SDT ispituje veze "Petrola", Medenice i ministara DPS-a

“Petrol” pravosnažno izgubio spor pred Apelacionim sudom od 2,8 miliona eura, a u reviziji pred Vrhovnim za svega nekoliko dana presuđeno u njihovu korist. Iz slovenačke kompanije se prije presude hvalili da su o rješenju u njihovu korist 2019. i 2020. razgovarali sa predstavnicima tadašnje vlade

57461 pregleda 92 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Boris Pejovic
Foto: Boris Pejovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet i do sada “preduzelo brojne izviđajne radnje i prikupilo brojne dokaze i podatke”, saznaju “Vijesti”, povodom dvije krivične prijave podgoričke kompanije “Temple’s glory 2.9”, u kojima se rukovodstvo slovenačkog “Petrola” i njihove firme u Crnoj Gori, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i ministri iz Vlade Duška Markovića, optužuju za stvaranje kriminalne organizacije, korupciju, zloupotrebu položaja, utaju poreza i pranje novca.

“Temple’s glory 2.9” je 2013. godine pokrenula parnični postupak radi naknade štete u iznosu od devet miliona eura protiv kompanija ‘Petrol CG MNE’ i ‘Petrol’ Ljubljana. Nakon što je prvostepena presuda Privrednog suda, kojim je tada predsjedavao Blažo Jovanić, ukidana dva puta, Apelacioni sud je u oktobru 2019. godine donio pravosnažnu presudu kojom je prihvatio pravni osnov i djelimično usvojio tužbeni zahtjev ove podgoričke firme i obavezao “Petrol CG MNE” da im isplati iznos od 2,8 miliona eura, što je bio samo dio tužbenog zahtjeva.

“Temple’s glory 2.9” je naplatio taj iznos, ali je izjavio i reviziju presude za preostali dio tužbenog zahtjeva, dok je “Petrol CG MNE” izjavio reviziju tražeći potpuno ukidanje presude Apelacionog suda i povrat 2,8 miliona eura. Spisi predmeta su dostavljeni Vrhovnom sudu krajem januara 2020. Tada je rukovodstvo “Petrola”, na sastanku sa predstavnicima “Temple’s glory 2.9”, saopštilo da su povodom tog spora imalo sastanke u tadašnjoj Vladi, na kojima su saopštili da će presudu Vrhovnog suda u ovom predmetu cijeniti kao stav države Crne Gore prema kompaniji “Petrol” i da će u slučaju negativnog ishoda u sudskom sporu od devet miliona eure oni smatrati da slovenačke kompanije nijesu dobrodošle u Crnu Goru.

Sudija Vrhovnog suda Branimir Femić je, kao sudija izvjestilac u predmetu, u neuobičajno kratkom roku, za samo nekoliko dana od prijema predmeta, u kojem je suđenje trajalo šest godina, preinačio presudu Apelacionog suda. Nakon što je na ovakav način izgubila spor, kompaniji “Temple’s glory 2.9” je blokirana imovina i račun na iznos povraćaja novca “Petrolu” i sudske troškove koja i dalje traje.

Ova podgorička kompanije više od tri godine čeka na odluku Ustavnog suda o ustavnoj žalbi na presudu Vrhovnog suda za koju smatraju da je početkom 2020. godine donesena nezakonitim uticajem preko tadašnje izvršne vlasti.

Prikupljeni brojni dokazi

Na zahtjeve “Temple’s glory 2.9” i njihovim pravnih zastupnika iz SDT-a su odgovorili da su na njihove obje prijave formirali predmet, kao i da su u fazi izviđaja prikupljeni brojni dokazi i podaci.

“Očekujemo da prvo Specijalno državno tužilaštvo, a zatim i sud, u ovom predmetu pokažu spremnost i odlučnost da se oslobode lošeg nasljeđa iz vremena kada je pravosuđem u značajnom dijelu upravljala upravo g-đa Medenica i kada su postupci pokretani i presude donošene po političkim diktatima i u interesu grupa i pojedinaca povezanih sa korumpiranim vrhom izvršne i sudske vlasti”, kazao je “Vijestima” pravni zastupnik “Temple’s glory 2.9” advokat Veselin Radulović.

Ovaj spor koji je prema procjeni sudskog vještaka procijenjen na devet miliona eura, nastao je u vezi sa prodajom benzinskih pumpi 2010. godine zbog toga što je “Petrol CG MNE”, kako smatraju u “Temple’s glory 2.9”, prevarnim radnjama izbjegao da isplati kupoprodajnu cijenu.

Siptomatično je u ovom slučaju da su presude u korist “Petrola” donosili sudovi kojim su predsjedavali Blažo Jovanić i Vesna Medenica, protiv kojih je u međuvremenu pokrenuta i potvrđena optužnica povodom drugih slučajeva za zloupotrebu službenog položaja i učešće u kriminalnim organizacijama. Jovanić je i dalje u pritvoru i njemu je počelo suđenje, dok se Medenica brani sa slobode i očekuje početak suđenja. Medenica se sumnjiči da je učestvovala u naručivanju više presuda Vrhovnog suda.

Medenica
Medenicafoto: Luka Zeković

Radulović: Nadamo se da pravosuđe ima kapacitet

“Iskreno se nadamo da pravosuđe ima kapaciteta i integriteta da prekine i sankcioniše praksu po kojoj su se veze sa predstavnicima izvršne vlasti u Crnoj Gori koristile, ne u cilju dogovora za legalno poslovanje u Crnoj Gori, već za protivzakoniti uticaj radi rješavanja sudskog spora u nečijem interesu. Takođe, vjerujemo da prolazi vrijeme u kome je g-đa Medenica kontrolisala pravosuđe i izvršavala naloge korumpiranih političara zahvaljući kojima je, zajedno sa drugim licima koju su bili na čelu pravosudnih institucija, crnogorsko pravosuđe u kome postoji značajan broj profesionalnih i časnih pojedinaca, postalo oblast u kojoj godinama nije bilo suštinskog napretka”, kazao je Radulović.

U kompaniji “Temple’s glory 2.9” očekuju da će SDT ispitati na koji način se vršio nezakoniti uticaj i kako je za samo nekoliko dana donesena preinačujuća presuda u predmetu višemilionske vrijednosti, što, kako smatraju, objektivno nije bilo moguće, jer se upraksi čeka više mjeseci ili godina. Nadaju se i da će SDT ispitati da li je nezakoniti uticaj na sudiju izvjestioca u ovom predmetu izvršen preko Medenice i da li se radilo o nekoj vrsti “ustaljene šeme” sa unaprijed podijeljenim i dogovorenim ulogama u rješavanju određenih predmeta pod nezakonitim uticajem.

Radulović
Radulovićfoto: Privatna arhiva

“Još jednom podsjećamo na opštepoznatu činjenicu da je sudstvom 13 godina upravljala g-đa Vesna Medenica, da je u toj poziciji bila zahvaljući prije svega podršci visokih funkcionera bivše izvršne vlasti i da je sudstvom, ali i značajnim dijelom pravosuđa uopšte upravljala na krajnje autokratski način, kao i da je za treći neustavni mandat na poziciji predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore predložena jednoglasno od strane svih tadašnjih sudija tog suda. Isti ti funkcioneri koji su Vesni Medenici omogućili da više od deceniju autokratski upravlja pravosuđem u cjelini i da kontroliše veliki broj sudija, državnih tužilaca, pa i jedan broj advokata, upravo su uslovljeni od strane “Petrola” Ljubljana da se donese presuda u njihovu korist. Zato je neophodno utvrditi da li je nezakoniti uticaj u ovom predmetu vršen preko Vesne Medenice, kao i međusobne odnose “Petrola” sa pojedinim članovima nekadašnje izvršne vlasti i to u dužem periodu”, kazao je Radulović.

Iz kompanije “Temple’s glory 2.9”, u vlasništu Nreke Neša Gojčaja, navode da su državi tokom decenija uspješnog poslovanja platili više desetina miliona eura poreza i dažbina, da su zapošljavali na stotine radnika i investirali na desetine miliona eura u Crnoj Gori, ali da je nakon ove sporne presude pokrenut postupak izvršenja nad cjelokupnom, više decenija sticanom imovinom nakon čega su paralisane sve njene poslovne aktivnosti.

Iz “Petrola” šturo odgovarali, očekuju fer postupak

Kada su “Vijesti” prvi put pisale o ovom slučaju u maju prošle godine. Na pitanja “Vijesti” iz slovenačke kompanije “Petrol” su tada odgovorili da pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda tužilac “Temple’s glory 2.9” nije imao pravo na iznos od 2.449.000 eura za razliku u kupoprodajnoj cijeni nepokretnosti, koliko mu je ranije dosudio Viši sud.

“Vijesti” su Petrol pitale da li se uprava njihove kompanije 2019. i 2020. godine obraćala Vladi Crne Gore ili pojedinim ministrima, odnosno da li su na sastanku u Vladi, iznijeli stav “da će se presuda Vrhovnog suda Crne Gore u ovom predmetu cijeniti kao stav države prema kompaniji “Petrol” jubljana i da će u slučaju negativnog ishoda u sudskom sporu sa “Temple’s glory 2.9” oni smatrati da nijesu dobrodošli u Crnu Goru” i da je u protivnom najavljeno povlačenje poslovanja iz Crne Gore?

Na ova pitanje nije direktno odgovoreno, već samo da je “sve što očekuju fer postupak u skladu sa vladavinom prava”.

Uopšte nisu odgovorili na pitanje da li je u tadašnjoj upravi Petrola u Crnoj Gori bilo osoba koje su u bliskim rodbinskim vezama sa nekim od ministara u tadašnjoj crnogorskoj Vladi.

Bonus video: