Lekić: Odluka Uprave za inspekcijske poslove montirana i naručena

"Zašto nije sproveden konkurs nije pitanje za mene, iako se koplje lomi isključivo preko mojih leđa, što nas navodi na samo jedan zaključak..."

14022 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić tvrdi da je montirana i naručena odluka Uprave za inspekcijske poslove kojom je utvrđeno da na tu poziciju nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom.

"Od aprila 2021. godine kada sam od strane Odbora direktora imenovan na poziciju izvršnog direktora, pa sve do danas, proteklo je i više nego dovoljno vremena da se 'otklone nepravilnosti' u postupku izbora izvršnog direktora. Više je nego jasno zašto se, na ovakav način, i u ovom trenutku, poteže za ovim postupcima. Više je nego jasno kome smeta i ko ne može da preboli uzrastanje autentične lokal-patriotske energije koja je razvlastila odnarođenu autokratiju, ali i zadala domaći zadatak svim ostalim politikama, pa i onima čiji se reprezenti ovih dana, iz prikrajka, vesele i likuju zbog ovakve montirane i naručene odluke Uprave za inspekcijske poslove", navodi se u saopštenju Lekića.

U rješenju Uprave za inspekcijske poslove - odjeljenje za inspekciju rada koje je potpisao inspektor rada Veljko Vlaović se navodi da osim Lekića i izvršni direktor Crnogorskog elektro-distributivnog sistema (CEDIS) Vladimir Čađenović nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom, dok je izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Nikola Rovčanin izabran zakonito.

Lekić u saopštenju navodi da je Odbor direktora, kao organ koji imenuje izvršnog direktora, zadužen za poštovanje zakonitosti izbora, te da on sve i da je pravnik, a ne rudarski inženjer, nije u obavezi "da bdim nad procedurama".

"Takođe, apsolutno je poznato da su svi direktori u energetskom sektoru imenovani na isti način - bez konkursa. Nakon svih ovih godina provedenih u Rudniku uglja, što kao rudarski inženjer, tako i kao izvršni direktor, i nakon svega što sam uradio za ovaj grad i pljevaljske resurse, valjda je svima jasno da bi izbor na konkursu bio isključivo dodatna potvrda mog profesionalnog legitimiteta, a nikako prepreka za izbor na čelnu poziciju u najznačajnijoj crnogorskoj kompaniji. Zašto nije sproveden konkurs, opet ponavljam, zaista nije pitanje za mene, iako se koplje lomi isključivo preko mojih leđa, što nas navodi na samo jedan zaključak...", naveo je Lekić.

Dodao je i da je mogao sam više puta da se skloni "pred problemima" i da preostali radni vijek provede "na poziciji predsjednika Opštine Pljevlja ili na lagodnoj poziciji narodnog poslanika u Skupštini Crne Gore".

"Nisam htio. Izabrao sam da ostanem na poziciji koja predstavlja najveći izazov u mojoj karijeri i sa koje ću povući najveći teret u procesu istorijskog oslobađanja našeg grada od kolonijalnih ambicija raznih interesnih družina", naveo je između ostalog Lekić.

Bonus video: