole su brojne i brzo se rotiraju dok su iz kompanije “Žičara Kotor-Lovćen” pojasnili da može da preveze do 1,2 hiljade putnika po satu.

Nakon izlaska na stanicu Kuk, ljepote ne morate tražiti jer oči ne mogu zaobići Boku Kotorsku. Zaliv se pod posjetiocima prostire u cjelosti, od uvučenog Kotora s brojnim gliserima koji sijeku površinu tamnoplavog mora, preko Tivta, Ostrva cvijeća, u zemlju urezanog aerodroma, Herceg Novog, Luštice i otvorenog prostora Jadranskog mora s lijeve strane. Pažnju posebno privlače avioni koji slijeću i uzlijeću, neusklađeno šaranje brodića po moru, nervna mreža zakrčenih puteva kojima automobili idu duž zaliva i jaki kontrast zelenih brda i površine vode.

Prostor iznad same stanice prepušten je brdima prošaranim kamenom i zelenilom, a nedaleko je i lovćenski repetitor.

Kuda sad?

Prispjećem na prevoj Kuk, posjetiocima je trenutno na raspolaganju samo restoran. Osim prelijepog pogleda, kafe, hrane i ostalog što nudi ugostiteljski sektor, gornja stanica osim kratke šetnje nema ništa drugo u ponudi. Kako nam je nezvanično rečeno, projekat je planiran kao sportsko-rekreativni centar kojem će se vremenom dodati i ostali planirani sadržaji. Dodatno, kako su nam kazali, građevinske radove svih vrsta otežava i činjenica da je za njih potrebno raditi elaborate i računati na zaštitu životne sredine jer se rade unutar Nacionalnog parka Lovćen.

Pristupni put još nesređen: Žičara Kotor - Lovćen
Pristupni put još nesređen: Žičara Kotor - Lovćenfoto: Mirko Kotlaš

Pošto je riječ o početnoj fazi projekta, ture za turiste još nisu razrađene, pa zainteresovani mogu samo od turističkih agencija tražiti vožnje do Njegoševog mauzoleja, Njeguša ili do oko 20 kilometara udaljenog Cetinja. Stanicu Kuk do potpuno asfaltiranog puta za Prijestonicu i Njeguše dijeli stotinjak metara, pri čemu je trenutno asfaltiran samo dio dok se na ostatku trenutno radi i saobraća po utabanoj zemlji.

Uzbudljivi spust

Spust trasom dugom gotovo četiri kilometra opet mijenja pritisak u ušima, ali je značajno uzbudljiviji od samog uspona. Prelazak iznad brdskih prevoja začinile su litice i uvale koje se pružaju pod nogama, ali i vjetar koji zviždi oko gondole.

Zainteresovani će za ovo iskustvo u oba smjera morati izdvojiti 23 eura dok karta u jednom smjeru košta 13 eura. Posjetioci s djecom platiće sedam eura za jedan smjer odnosno 12 eura za povratnu kartu, dok za mlađe od dvije godine nema naplate. Kako su saopštili iz “Žičare”, osobe s invaliditetom će vožnju plaćati po cijeni dječje karte.

Projekat vrijedan 20 miliona eura

Koncesioni ugovor o gradnji žičare Kotor - Lovćen potpisali su u decembru 2021. godine predstavnici Vlade i konzorcijuma “Leitner - žičara Kotor 1350”, koji čine podgorički “Novi Volvox” i italijanski “Leitner”. Konzorcijum je zatim u februaru prošle godine osnovao kompaniju “Žičara Kotor - Lovćen” u kojem “Novi Volvox” ima 80 odsto vlasničkog udjela, a “Leitner” 20 odsto.

Bokokotorski zaliv na dlanu: Žičara Kotor - Lovćen
Bokokotorski zaliv na dlanu: Žičara Kotor - Lovćenfoto: Boris Pejović

Prema ranijem pisanju Centra za istaživačko novinarstvo i prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, podgorička kompanija je u aprilu ove godine uz saglasnost Vlade, prenijela vlasnički udio na svog vlasnika, firmu “Seed Capital Partners”, koja je vlasništvo Milana Ivanovića.

Ukupna vrijednost investicije je procijenjena na oko 20 miliona eura, a izgradnja je počela u julu prošle godine, kada je i svečano postavljen kamen-temeljac.

Projekat govori sam za sebe

Izgradnjom žičare Kotor - Lovćen ostvaren je san mnogih generacija, a riječ je o najvažnijem projektu za promociju Crne Gore, saopštio je na fejsbuku premijer Dritan Abazović.

On je istakao da je ideja najavljivana decenijama i konačno otvorena nakon 13 mjeseci, te da posjetioci koji ugledaju Boku Kotorsku sigurno neće zaboraviti Crnu Goru.

Slično misli i prvi čovjek Opštine Kotor, Vladimir Jokić koji je u Bojama jutra Televizije “Vijesti” kazao da je glavni benefit projekta što će on govoriti sam za sebe.

“Potrebno je još nekoliko projekata kako bi pristup žičari bio bolji, pristupačniji i kako bi saobraćaj bolje tekao. Glavno je da je nakon decenija i decenija, za godinu dana ovaj projekat završen”, naglasio je on.

Najveći izazov ove godine i jedan od razloga za zakašnjenje su bile velike kiše i nevrijeme. Kada u Kotoru pada kiša, ovdje gore je oluja, kazao je Cus

20

miliona eura je procijenjena ukupna vrijednost investicije

Bonus video: