Poreski inspektori obavili 3.621 kontrola, utvrdili 315 nepravilnosti

Iz Uprave prihoda i carina saopšteno da je izdato 410 prekršajnih naloga sa ukupno novčanim kaznama u iznosu od 1.290.200 eura

2198 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poreski inspektori obavili su 3.621 kontrola od 1. maja do 20. avgusta i utvrdili nepravilnosti kod 315 poreskih obveznika.

Kako je saopšteno iz Uprave prihoda i carina izdato je 410 prekršajnih naloga sa ukupno novčanim kaznama u iznosu od 1.290.200 eura.

"Utvrđene nepravilnosti se odnose na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje PDV-a, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije", piše u saopštenju.

Iz Uprave prihodai carina su pojasnili da zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 957.151 euro, od čega je naplaćeno 693.451 euro ili 73 odsto.

"Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima). U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 14 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti", navosi se.

U saopštenju se ističe i da se obavljaju i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom 2022. godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

Građani nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj 19707.

Bonus video: