Gubitak tržišta na istoku Evrope poguban za Tivat

Aerodrom u Boki u julu imao sto hiljada putnika manje nego u istom mjesecu 2019. godine

20643 pregleda 169 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Aerodrom Tivat je tokom jula ostvario promet od 170.505 putnika što je je skoro za četvrtinu bolji rezultat nego što ga je tivatska vazdušna luka imala u istom mjesecu prošle godine.

Ipak, ono što je ostvareno u julu ove godine, jer tek nepunih 61 odsto od obima prometa u istom mjesecu za tivatski aerodrom do sada rekordne 2019. godine (279.795 putnika), što pokazuje da ova vazdušna luka spada u red rijetkih aerodroma na području bivše Juoslavije koji još nisu stigli, a kamoli prestigli svoje rezultate iz perioda prije koronakrizne 2020.

Pored pandemije 2020, od tada do danas na loše rezultate Aerodroma Tivat presudno utiču politika i ratne prilike na istoku Evrope - prvo sankcije Rusije Crnoj Gori u obliku potpunog prekida vazdušnog saobraćaja između te drvije države koji traje još od 2020. do danas, a potom i gubitka zbog sankcija EU prema toj državi i tržištu Bjelorusije, te onda i Ukrajine zbog rata u toj zemlji.

Time je aerodrom Tivat u samo tri godine bez svoje direktne krivice, izgubio više od trećine svog ukupnog tržišta. Od toga se ova vazdušna luka, uprkos nastojanjima Aerodroma Crne Gore da privuku nove aviokompanije i otvore nova tržišta za Tivat - prvenstveno iz rejona centralne Azije i Bliskog istoka, do danas nije oporavio.

Trenutno ovdašnja vazdušna luka ima ukupno 160 letova sedmično što je 26 sedmičnih letova više nego u isto vrijeme lani. Za Tivat trenutno leti 26 redovnih i sezonskih prevoznika što je za sedam aviokompanija više nego u ovo doba prošle godine, ali je sve to zajedno i dalje nedovoljno da nadoknadi ogroman broj izgubljenih letova, destinacija i prevoznika koje je ova vazdušna luka ranije imala iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Tokom jula ove godine na pisti pored Tivatskog zaliva zabilježene su ukupno 2.133 operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je 14 odsto više nego u istom mjesecu lani, ali i dalje 24 odsto manje nego u julu rekordne 2019. godine.

Od početka ove godine do 1. avgusta, Aerodrom Tivat je zabilježio ukupan promet od 452.180 putnika na 6.032 operacije vazduhoplova.

Bonus video: