Privredni sud usvojio prigovor tivatskog Vodovoda i ukinuo rješenje javnog izvršitelja

Iz "Vodovoda" je "Vijestima" potvrđeno da je izvršitelj Peković već na njihov račun vratio novac

9503 pregleda 1 komentar(a)
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Nakon što je 14. avgusta sa računa opštinskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Tivat (VIK), njemačka firma Ludwig Pfeiffer na osnovu Arbitražne odluke arbitražnog suda u međunarodnoj arbitraži, preko javnog izvršitelja krenula u izvršila prinudnu naplatu u ukupnom iznosu od 1.117.953,44 eura, Privredni sud Crne Gore je donio odluku da se ukida Rješenje javnog izvršitelja i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

To u praksi znači da će javni izvršitelj Ivan Peković iz Podgorice koji je 14. avgusta sa računa VIK-a skinuo iznos od preko 1,1 milion eura, taj novac morati da vrati tivatskom preduzeću do naredne odluke.

Iz "Vodovoda" je "Vijestima" potvrđeno da je izvršitelj Peković već na njihov račun vratio taj novac.

Sutkinja Privrednog suda Marija Adžić je prihvatila prigovor koji je VIK uložio na rješenje o izvršenju izvršitelja Pekovića, poništila ga i predmet vratila na ponovno odlučivanje. U obrazlošenju rješenja o poništenju odluke javnog izvršitelja, Adžić je navela da je on propustio da cijeni sporazum o arbitraži i arbitražne klauzule, odnosno da nije utvrdio da li je "izvršna isprava - Arbitražna odluka arbitražnog suda u međunarodnoj arbitraži organizovanoj pri Međunarodnoj trgovinskoj komori, donesena 21. aprila 2023 u Podgorici" predstavlja domaću ili stranu arbitražnu odluku, shodno crnogorskom Zakonu o arbitraži.

VIK je u svom prigovoru tvrdio da odlluka arbitraže koja je rađena pri Međunarodnoj trgiovinskoj komori koja ima sjedište u Parizu, strana arbitražna odluka za koju da bi bila sproovedena u djelo, prethodno mora biti sproveden postupak njenog priznavanja pred Privrednim sudom Crne Gore.

Takođe, VIK je ukazao i na po njima, spornu aktivnu legitimaciju i pravni subjektivutet Ludwig Pfeiffera kao izvršnog povjerioca, jer je ta njemačka kompanija u februaru prošle godine otišla u stečaj sa namjerom gašenja firme. Pravi zastupnici Ludwig Pfeiffera međutim, negiraju da je ta kompankija ugašena tvrdeći da je postupak njenog stečaja još uvijek u toku.

Ludwig Pfeiffer je bio izvođač druge faze radova na unapređenju vodovodne i kanalizacione mreže Tivta vrijednih ukupno 9,5 miliona eura, a koji su prema prvobitnom ugovoru trebali biti izvedeni od novembra 2011. do maja 2013. Oni su obuhvatali izgradnju 17,6 kilometara kanalizacione mreže, 14,6 kilometara vodovodne mreže, te šest većih i šest manjih pumpnih stanica. Radovi su finansirani sa 3,96 miliona eura budžetskih sredstava Opštine Tivat, 5,38 miliona eura kredita i 156.000 eura donacije njemačke banke KfW, a implementirala ih je i vodila državna agencija Vodacom iz Tivta.

Zbog drastičnog kašnjenja radova u odnosu na ugovorenu dinamiku koja im je sprazumno produžavana čak tri puta sa krajnim rokom završetka do kraja 2014. ali su Njemci posao okončali tek 14. aprila 2016., te primjedbi na kvalitet odrađenih poslova, Opština Tivat, odnosno VIK kao investitor i Lufdwig Pfeiffer kao izvođač ušli su u sporove.

Lokalna uprava Tivta još od avgusta 2019. godine odbijala je da plati posljednju, tzv. situaciju 20 koje su joj dostavili njemački graditelji i nadzorni organ - njemačka kompanija Dahlem, u sklopu završnog obračuna cijelog posla.

Nakon odluke DAB-a (arbitraže po ugovoru o izvođenju fradova) da se to mora platiti, Opština Tivat je dug po ovom osnovu od 830.000 eura prema Ludwig Pfeifferu izmirila u ljeto naredne godine, ali su Njemci već par mjeseci prije toga, nezadovoljni čak takvom odlukom DAB-a, pokrenuli međunarodnu arbitražu.

Iako je već bio platio spornu situaciju, VIK je ovu arbitražu izgubio zbog kako se ispostavilo, greške inženjera koji je u realizaciji te investicije radio za nadzorni organ - takođe njemačku kompaniju Dahlem iz Esena. Time je tivatski Vodovod doveden u situaciju da mu se, preko odluke javnog izvršitelja, skine novac sa računa i time VIK praktično, drugi put Njemcima daje novac za već jednom plaćeni posao.

Bonus video: