Moguće spajanje OŽVS sa ŽPCG: Radnike plaše otkazi, uprava još radi analizu

Dio zaposlenih iz državnog preduzeća traži zaštitu svojih prava u slučaju spajanja sa Željezničkim prevozom, dok iz menadžmenta tvrde da informacije o višku 48 zaposlenih nijesu tačne, jer istraživanje nije gotovo

32797 pregleda 76 reakcija 11 komentar(a)
Menadžment OŽVS se trudi da se izbjegne stečaj, Foto: BORIS PEJOVIC
Menadžment OŽVS se trudi da se izbjegne stečaj, Foto: BORIS PEJOVIC

Dio radnika Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) tražio je od Vlade zaštitu njihovih prava u slučaju spajanja te firme sa Željezničkim prevozom Crne Gore (ŽPCG), čime bi otkaz moglo da dobije njih 48 ili ako bude potrebno da im se isplate otpremnine u iznosu od 24 bruto zarade.

Iz menadžmenta te kompanije, “Vijestima” su kazali da su u velikim finansijskim i tehnološkim problemima, ali da će uraditi sve da spriječe uvođenje stečaja i zaštite radnike, te da informacije o višku od 48 radnika nijesu tačne, jer analiza nije gotova.

Radnici su svoja saznanja iznijeli u pismu koje su dostavili Vladi i Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) u koje”Vijesti” imaju uvid.

Oni u dopisu ističu da je odbor direktora OŽVS krajem jula donio odluku da zajedno sa ŽPCG-om angažuju konsultante, kojima je glavni zadatak izrada finansijsko-ekonomske analize u slučaju pripajanja.

“Konsultanti procjenjuju da će prilikom spajanja potencijalni višak biti 48 radnika”, piše u pismu.

Zaposleni u Održavanju tvrde da o planiranom spajanju nisu obaviješteni ni MKI, ni Vlada, kao i da tu odluku mora donijeti Skupština obiju kompanija pri čemu odlučujući glas ima država, koja je većinski vlasnik.

“Vijesti” čekaju odgovore od MKI - da li su upoznati sa ovom finansijskom anlizom koju radi OŽVS, da li su dali saglasnost dase ona radi, kada su je i zašto dali.

Navodni višak, a zapošljavaju nove radnike,

Kompanija OŽVS osnovana je odlukom akcionara Skupštine Željezničkog prevoza i od prvog dana 2011. godine bavi se održavanjem putničkih i teretnih kola, lokomotiva i ostalih željezničkih voznih sredstava.

U pismu radnici tvrde da ne znaju kako se analizom došlo do ovog broja i traže zaštitu svojih prava te da su konsultanti precrtali cijele sektore i službe bez starosne i kvalifikacione analize u obje firme. Oni u pismu navode i da se angažovanjem konsultanata krši Zakon o javnim nabavkama jer se izbjegava otvoreni postupak a ugovori dijele na vrijednosti ispod 8.000 eura, odnosno četiri puta kroz iznose od 7,5 hiljada eura kroz jednostavan postupak nabavki.

Radnici dodaju i da su za svoj status pitali izvršnog direktora, ali da odgovor dobijaju samo od manjinskog akcionara Vladana Gačevića koji tvrdi da se radi o neistinama i spekulacijama i da će se voditi računa o svakom od njih.

“Na koji način nije nam jasno jer nijedan zahtjev za izmjenu Kolektivnog ugovora o zaštiti radnika nije usvojen”, pitaju radnici u pismu.

U pismu je pojašnjeno da to željezničko preduzeće ima probleme u poslovanju od samog začetka jer se finansira od izvršenih usluga i nema subvencija od države pa je zato opstruirano u radu kroz ograničavanje cijena usluga, što je dovelo do trenutne situacije. Radnici su kazali da je apsurd što se u kompaniju dovode novi radnici i pored navodnog viška od njih 48. Kako su kazali, apsurdno je i što se mjesec nakon donošenja odluke o izradi analize za spajanje sa ŽPCG donosi izmjena Plana javnih nabavki za 300 hiljada eura za ulaganje u kupovinu nove opreme iz svojih sredstava.

Stečaj bi ugrozio 190 radnih mjesta

Iz menadžmenta OŽVS su “Vijestima” zvanično kazali da informacije o višku od 48 radnika nisu tačne jer ekonomska analiza još nije završena.

Oni su pojasnili da se to preduzeće nalazi u velikim finansijskim i tehnološkim problemima i da imaju dug za poreze i doprinose od 4,5 miliona eura, na koji imaju dnevnu kamatu od 1,1 hiljadu eura. Kako su kazali, finansijska analiza je jedna od aktivnosti ka poboljšanju poslovanja.

“Odluku o izradi analize smo donijeli prije dvadesetak dana i obavijestili smo o tome MKI, dok je njihov predstavnik bio na sjednici Odbora. Za analizu nije bio potreban tender, već su angažovani eminentni profesori sa Ekonomskog fakulteta po sistemu ugovora o djelu”, pojasnili su iz OŽVS-a.

Navode da su se na dodatnu analizu o pripajanju ŽPCG odlučili jer je to nekad bilo jedinstveno preduzeće, dok je druga opcija stečaj. Dodali su da se zna kako prolaze radnici u stečaju i da bi njime bilo ugroženo oko 190 radnih mjesta bez uplaćenih poreza i doprinosa, kao i funkcionisanje željezničkog saobraćaja.

Iz te željezničke firme su kazali da je neozbiljno prejudicirati rezultate analize, ali i da je stav Odbora direktora i MKI da se mora zaštiti svaki radnik, da ulažu napore da se izbjegne stečaj i omogući bolja budućnost firmi i željeznici.

4,5 miliona eura Održavanje duguje za poreze i doprinose, sa dnevnom kamatom od 1,1 hiljadu eura

Manjinski akcionari i skok akcija

Radnici OŽVS su u pismu naveli da razumiju interes manjinskih akcionara te firme koji žele da dođu do novca kroz prodaju akcija po većim cijenama kao što je nedavno učinjeno u Luci Bar, ali da ne razumiju šta radi država, koja je većinski vlasnik i o kome ona vodi računa.

Oni su pojasnili da je iako firma bilježi najveći gubitak do sada, došlo do skoka cijene akcija OŽVS. Navode da su cijene akcija 2020. i 2021. bile 0,019 eura, 2022 - 0,24, dok su u julu ove godine iznosile 1,22 eura.

“Komandna palica kroz funkciju zamjenika predsjednice Odbora direktora prelazi u ruke manjinskog akcionara Vladana Gačevića, skoro istovremeno kad nad ŽPCG-om komandu preuzima manjinski akcionar Marko Bertanjoli (predstavnici Eurofonda koji imaju udio u oba preduzeća) i odjednom dolazi do skoka cijene akcija”, navode radnici u pismu.

Oni tvrde i da kompanija već nekoliko mjeseci na platnom spisku ima stručnjaka za stečaj, u slučaju da ne uspije trenutni plan menadžmenta te i da je ta opcija na stolu.

“Nikome nije jasno šta ta čovjek radi za 800 eura mjesečno. Da pomenemo usput, drug i kolega iz Eurofonda”, navode radnici u pismu.

Naveli su i da su posljednjih mjeseci zaključeni ugovori o djelu, sa pravnim savjetnicima za rasturanje firme, vozačima koji su plaćeni kao direktori, penzionerima na projektu koji se ne realizuje već sedam godina, kao i sa službenicima za javne nabavke, na koje ide nekoliko hiljada eura mjesečno.

“Zasučite rukave i izađite iz negativne faze”

Radnici su u dopisu naveli da je premijer Dritan Abazović Održavanje posjetio u februaru ove godine, pri čemu je kazao da se rukavi moraju zasukati i firma izaći iz negativne faze.

“Prilikom posjete je dao punu podršku razvoju firme i kazao da nema državnih preduzeća koja nisu u problemima i gubicima, već da ima samo onih na koje država nije obratila pažnju ili za koje nije postojala volja unutar menadžmenta da iskorače”, kazali su radnici u pismu.

Naveli su da je Abazović kazao da su ova dva problema sada eliminisana i da imaju punu podršku Vlade.

Bonus video: