Morsko dobro raspisalo jedan, a poništilo drugi tender

Propala nabavka radnih uniformi i zaštitne opreme za radnike trajekne linije Morskog dobra

34151 pregleda 187 reakcija 19 komentar(a)
Jedan od radnika na trajektnoj liniji, Foto: Siniša Luković
Jedan od radnika na trajektnoj liniji, Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom poništilo je tender za nabavku radnih uniformi za svoje zaposlene koji su angažovani na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane.

Ovaj tender procijenjenje vrijednosti 50.000 eura sa PDV-om bio je raspisan 6. jula, a na njega su pristigle dvije podnude – kompanija Tring i Centroslavija.

Morsko dobro je u tenderskoj dokumnetaciji tražilo sve – od donjeg rublja, preko raznih vrsta pantalona, bermuda, više vrsta majica, dukserica, prsluka, dvije vrste jakni, kačketa i zimskih kapa, signalnih prlsuka do radnih cipela i čizmi, kišnih odijela, zaštitnih sandala, te antifona za mašinsko osoblje trajekata a sve to izuzev obuće, u teget, svijetlo-plavoj i bijeloj boji sa logom ove državne firme.

Međutim, pozivajuči se na član 140 Zakona o javnim nabavkama, Morsko dobro je prije desetak dana donijelo odluku o poništenju ovog tendera iz kako se u njoj navodi “razloga što su ponuđači isključeni iz postupka javne nabavke”.

Ponuda Tringa je, kako se navodi u ovom dokumentu, eliminisana jer je ta firma po nalazu Komisije za sprovođenje javnih nabavki Morskog dobra dostavila “Izjavu privrednog subjekta koja ne sadrži informacije i podatke tražene tenderskom dokumentacijom, odnosno ista je nepravilno sačinjena”. Centroslavijina ponuda je odbačena, jer ta kompanija prema nalazu Komisije nije dostavila tenderom traženu garanciju ponude.

Zanimljivo je međutim, kako je sačinjena Odluka o poništenju postupka ove javne nabavke koju potpisuje direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj, a koja je objavljena na centralnom portalu elektronskih javnih nabavki Crne Gore (CEJN). Naime, iako je riječ o tenderu za nabavku radnih uniformi i obuće za zaposlene na trajektnoj liniji, u stavu 2 ove odluke u rubrici “Podaci o postupku javne nabavke” piše da je riječ o “nabavci i ugradnji opreme za obilježavanje usamljene opasnosti na moru u Budvi na lokaciji rt Galiola na jugoistočnoj strani ostrva Sveti Nikola”, te da se traže “signalna svjetla, stubovi i građevinski radovi”. Na svim drugim mjestima u ovom dokumentu se navodi da se on odnosi na neuspjeli pokušaj kupovine radne odjeće i obuće za radnike trajektne linije.

CEJN
CEJNfoto: Morsko dobro

Tender za obilježavanje hridi kod rta Galiola odvijao se skoro istovremeno sa ovim tenderom za kupovinu radne odjeće za zaposlene na trajektima, ali je takođe proglašen neuspjelim jer na njega nije podnesena nijedna ponuda. Službenici za javne nabavke Morskog dobra međutim očito su nepažnjom u odluci o poništenju tendera za nabavku radnih uniformi metodom copy-paste “pomiješali” i dio drugog neuspjelog tendera za obilježavanje hridi kod ostrva ispred Budve, ali je sve to bez problema prošlo kod direktora Morskog dobra koji je očito ne obraćajući pažnju na to što mu je donijeto od zaposlenih u toj državnoj firmi, potpisao i pečatirao tu odluku.

Tender vrijedan 50.000 eura sa PDV-om bio je raspisan 6. jula, a na njega su pristigle dvije podnude – kompanija Tring i Centroslavija.Međutim, Morsko dobro ga je poništilo, kako su naveli u odluci,iz “razloga što su ponuđači isključeni iz postupka javne nabavke”

Zaposleni na trajektnoj liniji Morskog dobra mjesecima rade bez uniformi u raznolikim odjevnim kombinacijama koje sami sebi pribavljaju i bez propisane zaštitne opreme koju bi morali da koriste prilikom rada na palubama ili mašinskim prostorima brodova. Samo dio radnika koji su u Morsko dobro prešli iz nekadašnjeg privatnog operatera trajektne linije – kompanije Pomorski saobraćaj nosi propisne i adekvatno dizajnirane uniforme koje su oni dobili od svog prethodnog poslodavca, tako da na trajektima i pristaništima u Kamenarima i Lepetanima vlada opšte šarenilo i neprimjereno oblačenje dijela radnika koje fluorescentni saobraćajni prsluci koje nose razlikuju od pijačnih prodavaca i izdvajaju ih kao radnike trajektne linije.

Bonus video: