Više para za preduzetništvo u Pljevljima

Opština Pljevlja će dati sredstva koja će biti bespovratna

3181 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Za razvoj preduzetništva, turizma i ženskog preduzetništva Opština Pljevlja ove godine izdvojiće 45 hiljada eura, 15 hiljada više nego prethodne godine.

Trideset hiljada eura biće izdvojeno za podršku i podsticaj razvoja preduzetništva i turizma i 15.000 eura za podršku i podsticaj razvoja ženskog preduzetništva.

Sredstva su bespovratna i biće raspodijeljena korisnicima koji budu ispunjavali uslove definisane javnim konkursom.

Podrška i podsticaj razvoja preduzetništva i turizma dodjeljuju se registrovanim preduzetnicima/preduzetnicama i malim i mikro preduzećima iz privatnog sektora sa do 50 zaposlenih, čije je sjedište na teritoriji Opštine i sa izmirenim porezima i doprinosima za prethodnu godinu u kojima su žene nosioci biznisa – osnivač ili jedan od osnivača ili da je žena izvršni direktor.

Prioritetne oblasti za 2023. godinu, u kojima će se pružati finansijska podrška su preduzetništvo i turizam na seoskom području, finalna proizvodnja, poluproizvodnja i prerada i zanatske djelatnosti.

Opština neće podržati biznis planove koji su u nadležnosti ili odgovornosti Vlade, kao što je formalno obrazovanje, formalna zdravstvena zaštita, biznis planovi kojim se traže finansijska sredstva za kupovinu i raspodjelu humanitarne pomoći, biznis planovi koji se isključivo temelje na jednokratnoj izradi, pripremi i štampanju knjiga, brošura, biltena, časopisa i slično, ukoliko objava takvih publikacija nije dio nekog šireg programa ili sveobuhvatnijih i kontinuiranih aktivnosti. Neće se podržati ni aktivnosti koje se smatraju nezakonitom ili štetnom po okolinu i opasnom za ljudsko zdravlje: igre na sreću, duvan, alkoholna pića (izuzev proizvodnje vina i voćnih rakija), nemoralne i nelegalne aktivnosti.

Pravo učešća na Konkursu nemaju privredni subjekti koji su registrovani na lice zaposleno u Opštini ili člana njegove porodice

Novac koji Opština izdvaja za ove namjene preduzetnici ne mogu koristiti za kupovinu nepokretnosti, zakup poslovnog prostora, zarade zaposlenih…

Jedan preduzetnik može konkurisati sa najviše dva biznis plana, a finansijska podrška može biti odobrena samo za jedan biznis plan.

Maksimalan iznos dodijeljenih sredstava po jednom biznis planu ne može biti veći od 50 odsto od ukupnog iznosa budžetskih sredstava predviđenih za tu namjenu.

Bonus video: