Prijestonica: Stadion smo obećali ali nijesmo gradili 2014. jer nije bilo projekta

Iz kabineta gradonačelnika Bogdanovića navode da nije riječ o projektu koji se najavljuje samo pred lokalne izbore na Cetinju
291 pregleda 14 komentar(a)
Cetinje stadion, Foto: Cetinje.me
Cetinje stadion, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 28.08.2017. 16:36h

Povodom teksta ''Stadion nacrtali opet pred izbore” u kojem je objavljenom da je Prijestonica Cetinje po drugi put za četiri godine predstavila projekat izgradnje stadiona Sveti Petar Cetinjski kao i izjave gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića koje je pred prethodne lokalne izbore obećao da će izgradnja početi u 2014. godini, reagovali su iz njegovog kabineta. Reagovanje prenosimo u cijelosti.

"U tekstu "Stadion nacrtali opet pred izbore" stoji da je "Prestonica Cetinje juče drugi put za protekle četiri godine predstavila projekat izgradnje modernog fudbalskog stadiona" i da su "jedine promjene za četiri godine to što su drugačiji crteži tih stadiona iz neispunjenih obećanja", smatramo da su autori teksta površnom analizom ili namjerno izostavili najbitnije činjenice, čime se stiče utisak da Prijestonica Cetinje samo zbog izbora najavljuje izgradnju novog fudbalskog stadiona.

Radi građana Cetinja i cjelokupne crnogorske javnosti, želimo apsolutno odbaciti navode da je riječ o projektu koji se namjenski najavljuje pred same izbore. U cilju objektivnog i tačnog informisanja dužni smo pojasniti postupak koji je doveo do toga da je 25.08. tekuće godine raspisan tender za izgradnju stadiona na Cetinju. S obzirom na to da se radi o izuzetno zahtjevnom projektu, koji je trebalo uklopiti u ambijentalnu cjelinu crnogorske prijestonice, i što je najbitnije, obezbijediti značajna finansijska sredstva za realizaciju ovog kapitalnog projekta, posao oko početka radova pripreme za izgradnju novog stadiona morao je toliko trajati.

Naime, tačno je da su 2014. godine, kako stoji u tekstu "predstavljeni crteži budućeg stadiona", što znači da je tada predstavljena ideja izgradnje novog stadiona, i to na nivou idejnog rješenja. U međuvremenu, upravo iz razloga da se ambijentalno ne naruši cjelina istorijskog jezgra Cetinja, pristupilo se izradi novog dizajna i projektovanju idejnog projekta, na osnovu čega je i urađen glavni projekat i njegova revizija. Urađena je sva potrebna tehnička dokumentacija na osnovu koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo građevinsku dozvolu. Dakle radi se o aktivnostima i proceduri koja se nije mogla završiti u kratkom vremenskom okviru, jer je riječ o zahtjevnom projektu vrijednom gotovo 9 miliona eura.

I ono što je najbitnije, obezbijeđena su cjelokupna finansijska sredstva za izgradnju stadiona preciznije definisana Ugovorom između Vlade Crne Gore, Prijestonice Cetinje i Fudbalskog saveza Crne Gore.

Dakle, od 2014. godine, od kada je predstavljena sama ideja za izgradnju novog stadiona, pristupilo se jako zahtjevnom poslu oko pripreme cjelokupne dokumentacije, definisanja i obezbjedjivanja finansijskih sredstava za realizaciju projekta i ostalih aktivnosti koje nijesu zanemarljive i koje su konačno dovele do momenta raspisivanja tendera za njegovi izgradnju. Nadamo se da će posvećen rad na realizaciji ovog kapitalnog projekta rezultirati početkom radova tokom oktobra mjeseca, te da će za 3 godine Cetinje biti domaćin brojnih domaćih i međunarodnih fudbalskih utakmica", navedeno je u reagovanju iz kabineta Bogdanovića.

Bonus video: