Nema izmjena plana za Porto Montenegro, jer je cilj zadovoljiti investitora

Zbog zgrade koja ulazi preko 200 kvadrata u more, Ministarstvo ne planira izmjenu studije lokacije jer je u skladu sa prostornim planom i programskim zadatkom iz 2019.

35444 pregleda 38 reakcija 14 komentar(a)
Maketa sporne zgrade izložena u hotelu “Regent”, Foto: Čitalac
Maketa sporne zgrade izložena u hotelu “Regent”, Foto: Čitalac

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je upoznato sa krivičnom prijavom koja je podnijeta Specijalnom državnom tužilaštvu, zbog planirane izgradnje zgrade na mjestu heliodroma u “Porto Montenegru”, koja dodatno ulazi preko 200 kvadrata u more, ali da zasada nije planirana izmjena Državne studije lokacije (DSL) “Arsenal” u koju je ucrtana ta zgrada.

Iz ovog resora ministarke Ane Novaković Đurović, naveli su i da je programskim zadatkom za izradu ove studije iz 2019. godine navedeno da je cilj izmjena plana prilagođavanje interesima investitora i njegovim planovima.

“Pri izradi izmjena i dopuna DSL Arsenal Tivat ispoštovani su parametri definisani planskim dokumentom višeg reda, tj. prostornim planom posebne namjene za obalno područje. Zasada nije planirana izrada izmjena odnosno dopuna DSL “Arsenal-Tivat”, navedeno je u odgovoru.

“Vijesti” su krajem jula objavile tekst o krivičnoj prijavi koju je predala grupa građana Seljanova protiv Mladena Krekića izvršnog direktora firme “Business Art”, kao tadašnjeg rukovodioca izrade i odgovornog planera DSL Arsenal Tivat, i odgovornih lica u tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma zbog sumnji da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom izrade i prihvatanja izmjena ovog plana u korist investitora a na štetu javnog interesa i interesa građana tog naselja.

“U Odluci i Programskom zadatku za izradu Izmjena i dopuna Državne studije lokacije ‘Arsenal - Tivat’ iz 2019. godine je između ostalog navedeno da su predmetne izmjene plana imale za cilj usaglašavanje planskih i razvojnih namjera, kroz strukturiranu preraspodjelu zoninga, namjene prostora i bruto građevinskih površina. Takođe, u programskom zadatku je navedeno da se investicioni stavovi postojećih vlasnika baziraju na stalnim izazovima da se uspjeh ‘Porto Montenegra’ proaktivno prilagodi i unaprijedi u zavisnosti od promjena u očekivanjima posjetilaca, demografskih i promjena u profilu posjetilaca, u sve konkurentnijem ambijentu Bokokotorskog zaliva, stvarajući time nove turističke i razvojne projekte. Kako ugostiteljstvo i nautički turizam predstavljaju osnov za najfundamentalniju ciljnu oblast rasta u regionu, nova investiciona strategija predviđa sposobnost Porto Montenegra da bude samofunkcionalan i da održava aktivnost tokom perioda van sezone sa ciljem da, u konačnom, bude destinacija koja je aktivna i koja obezbijeđuje radna mjesta tokom čitave godine”, navedeno je u odgovoru Ministarstva na pitanja o ovoj krivičnoj prijavi, spornom planu i da li planiraju da uradi reviziju DSL “Arsenal”.

Površina zahvata ove DSL iznosi ukupno 168,52 hektara, od čega je 29,42 hektara na kopnu i 139,1 hektar na moru.

“Ministarstvo je do sada izdalo urbanističko tehničke uslove (UTU) broj 18.11. 2022. i na osnovu istih se, imajući u vidu urbanističke parametre, ne može utvrditi da li će i u kom obimu predmetni objekat biti izgrađen i na moru”, naveli su iz Ministarstva.

Međutim u ovom dokumentu Ministarstva, koji je objavljen na njihovom sajtu, piše da se urbanistička parcela na kojoj će graditi zgrada sastoji se “od katastarske parcele 965/23 KO Tivat, dijela katastarske parcele 185/2 KO Tivat i dijela Jadranskog mora”.

Iz Morskog dobra su tada “Vijestima” kazali da buduća zgrada ulazi u Jadransko more u površini od 215 kvadratnih metara, kao i da su tokom javne rasprave o izmjeni ove DSL dostavili svoje primjedbe, ali da prilikom izdavanja UTU za ovo zgradu nije traženo njihovo mišljenje niti je ono bilo obavezno.

Iz Ministarstva navode da Morsko dobro može inicirati izmjenu plana, iako to može da uradi i samo Ministarstvo. Međutim, na samoj lokaciji prema tvrdnjama mještana već su počele pripreme za izgradnju objekta.

“S obzirom na to da se planski dokument nalazi u zoni morskog dobra i da je planski razrađen prostor kopna i akvatorijuma, isti je dostavljen na mišljenje relevantnim institucijama, između ostalih i JP Morsko dobro. Prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, u proceduri izrade planskog dokumenta nije predviđeno obavezno davanje mišljenja i saglasnosti od strane JP Morsko dobro. Inače, JP Morsko dobro u svojstvu pravnog lica koje upravlja morskim dobrom u kontinuitetu podnosi Ministarstvu inicijative o potrebi izrade planskih dokumenata kojim se uređuje prostor morskog dobra”, navedeno je u odgovorima Ministarstva.

Na ovoj lokaciji predviđena je gradnja objekta - kondo hotela sa prizemljem i pet spratova, a ona bi sa tri strane bila okružena morem. U prijavi je, između ostalog, navedeno da DSL “Arsenal” nakon izmjena iz 2013. i 2019. godine u više parametara odstupa od normi iz prostornog plana područja posebne namjene za obalno područje kako bi se udovoljilo zahtjevima investitora.

Na ranija pitanja “Vijesti” o ovom slučaju nisu odgovarali iz Specijalnog tužilaštva, “Porto Montenegra”, a ni projektant Krekić.

Bonus video: