Sječa u državnim šumama veća 77 odsto

Monstat objavio podatke o proizvodnji šumskih sortimenata u drugom kvartalu

4086 pregleda 1 komentar(a)
U odnosu na 2022. godinu "zabilježen rast", Foto: LUKA ZEKOVIC
U odnosu na 2022. godinu "zabilježen rast", Foto: LUKA ZEKOVIC

Sječa drveća, odnosno proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma, u drugom kvartalu 2023. godine (april, maj, jun) veća je za 77,9 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

To je navedeno u jučerašnjem izvještaju Uprave za statistiku Monstat koji se zove - Indeksi fizičkog obima proizvodnje šumskih sortimenata iz državnih šuma.

U saopštenju Monstata nisu navedene količine posječenog drveća već samo indeksi, odnosno procenti rasta.

U podacima koji upoređuju ovogodišnji drugi kvartal i posljednji kvartal prošle godine (oktobar, novembar, decembar) je navedeno da se u drugom kvartalu bilježi značajan rast bez navođenja procenta.

“Proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u Crnoj Gori u drugom kvartalu 2023. godine u odnosu na IV kvartal prethodne godine bilježi značajan rast.”

U obrazloženju metodologije je navedeno da se podaci o proizvodnji šumskih sortimenata u državnim šumama prikupljaju u redovnom mjesečnom istraživanju, a da se upitnik popunjava na osnovu knjigovodstvenih evidencija Uprave za šume.

U definiciji šta su šumski sortimenti, prema ovoj metodologiji, je navedeno industrijsko, tehničko i ogrijevno drvo.

“Cilj istraživanja ‘Proizvodnja šumskih sortimenata u državnim šumama’ jeste da obezbijedi podatke o proizvodnji, prodaji i zalihama šumskih sortimenata u državnim šumama”, navedeno je iz Monstata.

Bonus video: