Tivatski vodovod izgubio arbitražu: Zbog greške inženjera izgubljen 1,1 milion

“Vijesti” nezvanično saznaju da će lokalna vlast podnijeti tužbu za nadoknadu štete, ali i krivične prijave zbog gubitka spora koji je vođen sa njemačkom kompanijom “Ludwig Pfeiffer”

24095 pregleda 93 reakcija 13 komentar(a)
Državna firma Vodacom sklopila posao sa Njemcima: (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Državna firma Vodacom sklopila posao sa Njemcima: (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

Opštinsko preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat (VIK) izgubilo je međunarodnu arbitražu u sporu sa njemačkom građevinskom kompanijom “Ludwig Pfeiffer Hoch und Theifbau” iz Kasela u vezi sa zadržavanjem isplate dijela novca za radove na drugoj fazi gradskog kanalizacionog i vodovodnog sistema Tivta koje je obavljala ta njemačka kompanija, zbog greške inženjera koji je u realizaciji te investicije radio za nadzorni organ – njemačku kompaniju Dahlem iz Esena.

Ovo je u najkraćem suština presude međunarodne arbutraže koja je prije nekoliko dana rezultirala postupanjem javnog izvršioca Ivana Petrovića koji je po tom osnovu sa računa VIK-a skinuo i na svoj račun prebacio iznos od 1.117.953,44 eura na ime glavnog duga, troškova kamate i troškova arbitražnog i izvršnog postupka. “Vijesti” imaju uvid u presudu.

Iako je novac skinut sa računa VIK-a, suštinski će on otići iz budžeta Opštine Tivat jer je lokalna uprava garant plaćanja svih obaveza u ukupno nekoliko desetina miliona eura vrijednom obimnom procesu fazne gradnje kanalizacionog i vodovodnog sistema grada, a u kojima je VIK formalni investitor. VIK je od Opštine već tražio da mu nadoknadi taj novac, a pred Privrednim sudom u Podgorici je pokrenuo postupak za izricanje privremene mjere koja bi javnog izvršitelja onemogućila da on skinuti novac sa svog transferiše na račun “Ludwig Pfeiffera”, koji je u međuvremenu otišao u stečaj.

“Ludwig Pfeigffer” je bio izvođač druge faze radova na unapređenju vodovodne i kanalizacione mreže Tivta vrijednih ukupno 9,5 miliona eura, a koji su prema prvobitnom ugovoru trebalo da budu izvedeni od novembra 2011. do maja 2013. Oni su obuhvatali izgradnju 17,6 kilometara kanalizacione mreže, 14,6 kilometara vodovodne mreže, te šest većih i šest manjih pumpnih stanica. Radovi su finansirani sa 3,96 miliona eura budžetskih sredstava Opštine Tivat, 5,38 miliona eura kredita i 156.000 eura donacije njemačke banke KfW, a implementirala ih je i vodila državna agencija Vodacom iz Tivta.

Zbog drastičnog kašnjenja radova u odnosu na ugovorenu dinamiku koja im je sprazumno produžavana čak tri puta sa krajnjim rokom završetka do kraja 2014, ali su Njemci posao okončali tek 14. aprila 2016, te primjedbi na kvalitet odrađenih posova, Opština, odnosno VIK kao investitor i “Lufdwig Pfeiffer” kao izvođač ušli su u sporove. Lokalna uprava Tivta od avgusta 2019. godine odbijala je da plati posljednju, tzv. situaciju 20 koju su joj dostavili njemački graditelji i nadzorni organ – njemačka kompanija Dahlem u sklopu završnog obračuna cijelog posla. Nakon odluke DAB-a (arbitraže po ugovoru o izbvođenju radova) da se to mora platiti, Opština Tivat je dug po ovom osnovu od 830.000 eura prema “Ludwig Pfeifferu” izmirila u ljeto naredne godine, ali su Njemci već par mjeseci prije toga, nezadovoljni tom odlukom DAB-a, pokrenuli međunarodnu arbitražu.

U ovom postupku odlučivalo je arbitražno vijeće Međunarodnog arbitražnog suda ICC u Parizu u sastavu Vinsnet Moran, predstavnik advokatske kompanjije Keating Chambers iz Londona, Miroslav Paunović iz advokatske kancelarije “Paunović” iz Beograda i Jasminka Corda-Truhar iz advokatske kancelarije “Hanžeković i partneri” iz Zagreba.

Pred ovim vijećem interese “Ludwig Pfeiffera” kao tužioca zastupao je advokat Dušan Arbanovski iz kancelarije “Angels Studio” iz Beograda, a interese VUK-a kao tuženog advokat Ilia Druie iz kancelarije “Dražić, Beatović & Stojić” iz Beograda.

Presudom arbitražnog vijeća je prihvaćen samo jedan od više zahtjeva za nadoknadu navodne štete koje je ispostavio “Ludwig Pfeiffer”, i to za iznos od od 835.655,68 eura, uvećan za kamate i troškove arbitraže. Ovaj iznos kako je i sama arbitraža konstatovala VIK kao investitor je opravdano zadržao u isplati “Ludwig Pfeiffera” zbog drastičnog kašnjenja te kompanije u izvođenju ugovorenih radova. Međutim, budući da je kako je u u postupku konstatovano, inženjer Pavle Ječmenica koji je u ime nadzora – njemačke kompanije Dahlem iz Esena napravio grešku determinacije jednog od aspekata izvedenih radova, jer je postupao protivno FIDIC pravilima po kojima se čitav ovaj posao odvijao, arbitraža je presudila u korist “Ludwig Pfeiffera”.

U presudi piše da “arbitražno vijeće zaključuje da Ječmenica nije bio ovlašćen da vrši determinacije u odnosu na zahtjeve tuženog na osnovu podtačke 3,5 ugovora”.

Dakle, ključni razlog zašto je i pored drastičnog kašnjenja izvođača u odnosu na ugovorenu dinamiku izvođenja radova, arbitraža djelimično usvojila odštetne “zahtjeve Ludwig Pfeiffera” je kršenje FIDIC pravila od strane inženjera (nadzornog organa) - njemačke kompanije Dahlem Beratende Ingenieurs GMBH & CO iz Esena, odnosno od njihovog glavnog nadzornog inženjera Pavla Ječmenice napravljena neispravna determinacija.

Posao sa “Ludwig Pfeifferom” i Dahlemom je sklopljen i sprovođen preko državne agencije Vodacom, u vrijeme kada je Tivtom vladala koalicija DPS-SDP, a na čelu grada bili Dragan Kankaraš (DPS) i Ivan Novosel (DPS) kao predsjednici Opštine. Glavni projekt menadžer te investicije bio je tadašnji potpredsjednik Opštine Krsto Bošković (SDP).

Javni izvršitelj povukao novac: Željko Komnenović
Javni izvršitelj povukao novac: Željko Komnenovićfoto: Siniša Luković

Kako nezvanično saznajemo, Opština Tivat na čijem je čelu sada gradonačelnik Željko Komnenović će zbog svega ovoga nakon odluke arbitraže pokrenuti tužbe za nadoknadu štete protiv Vodacoma i nadzornog organa - kompanije Dahlem, ali je vrlo moguće da će se podnijeti i niz krivičnih prijava protiv više pojedinaca koji su u raznim svojstvima minulih godina bili uključeni u ovaj kontroverzni posao.

Bonus video: