Za remont dva broda 700.000 eura

Brodogradilište u Bijeloj polako preuzima posao održavanja ratnih i pomoćnih brodova Mornarice VCG

23196 pregleda 11 komentar(a)
Dokovanje patrolnog broda Mornarice VCG, Foto: Siniša Luković
Dokovanje patrolnog broda Mornarice VCG, Foto: Siniša Luković

Brodogradilište “Adriatic 42” u Bijeloj obavlja remonte dva broda Mornarice Vojske Crne Gore (VCG), po ugovoru vrijednom 700.000 eura, a koji je ta firma sa Ministarstvom odbrane potpisala početkom avgusta.

Prije desetak dana je u Bijeloj po tom ugovoru započet obimniji remont pučinskog remorkera PR-41 “Orada”, dok je prošle nedelje na velikom tzv. travel liftu brodogradilišta “Adriatic 42”, iz mora na obalu radi dokovanja i manjeg remonta podignut i patrolni brod P-105 “Durmitor”.

Posao na oba ova broda potrajaće po 45 dana, a osim standardnih dokovskih radova na podvodnom dijelu trupa, propelerskim osovinama, kormilima i ventilima, podrazumijeva i ultrazvučno mjerenje debljine brodskih stopa na po 1.000 točaka po brodu izmjenu eventualnih slabih djelova limova na brodskom koristu, te u slučaju remorkera “Orada” i još neke cjevarske i radove na tankovima goriva, odnosno u pogonskom kompleksu broda, te na sistemu ventilacije i klimatizacije.

Ovo su prva veće ulaganja u ta dva broda koja, uz školski brod “Jadran”, trenutno predstavljaju glavninu pomorskih snaga Mornarice VCG.

Mornarica je od zatvaranja nekadašnjeg vojnog brodogradilišta “Arsenal” u Tivtu 2007. ostavljena skoro bez ikakve ozbiljnije logističke i tehnološke podrške što se pogubno odrazilo na ispravnost njenih plovila a time i nivo borbene gotovosti ovog vida VCG. Sa otvaranjem brodogradilišta “Adriatic 42” u Bijeloj iza koje stoji konzorcijum renomirane brodograđevinske korporacije “Drydock World Dubai” i tivatskog “Adriatic Marinasa”, Mornarica VCG je opet dobila mogućnost da u spostvenoj državi vrši remonte makar svojih brodova, dok to još ni u Bijeloj ne može raditi kada su u pitanju samo naoružanje i kompleksniniji borbeni sistemi na vojnim plovilima, a što je nekada rutinski i bez problema rađeno u tivatskom Arsenalu.

“Ministarstvo odbrane sklopilo je višegodišnji ugovor sa kompanijom ‘Adriatic 42’ iz Bijele s ciljem obezbjeđivanja redovne dinamike održavanja plovnih sredstava Mornarice VCG. Pokrenuti su dokovski, kao i kompleksni radovi na brodovima Mornarice VCG, kako bi njihova tehnička ispravnost bila podignuta na viši nivo”, saopšteno je ovim povodom iz Ministarstva odbrane čijim radom zvanično koordinira ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Ministarstvo odbrane već realizuje 300.000 eura vrijedan ugovor sa Kalafatskom radionicom “Bokovac” iz Bara koja je angažovana za izradu i montažu ukupno 21 novog drvenog elementa snasti na školskom brodu MVCG- jedrenjaku “Jadran”. MO je raspisalo i tender procijenjene vrijednosti 170.000 eura za nabavku, isporuku i montažu novog navigacijskog radara i internog brodskog komunikacionog sistame za školski brod “Jadran”.

Bonus video: