Raste domaća proizvodnja, ali uvoz hrane još dominira

Domaća proizvodnja jaja zadovoljava 87 odsto potreba, mliječnih proizvoda 33 odsto potreba, povrća 14 odsto, a mesa tek 3,3 odsto,...

31560 pregleda 32 reakcija 11 komentar(a)
U korpi sve više mjesta za domaće proizvode, Foto: BORIS PEJOVIC
U korpi sve više mjesta za domaće proizvode, Foto: BORIS PEJOVIC

Vrijednost prodaje domaćih poljoprivrednih proizvoda u drugom kvartalu ove godine (april, maj i jun) iznosila je 12,1 miliona eura i to je do sada najveći iznos koji je zabilježen za ovaj kvartal. To je rast od 71 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ove podatke Uprava za statistiku dobija od registrovanih poslovnih subjekata iz oblasti poljoprivrede i zemljoradničkih zadruga, a odnose se na vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje i registrovanog otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača. Za ovaj period njihova sopstvena proizvodnja vrijedila je 5,1 milion, a otkup od proizvođača sedam miliona eura.

U istom periodu prošle godine vrijednost prodaje domaćih poljoprivrednih proizvoda iznosila je sedam miliona eura, od čega 4,8 miliona sopstvene proizvodnje i 2,2 miliona je vrijedio otkup od proizvođača.

U odnosu na isti period prošle godine prodaja domaćih poljoprivrednih proizvoda povećana je za pet miliona ili za 71 odsto.

Za period od januara do juna ove godine vrijednost prodaje i otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda iznosila je 21,7 miliona eura, što je za 51 odsto više nego u pred kriznoj 2019. godini. Za dio ovog rasta zaslužan je i rast cijena tih proizvoda, ali se iz podataka o proizvodnji po kategorijama može reći da postoji značajan napredak i u količinama naročito kod proizvodnje domaćih jaja.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda za drugi kvartal ove godine najzastupljenija je proizvodnja kokošijih jaja koja čini 24,7 odsto vrijednosti ukupne domaće proizvodnje. Sirovo kravlje mlijeko učestvuje u 24,3 odsto proizvodnje, svježe povrće 15,5 odsto, stoka po vrstama i kategorijama učestvuje sa 10,8 osto, voće sa 7,1 odsto, svježa riba sa 6,3 odsto, prerađevine od voća i grožđa 0,6 odsto, industrijsko bilje 0,3 odsto i ostali proizvodi sa 10,5 miliona.

Proizvodnja domaćih kokošijih jaja vrijedila je u ovom kvartalu tri miliona eura, a u prvom još 2,4 miliona. Ukupna domaća proizvodnja jaja za ovih šest mjeseci iznosila je 5,4 miliona eura, dok je u tom periodu uvoz tog artikla vrijedio 774 hiljade eura. Tako da je potreba za jajima na crnogorskom tržištu zadovoljena iz domaće proizvodnje sa 87 odsto.

Sirovog domaćeg kravljeg mlijeka prodato je u drugom kvartalu u vrijednosti od 2,9 miliona eura, a u prvom za 2,5 miliona. Tako da je ukupna domaća prodaja svježeg mlijeka za šest mjeseci iznosila 5,4 miliona eura. Za isti period uvoz mlijeka vrijedio je 10,6 miliona eura, tako da je domaća proizvodnja pokrila trećinu potreba tržišta, za ovih šest mjeseci.

Vrijednost prodatog domaćeg povrća u drugom kvartalu vrijedila je 1,88 miliona eura, a u prvom 1,1 milion, odnosno ukupna 2,9 miliona eura za šest mjeseci. Za isti period uvoz povrća vrijedio je 17,3 miliona eura, tako da je u ukupnim potrebama za povrćem domaća proizvodnja vrijedila 14 odsto.

Proizvodnja i otkup domaće žive stoke u drugom kvartalu vrijedila je 1,3 miliona eura, a u prvom 1,5 miliona. Ukupan uvoz samo žive stoke za ovih šest mjeseci vrijedio je 23,2 miliona eura, tako da je domaća proizvodnja pokrila svega 12 odsto potreba. Uvoz mesa i mesnih proizvoda dodatno je vrijedio 60 miliona eura. Tako da bi domaća proizvodnja mesa u ukupnoj potrošnji mesa i mesnih proizvoda vrijedila svega 3,3 odsto.

Prodaja i otkup ribe u drugom kvartalu vrijedio je 757 hiljada eura, a u prvom 437 hiljada. Ukupna domaća proizvodnja ribe za šest mjeseci iznosila je 1,2 miliona eura, dok je u istom periodu njen uvoz vrijedio 10,3 miliona eura. Odnosno ukupna potrošnja je sa svega 11,6 odsto zadovoljena iz domaćih potreba.

Domaća proizvodnja i otkup voća za ovih šest mjeseci vrijedila je 1,2 miliona eura, dok je njegov uvoz bio 20,4 miliona eura. Međutim, ovaj period godine nije uporediv za proizvodnju voća, kao što bi trebalo da bude sa krajem godine.

Ukupna domaća proizvodnja ribe za šest mjeseci iznosila je 1,2 miliona eura, dok je u istom periodu njen uvoz vrijedio 10,3 miliona eura. Odnosno ukupna potrošnja je sa svega 11,6 odsto zadovoljena iz domaćih potreba.

Bonus video: