Grade novu trafostanicu od tri miliona eura

Puštanjem u rad nove tarfostanice prestaće sa radom postojeća trafostanica TS 35/10 kV/kV “Arsenal” koja je još uvek u relativno dobrom stanju, ali više ne može da zadovolji rastuće potrebe za električnom energijom kompleksa.“- kazao je „Vijestima“ PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić
149 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.08.2017. 17:15h

Kompanija Adriatic Marinas iz Tivta na sjevernom dijelu kompleksa nautičko-turističkog centra Porto Montenehru u blizini Jadranske magistarle na Seljanovu, počela je gradnju trafostanice 35/10 kV „Porto Montenegro“, ukupne instalisane snage 3x12,5MVA, au koju će se ukupno uloćiti oko 3 miliona eura.

U ovoj fazi izgradnje ugradiće se jedan transformator. Puštanjem u rad nove tarfostanice prestaće sa radom postojeća trafostanica TS 35/10 kV/kV “Arsenal” koja je još uvek u relativno dobrom stanju, ali više ne može da zadovolji rastuće potrebe za električnom energijom kompleksa.“- kazao je „Vijestima“ PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić.

On je istakao da je vrijednost elektro-opreme koja se u ovoj fazi ugrađuje u novu trafostanicu milion eura, a njen isporučilac je renomiranja njemačka kompanija Siemens. „Srednjenaponska postrojenja 35kV i 10 kV su moderna gasom izolovana postrojenja a transformartor je sa sniženim gubicima. Trafostanica će imati moderan nadzorni sistem daljinskog upravljanja i biće integrisana u postojeći Energy management sistem za daljinsko očitavanje i praćenje potrošnje energije, što će biti dodatna investicija od oko 100.000€.“- naglasio je Kalezić. Za samu zgradu nove trafistanice i njene prilazne puteve izdvojiće se dodatnih 800 hiljada eura.

Na platou pored zgrade trafostanice će se postaviti dva dizel agregata svaki od 1.000kVA, a koji će obezbjeđivati napajanje Pporto Montenegra strujom u slučaju havarija na distributivnoj elektro-mreži. Agregati će biti kontejnerskog tipa za spoljnu ugradnju i smanjenim nivoom buke, ali će se dodatno oko kontejnera postaviti zidovi sa akustičnim barijerama, da bi buka kada generatori rade, bila što niža.

„Jedan agregat već imamo u Portu i on se samo izmiješta u novi kontejner, a drugi smo kupili u kompletu sa kontejnerom. Vriednost radova na isporuci opreme i ugradnji ova dva agregata je 300.000€.“- podvukao je Kalezić.

Na parceli na kojoj se gradi trafostanica je već izvršeno izmještanje kišnog kanala, tako što su izgrađene prihvatne šahte i postavljene cievi prečnika 1.500mm koje će u krajnjoj fazi kada bude izgrađen ovaj dio Porta Montenegra, prihvatati svu atmosfersku vodu koja se sliva iz gradskog područja iznad budućeg bulevara. Prije izmještanja je to bio otvoreni kanal, a nakon završetka radiova, kanal će biti u cijevi na cijeloj svojoj trasi kroz Porto Montenegro. U samo izmiještanje kišnog kanala je tokom 2014. godine uloženo 120.000 eura.

Od lokacije nove trafosatnice do lokacije postojeće TS “Arsenal” već je izgrađena kompletna podzemna kablovska infrastruktura u šta je uloženo preko 200.000 eura.

Kada nova trafostanice bude završena, položiće se novi kablovi do lokacije stare trafostanice kako bi se izvršilo prevezivanje napajanja sa stare na novu trafostanicu. Napravljena je strategija kojom će se prevezivanje napajanja sa stare na novu trafostabnicu, izvesti bez prekida u napajanju potrošača u Portu. Pored toga, napojni kablovi trafostanice “Arsenal” će se koristiti za privremeno napajanje nove trafostanice. Radi toga će se do parka kod Srednje škole „Mladost“ biti položeni novi napojni kablovi koji će se tu spojiti na postojeće napojne kablove trafostanice „Arsenal“. Vriednost 35kV i 10kV kablova potrebnih za prevezivanje i privremeno napajanje je 350.000 eura.“- objasnio je PR menadžer Porto Montenegra.

Inače. u izgradnju modernog i pouzdanog distributivnog sistema električne energije za Porto Montenegro je tokom dosadašnje izgradnje tog kompleksa uloženo preko 4 miliona eura. Distributivni sistem kompleksa Porto Montenegro nedavno od Regulatorne agencije za energetiku, kao prvi u Crnoj Gori, dobio status zatvorenog distributivnog sistema, a kompanija PM Power d.o.o. Tivat je određena da bude operator tog sistema.

Bonus video: