Katunjani će blokirati magistralu za Nikšić

Ni nakon skoro pet godina nije završen projekat rekonstrukcije puta Danilovgrad-Markovina-Čevo. Posljednji rok istekao 28. jula, Uprava za saobraćaj ćuti

12693 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Mještani Katunske nahije najavili su da će narednih dana blokirati magistralni put Podgorica - Nikšić na kružnom toku dok Danilovgrada, gdje se odvaja stari put za Čevo, zbog toga što ni nakon pet godina nije zavšen projekat rekonstrukcije puta Danilovgrad-Čevo, dionice do Markovine.

“Svi rokovi su istekli. I novi i stari. Ja ne znam tačnu definiciju organizovanog kriminala ali ovo što se dešava sa projektom rekonstrukcije ovog našeg puta je svakako kriminal i vjerujem da nije slučajan. A ako nije slučajan, onda sigurno organizovan. Jer pripisati nemaru činjenicu da evo skoro pet godina neki projektanti i neki revidenti ne mogu da završe projekat 15 kilometara puta koji je nama od životnog značaja, značilo bi da moramo priznati i da smo svi mi mještani bez pameti. Vjerujte da ćemo ubrzo pokazati da nijesmo bez pameti. Uzaludnost naših pokušaja i sa molabama i sa tužbama da radimo ono na što bi država morala sama da reaguje upućuje nas samo na jednu stvar koja izgleda jedinino funkcioniše kod nas”, kazao je “Vijestima” predsjednik Udruženja Katunska nahija Vlado Mitrović.

On je naveo da će se mještani Katunske nahije, direkno pogođeni ovom situacijom, skupiti i blokirati regionalni put Podgorica-Danilovgrad-Nikšić.

“Skup ćemo uredno prijaviti. Nadam se da će se u tom trenutku nadležne institucije probuditi i upitati projektante i revidente zašto oni blokiraju završetak projekta rekonstrukcije regionalnog puta Danilovgrad-Markovina-Čevo. Kome je to inters i u čije ime to rade”, naveo je Mitrović.

Pripreme za izradu projekta rekonstrukcije traju od 2016. godine. Projektant rekonstrukcije puta, firma “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja”, projekat je prema tadašnjem roku trebalo da završi 2019. godine, ali ga je predala tek u julu prošle godine. Na taj projekat revident “Geotehnics, Projects & Consulting” je imao više primjedbi zbog mogućeg ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja i projekat je vraćen na dopunu. Nakon toga Uprava za saobraćaj raskida ugovor sa revidentom, međutim ni nakon toga “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” novom revidentu nije predao ispravan projekat.

Iz Uprave za saobraćaj, početkom juna ove godine, saopštili su “Vijestima” da su projektantu uputili opomenu da do 28. jula ove godine preda projekat ili će sa njim biti raskinut ugovor. “Vijesti” su od 28. jula dva puta slali pitanja Upravi za saobraćaj - da li je “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” predao projekat do ovog roka ili je sa njim raskinut ugovor, ali odgovor nisu dobili.

Mještani zbog petogodišnjeg kašnjenja projekta puta ne mogu ni da pokrenu izgradnju mjesnog vodovoda jer im se trase poklapaju. U januaru ove godine su zbog trpljenja štete i zanemarivanja javnog interesa podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.

Bonus video: