Mojkovac: Čeka se na kapitalne investicije

To što je ostvareno tek 12 odstoizdataka u Mojkovcu objašnjavaju da se one realizuju u trećem i četvrtom kvartalu

1997 pregleda 2 komentar(a)
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Rashodi Budžeta Opštine Mojkovac, od januara do juna ove godine, bili su nešto više od 1,5 miliona eura, što je oko 36,5 odsto godišnjeg plana.

Prema polugodišnjem izvještaju o izvršenju budžeta, koji je usvojen u lokalnom parlamentu, na tekuće rashode potrošeno je 1,35 miliona eura ili oko 40 odsto planiranog za 12 mjeseci.

Činjenicu da je ostvareno tek 12 odsto kapitalnih izdataka iz izvršne vlasti objašnjavaju praksom “da se kapitalne investicije realizuju u trećem i četvrtom kvartalu godine”.

“Kapitalni izdaci ostvareni su u iznosu od 96.998 eura, dok je godišnji plan 813.500… Dinamika u trošenju sredstava bila je uslovljena realizacijom prihoda i objektivnim razlozima za realizaciju onih rashoda, koji nijesu mogli biti realizovani za izvještajni period. To se, prije svega, odnosi na realizaciju kapitalnih investicija čije se izvršenje po pravilu realizuje u trećem i dijelom u četvrtom kvartalu. Prioritet je dat realizaciji tekućeg budžeta od kojeg zavisi i rad opštinskih organa i službi, kao i javnih ustanova i javnih preduzeća”, piše u obrazloženju izvještaja.

Prema tom dokumentu Opština je za šest mjeseci otplatila oko 90.000 eura obaveza iz ranijih godina, što je više od polovine planiranog za 2023. Iz mojkovačke lokalne uprave podsjećaju da su, tokom minulog perioda, “opštine ostale bez osnovnih prihoda, koji su utvrđeni Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, a to su porez na dohodak fizičkih lica, prireza porezu i dijela sredstava iz Egalizacionog fonda”.

Tvrde i da u ovom trenutku Opština “nema značajnih neizmirenih obaveza”. Na glavnom računu trezora lokalne uprave, kako piše u izvještaju, krajem juna bilo je 226.000 eura.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine (SO) bio je i Završni račun budžeta za minulu godinu. Prema tom dokumentu lani je lokalna uprava prihodovala oko 3,3 milona eura, što je 93 odsto planiranog. Rashodi su iznosili oko 3,5 milona eura.

Nenaplaćena potraživanja Opštine na kraju 2022. godine bila su skoro dva milona eura, a odnose se na porez na nepokretnost, komunalne takse. naknade za korišćenje opštinskih puteva… Na kapitalne investicije, za koje je bilo planirano 641.715, lani je potrošeno 442.757 eura. U tekućim izdacima najveće učešće imaju bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca zaposlenih u organima i službama Opštine i oni iznose 985.337 eura. Broj službenika i namještenika bio je 101.

Bonus video: