“Novi boksiti” za mjesec izvezli 20.000 tona rude

Iz firme “Novi boksiti” koja je pokrenula proizvodnju u jami Biočki stan u nikšićkoj Župi kažu da očekuju da će biti posla za narednih deset godina. Poslodavac angažovao 87 radnika, za sada prosječna plata oko 1.000 eura

18743 pregleda 209 reakcija 8 komentar(a)
Prema geološkim istraživanjima, ima tri miliona tona rude: Biočki stan, Foto: Svetlana Mandić
Prema geološkim istraživanjima, ima tri miliona tona rude: Biočki stan, Foto: Svetlana Mandić

U jami Biočki stan, koja se nalazi u okviru rudokopa Seoca u nikšićkoj Župi, nakon ponovnog pokretanja prozvodnje, prvog mjeseca je iskopano i izvezeno 20 hiljada tona rude, a iz firme "Novi boksiti" očekuju da će isti rezultat biti ponovljen i tokom avgusta.

"Ovog mjeseca je dolazilo do iznenadnih kvarova na mašinama, ali uspijevamo da održimo proizvodnju i nadamo se da će biti na nivou prošlog mjeseca. Čim se za to stvore uslovi, vlasnici namjeravaju da ulože novac u novu opremu, a mi se nadamo da ćemo uspjeti da ostvarimo plan i da proizvodnja svakog mjeseca bude od 20 do 25 hiljada tona rude", kazao je za "Vijesti" Željko Markuš, tehnički rukovodilac održavanja u jami Biočki stan.

Proizvodnju u Biočkom stanu pokrenule su kompanije Centar za reciklažu Nikšić i "Rapex", koje su osnovale novu firmu pod nazivom "Novi boksiti". Oni su sa "Unipromom metali", koja je od 2015. godine vlasnik imovine bivših Rudnika boksita, firme u kojoj je stečaj uveden 19. novembra 2013, potpisali ugovor o eksploataciji rude u jami Biočki stan na period od pet godina, uz mogućnost produženja.

"Nadamo se da će posla biti za narednih deset godina. U proizvodnji i izvozu rude iz jame angažovano je 87 radnika i to je stabilan broj koji se zasada neće povećavati. Naravno, ako se pokaže da je potreban veći broj radnika, zaposlićemo ih. Pored zaposlenih koji su prethodno radili u jami, njih 58, tu je još tridesetak novih mladih radnika koji su prošli obuku", kazao je Markuš.

Željko Markuš
Željko Markušfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, sve što je poslodavac dogovorio sa rudarima je ispoštovano.

"Sve što je dogovoreno sa radnicima poštuje se - plate, beneficirani radni staž, prekovremeni sati. Oko 90 odsto radnika ima beneficirani radni staž", kazao je tehnički rukovodilac održavanja u jami Biočki stan.

"Novi boksiti" su od Poljaka otkupili većinu opreme za eksploataciju rude.

Prema riječima Igora Krulanovića, predstavnika radnika, upravo od opreme zavisi da li će uspjeti da ispune zacrtane planove.

"Radnici su zaista spremni da daju svoj maksimum i zainteresovani su za rad. Shvatili su posao kako treba, a novi radnici su dobro obučeni. Međutim, najveći problem su mašine i očekujemo da će poslodavac ulagati u novu opremu, jer teško da ćemo sa postojećom opremom ispuniti zacrtane planove. Iskreno vjerujemo da ovoga puta sve ovo nije kratkog daha", kazao je Krulanović.

Prema njegovim riječima, prosječna plata je oko hiljadu eura, a poslodavac je zasada ispunio sve što se s radnicima dogovorio.

"Sredinom septembra nam slijede pregovori oko plata. Ova sadašnja je dogovorena za početak proizvodnje, a očekujemo da, kako se količina iskopane rude bude povećala i firma 'stala na noge', i plata bude povećana. Za sada je poslodavac sve što smo se dogovorili ispoštovao", kazao je Krulanović.

Podzemni rudokop je krajem 2008. godine zatvorio raniji vlasnik Rudnika boksita, Centralno-evropska aluminijumska kompanija CEAK, procijenivši da je on ekonomski neisplativ. Od tada su jamu, u dva navrata, koristili rudari za štrajk, pokušavajući da se izbore za isplatu zaostalih zarada, otpremnina i pokretanje proizvodnje. Jama je bila "privlačna" i lopovima koji su, u više navrata, izvukli iz nje sve što je bilo vrijedno.

Firma "Uniprom metali" je 2016. godine sa poljskom firmom "Bumech" sklopila ugovor na 29 godina, a eksploatacija crvenog boksita je ponovo počela u septembru te godine. Poljaci su proizvodnju obustavili u maju prošle godine, kada je bez posla ostalo oko 110 radnika. Svi oni su od juna prošle godine na Birou rada, ali se u međuvremenu njih pedesetak penzionisalo. Poljaci su rudarima isplatili potraživanja, ali su državi ostali dužni oko 210.000 eura po osnovu poreza i doprinosa, za period od januara do juna prošle godine.

Prema geološkim istraživanjima rude u jami Biočki stan ima oko tri miliona tona, a firma "Novi boksiti" planira da godišnje vrši eksploataciju oko 250–300 hiljada tona.

Osim jame Biočki stan, aktivan je još kop Đurakov do gdje posao organizuje turska kompanija "Zeta-Mine".

Bonus video: