Biznis ideje nezaposlenih dobile pola miliona eura

Na konkursu Zavoda za zapošljavanje odobrene 52 biznis ideje, nedovoljan broj poena dobilo 128 građana

5801 pregleda 1 komentar(a)
Nezaposlenima između 5,7 i 10 hiljada eura: ZZZCG, Foto: Luka Zeković
Nezaposlenima između 5,7 i 10 hiljada eura: ZZZCG, Foto: Luka Zeković

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) odobrio je juče grantove za zapošljavanje i započinjanje biznisa za 52 nezaposlenih u iznosu od gotovo 500 hiljada eura. Odabranima će ponaosob pripasti između 5,7 hiljada i deset hiljada eura za pokretanje sopstvenog biznisa, samozapošljavanje ili otvaranje radnih mjesta za 20 osoba sa evidencije Zavoda.

To piše u Odluci o izboru korisnika bespovratnih sredstava za samozapošljavanje objavljenoj na sajtu Zavoda, pri čemu se ističe da se za ovaj grant prijavilo ukupno 195 građana. Prema istom dokumentu, njih 52 će bespovratno dobiti 497,47 hiljada eura.

Izbor se vršio na osnovu bodovne liste, a najviše poena na konkursu imala je Vesna Žikić kojoj je za proizvodnju i plasman modernih platnenih pelena i uložaka za žene pripalo deset hiljada eura. Među prijavljenima najmanje bodova dobio je Risto Sinđić sa idejom o keteringu za sve u Beranama, za šta će bespovratno dobiti 9,97 hiljada eura.

Konkurs je raspisan unutar programa “Podsticaji za preduzetništvo” za 2023. godinu.

“Primjenom prvog eliminacionog kriterijuma “Biznis plan”, 51 zahtjev ocijenjen je sagledavanjem kvaliteta predloženog biznis plana, sa aspekta biznis ideje, analize tržišta i održivosti planiranog poslovanja, planiranja i pravdanja budžeta, kao i kreiranja novih radnih mjesta”, pojašnjeno je u Odluci.

Među odobrenim biznis idejama ističu se proizvodnja od drveta i epoksidne smole u Podgorici kao i zelena moda u tom gradu, cijeđenje organskog soka u Bijelom Polju, brza pošta u Beranama i sportska rehabilitacija u Pljevljima.

Nedovoljan broj poena za dobijanje novca je imalo 128 osoba, dok njih 15 nije ispunilo uslove za podnošenje zahtjeva.

“Podnijeto je 15 zahtjeva koji nisu ispunili zahtjeve utvrđene programom “Podsticaji za preduzetnišvo”, a koji su se odnosili na opravdanost podnosioca zahtjeva i opravdanost za koje se mogu dodijeliti bespovratna sredstva, te su iz tih razloga zahtjevi podnosilaca neopravdani ili neosnovani”, navodi se u odluci.

Među razlozima za ovih 15 odbijenih zahtjeva navodi se da je nezaposleni imao više od 30 godina starosti, da nije registrovan u evidenciji Zavoda ili da na njoj nije duže od četiri mjeseca, da mu je izrečena presuda zbog krivičnog djela te da se predložene biznis ideje odnose na sektor primarne poljoprivrede.

Dobitnici grantova, kako se navodi, moraju prije zaključenja ugovora sa Zavodom da registruju privrednu djelatnost i izvrše obaveze predviđene programom u roku od 20 dana od primanja odluke, jer će u suprotnom njihov zahtjev biti zamijenjen narednim na bodovnoj listi.

“O realizaciji ove odluke staraće se Sektor za mjere aktivne politike zapošljavanja i Služba za finansijske poslove. Žalba ne odlaže izvršenje odluke”, piše u odluci.

Na sajtu Zavoda navodi se da je program “Podsticaji za preduzetništvo” unutar kojeg su grantovi dodijeljeni višestruko korisan jer se njime širi privredna baza, smanjuje siva ekonomija i nezaposlenost zbog čega je Upravni odbor zaključio da je potrebno izdvojiti mnogo više novca za njega u narednim godinama.

Nezaposleno na kraju jula u Crnoj Gori bilo je 38,7 hiljada građana.

Bonus video: