Javni izvršitelj Tivćanima uzeo preko 1,1 miliona eura na osnovu odluke međunarodne arbitraže

Iako je novac skinut sa računa VIK-a, suštinski će on otići iz budžeta Opštine jer je lokalna uprava garant plaćanja svih obaveza u ukupno nekoliko desetina miliona eura vrijednom obimnom procesu fazne gradnje kanalizacionog i vodovodnog sistema grada, a u kojima je VIK formalni investitor

28008 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Javni izvršitelj Ivan Petrović skinuo je sa računa preduzeća Viodovod i kanalizacija Tivat (VIK) na svoj račun transferisao iznos od oko 1,1 milion eura.

Petrović je to učinio sprovodeći u djelo odluku međunarodne arbitraže u Parizu, u sporu tivatskog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK), odnosno Opštine Tivat kao njegovog isključivog vlasnika, a koji je VIK vodio sa njemačkom kompanijom "Ludwig Pfeiffer", koja je bila izvođač radova na izgradnji druge faze gradskog kanalizacionog sistema i prateće vodovodne infrastrukture Tivta.

Iako je novac skinut sa računa VIK-a, suštinski će on otići iz budžeta Opštine jer je lokalna uprava garant plaćanja svih obaveza u ukupno nekoliko desetina miliona eura vrijednom obimnom procesu fazne gradnje kanalizacionog i vodovodnog sistema grada, a u kojima je VIK formalni investitor. „Ludwig Pfeigffer“ je bio izvođač druge faze radova na unapređenju vodovodne i kanalizacione mreže Tivta vrijednih ukupno 9,5 miliona eura, a koji su izvedeni od decembra 2011. do decembra 2014.godine.

Oni su obuhvatali izgradnju 17,6 kilometara kanalizacione mreže, 14,6 kilometara vodovodne mreže, te šest većih i šest manjih pumpnih stanica. Radovi su finansirani sa 3,96 miliona eura budžetskih sredstava Opštine Tivat, 5,38 miliona eura kredita i 156.000 eura donacije njemačke banke KfW, a impementirala ih je i vodila državna agencija Vodacom iz Tivta.

Zbog kašnjenja radova u odnosu na ugovorenu dinamiku i primjedbi na kvalitet odrađenih poslova, Opština, odnosno VIK kao investitor i "Lufdwig Pfeiffer“ kao izvođač ušli su u sporove a lokalna uprava Tivta još od avgusta 2019. godine odbijala je da plati posljednju, tzv. situaciju 20 koje su joj dostavili njemački graditelji i nadzorni organ - njemačka kompanija „Dahlem“, u sklopu završnog obračuna cijelog posla.

Opština Tivat koju je tada vodio gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) je međutim, te obaveze ipak platila u ljeto 2020. jer su lokalna uprava i "Ludwig Pfeiffer“ 18. maja te godine potpisali Sporazum o plaćanju prema odluci DAB‐a” (Odluka komisije za rješavanje sporova). U sporazumu je navedeno da će investitor isplatiti iznos definisan odlukom DAB‐a, zajedno sa kamatama u četiri rate, zaključno sa 30.avgustom 2020. To je Opština i učinila plativši Njemcima ukupno 830.000 eura.

To je urađeno iako je još u aprilu te godine “Ludwig Pfeiffer” zbog ovog spora pokrenuo arbitražu pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu radi prinudne naplate tog potraživanja. Iako je lokalna uprava Tivta već do avgusta te godine platila cijelo potraživanje Njemaca koje je sa sa dospjelim kamatama iznosilo oko 830.000 eura sa, “Ludwig Peiffer” ipak nije osuastao od arbitraže u Parizu pred kojom je nedavno dobio postupak i na osnovu te arbitražne odluke, preko javnog izvršitelja, VIK-u danas sa računa skinuo itznos od čak 1.117.953,44 eura, na ime glavnog duga, troškova kamate i troškova arbitražnog i izvršnog postupka.

Zanimljivo je da je ovo urađeno iako je kompanija “Ludvig Pfeiggffer” u međuvremenu otišla u stečaj.

VIK Tivat pred Privrednim sudom u Podgorici pokrenuo proces izdavanja privremene mjere kojom bi se obustavilo izvršenje, ali je mala vjerovatnoća da će to i dogoditi. Takođe, VIK je odmah predao i zahtjev Opštini da mu ona kao garant plaćanja obeveza u procesu gradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema, odmah nadoknadi novac kokji je toj opštinskoj firmi sa njenog računa skinuo javni izvršitelj.

Posao sa "Ludwig Pfeifferom" je svojevremeno sklopljen i sprovođen preko državne agencije "Vodacom", u vrijeme kada je Tivtom vladala koalicija DPS-SDP a na čelu grada bili Dragan Kankaraš (DPS) i Ivan Novosel (DPS) kao predsjednici Opštine. Glavni projekt menadžer te investicije bio je tadašnji potpredsjednik Opštine Krsto Bošković (SDP).

Kako nezvanično saznajemo, Opština na čijem je čelu sada gradonačelnik Željko Komnnenović (Narod pobjeđuje) će zbog svega ovoga pokrenuti tužbe za nadoknadu štete protiv “Vodacoma” i nadzornog organa - kompanije “Dahlem”, ali je vrlo moguće da će se podnijeti i niz krivičnih prijava protiv više pojedinaca koji su u raznim svojstvima, minulih godina bili uključeni u posao.

Bonus video: