Stop za bulevar Tivat - Jaz: Ceremonija prošla, dozvole još nema

Ministarstvo prostornog planiranja do danas investitoru nije izdalo potrebne potvrde za rad

62804 pregleda 101 reakcija 49 komentar(a)
Sa svečanog otvaranja radova 11. avgusta, Foto: gov.me
Sa svečanog otvaranja radova 11. avgusta, Foto: gov.me

Radovi na izgradnji bulevara Tivat - Jaz koji su pompezno i zvanično otvoreni 11. avgusta, zaustavljeni su nepunih 20 dana kasnije, jer ni do danas resorno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) nije investitoru tog projekta, Upravi za saobraćaj Crne Gore, izdalo građevinsku dozvolu.

To je nezvanično potvrđeno “Vijestima” u dobro upućenim krugovima bliskim vrhu Uprave za saobraćaj i lokalne uprave Tivta koja je sa svoje strane učinila sve da olakša početak ovih radova makar na dijelu trase od aerodroma ka kotorskoj raskrsnici gdje je već ranije završena eksproprijacija nepokrentnosti neophodnih da se na njima sagrade još dvije saobraćajne trake.

“Vijestima”je i zvanično potvrđeno iz Uprave za saobraćaj - da resorno ministarstvo nije izdalo građevinsku dozvolu.

“Kompanija ‘Bemax’ koja je glavni podizvođač kineskom konzorcijumu ‘Shangdong’ koji je zvanični izvođač radova, završila je krčenje trase na relaciji kotorska raskrsnica - Aerodrom Tivat, odnosno sve pripremne radove koje je bilo moguće izvesti bez dobijanja formalne građevinske dozvole. Oni su to završili čak i prije očekivanog roka, pa sada jednostavno tamo više nemaju šta da rade dok MEPU investitoru - Upravi za saobraćaj, konačno ne izda građevinsku dozvolu. MEPU, međutim, to još nije učinilo iz razloga svoje unutrašnje neefikasnosti i sporosti”, kazao je izvor “Vijesti”.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizima Ana Novaković Đurović (URA) prisustvovala je 11. avgusta ceremoniji na kojoj je svečano obilježen početak radova na izgradnji bulevara Tivat - Jaz, zajedno s premijerom Dritanom Abazovićem, ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem, ambasadorom Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kunom, generalnim direktorom kompanije Šandong Cai Kunom, te predstavnicima Uprave za saobraćaj, Monteputa, Regionalnog vodovoda i čelnicima opština Tivat i Kotor.

Na pitanje novinara kako se u taj posao krenulo a da nije završena ekspropijacija na većem dijelu trase budućeg bulevara kroz Grbalj, odnosno bez formalno izdate građevinske dozvole, premijer Abazović je tada kazao da je “Vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze”.

“Eksproprijacija za neke djelove će se završiti paralelno i moramo da radimo brzo. Radi se o samo 16 kilometara i ja mislim da mogu biti završeni radovi za dvije godine”, kazao je Abazović i dodao da je potrebno nekim projektima dati prioritet.

Međutim, manje od dvadesetak dana kasnije, radovi su već stali jer MEPU, kojim rukovodi Abazovićeva partijska koleginica Ana Novaković Đurović, nije završilo svoj dio posla i nakon dozvole za izvođenje pripremnih radova, Upravi za saobraćaj još nije izdalo dozvolu za izvođenje samih građevinskih radova na izgradnji bulevara.

Dionica Jadranske magistrale između Tivta i Budve je najfrekventnija i najopterećenija drumska saobraćajnica u Crnoj Gori kojom u sezoni dnevno prođe i više od 30.000 vozila, pa se na njoj stalno stvaraju zastoji i kilometarske kolone. Umjesto da gradi zaobilaznice oko Tivta i Budve i na taj način riješi problem kojeg u najvećoj mjeri stvara tranzitni saobraćaj, Vlada se opredijelila da Jadransku magistralu između Tivta i Jaza pretvori u bulevar sa četiri trake, nadajući se da će tako eliminisati ljetnji saobraćajni kolaps na ovom dijelu primorja.

Dužina dionice koja je predmet rekonstrukcije iznosi 16 kilometara, a trasa budućeg bulevara prolazi preko teritorije tri opštine - Tivat, Kotor i Budva. Rekonstrukcija te dionice podrazumijeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije saobraćajne trake u pravcu kretanja (ukupno: 4 x 3,25 m), obostrane trotoare (ukupno: 2 x 2 m) i razdjelni pojas (2 m), a uz nju će biti izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u te tri opštine.

Napušteni radovi na saobraćajnici
Napušteni radovi na saobraćajnicifoto: Siniša Luković

U skladu sa zahtjevima EBRD banke, iz čijih se kreditnih sredstava finansira ovaj projekat, za izvođenje radova je izabran kineski konzorcijum Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation Co., Ltd & Shandong Luqiao Group Co Ltd, čija je ponuda iznosila 53.915.261 eura bez PDV-a. Rok za završetak radova je dvije kalendarske godine od uvođenja izvođača radova u posao.

Završili prvu fazu pripremnih radova

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” je juče rečeno da radovi na izgradnji bulevara Tivat - Jaz “nisu zaustavljeni već je završena prva faza pripremnih radova koja se odnosila na sječenja i uklanjanje stabala”.

“Na taj način omogućeno je snimanje nultog stanja i kontrola u odnosu na projektovane kote. Nakon kontrole istih i utvrđivanja preciznosti radovi će biti nastavljeni”, odgovorili su iz Uprave na čijem je čelu direktor Radomir Vuksanović.

Nisu precizirali da li je razlog aktuelnom zastroju to što na cijeloj planiranoj trasi bulevara još nije završena ekspropijacija, odnosno nepostojanje formalno izdate građevinske dozvole.

Na pitanje kada se može očekivati izdavanje građevinske dozvole, iz Uprave za saobraćaj su istakli da tu dozvolu “izdaje Ministarstvo ekologije, proostornog planiranja i urbanizma – Direktorat za građevinasrtvo, pa samim time nemamo tačan datum, osim informacije da je ista u procesu idavanja, odnosno priklupljanja neophodnih saglasnosti.”

Objasnili su da se radovi koji su se do sada odvijali na ovom gradilištu izvođeni po “Prijavi početka pripremnih radova od 20.jula, a na osnovu Zaključka Vlade od 30.juna” ove godine.

Povukli mehanizaciju na drugu lokaciju

Kompanija Bemax je kao podizvođač glavnom izvođaču radova, kineskom konzorcijumu “Shandong, otpočela 11. avgusta pripremne radove na prva tri kilometra u sklopu projekta rekonstrukcije puta Tivat - Jaz.

“Ukupna dužina saobraćajnice je 16 kilometara. Dozvola koja je dobijena se odnosila samo na izvođenje pripremnih radova na pomenuta tri kilometra, odnosno, na izvođenje radova na uklanjanju šiblja, grmlja i drveća kao i na pripremu gradilišnih kampova za potrebe izvođenja radova na projektu”, rečeno je juče “Vijestima” u Bemaxu.

Iz ove kompanije su kazali da su oni 28. avgusta završili pripremne radove na ovom potezu i privremeno povukli svoju mehanizaciju na drugu lokaciju.

“Kako još nije dobijena građevinska dozvola, nijesmo bili u mogućnosti da otpočnemo sa glavnim radovima na trasi jer je to suprotno zakonima, kao i praksi kompanije. Građevinska dozvola nije dobijena zbog, kako smo upoznati, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na trasi. Odmah nakon dobijanja građevinske dozvole kompanija Bemax je spremna da sjutradan otpočne sa radovima”, kazali su iz kompanije.

Bonus video: