Potpisan protokol: Predložili kako da se umanji dug Instituta

"Protokol se temelji na namjeri da se dugogodišnji spor riješi mirnim putem", saopštilo je Ministarstvo finansija

14105 pregleda 46 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Slavica Kosić
Foto: Slavica Kosić

Ministarstvo finansija saopštilo je da su potpisali Protokol o saradnji sa Agencijom za osiguranje depozita (u funkciji stečajnog upravnika nad stečajnim dužnikom Jugobanka a.d. Beograd u stečaju), kojim se regulišu odnosi u vezi sa dugovanjem Instituta "Dr Simo Milošević" prema Jugobanci AD Beograd u stečaju i pokretanje postupka izvršenja.

Protokolom je predloženo, kako se navodi, da se dug Instituta prema Jugobanci, utvrđen pravosnažnom sudskom presudom, umanji za iznos koji Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje.

Takođe je definisano da Jugobanka izvrši umanjenje iznosa potraživanja od Instituta za 10 odsto. Protokol predviđa i da se posebnim sporazumom, koji će biti potpisan do 30. septembra, dodatno preciziraju svi elementi koji su predmet Protokola, rekli su iz resora finansija.

"Protokol se temelji na namjeri da se dugogodišnji spor riješi mirnim putem, uzimajući u obzir interese i ekonomske mogućnosti uključenih strana, uz puno razumijevanje šireg socijalnog i ekonomskog konteksta, a sve sa ciljem očuvanja sudskih postupaka, odnosno izmirenja međusobnih prava i obaveza, kao i definisanja načina i rokova za izvršenje istih", dodaje se.

Iz ministarstva su kazali kako su, budući da se radi o višedecenijskom sporu, preduzeli sve neophodne aktivnosti da se spor riješi u najkraćem roku i da se spriječi mogućnost uvođenja stečaja.

"Podsjetimo, potpisivanju Protokola prethodilo je niz analiza složene situacije u kojoj se nalazi nekadašnji gigant u oblasti zdravstvenog turizma, kao i avgustovski razgovor ministra finansija Aleksandar Damjanovića i ministra finansija Republike Srbije, Siniše Malog, tokom kojeg je dogovoreno da dvije Vlade, u najkraćem roku, usaglase dinamiku i definišu trajni model rješavanja ovog pitanja.

"Odgovornim sagledavanjem kompleksne situacije Instituta, čije je poslovanje urušeno dugogodišnjom politizacijom i neadekvatnim upravljanjem, kao i brzim djelovanjem u okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo finansija, još jednom je potvrdilo da je spremno da rešava zatečene višedecenijske probleme, kao i da je, u otvorenom i partnerskom duhu, na institucionalnom ali i međudržavnom nivou, moguće postići optimalno i održivo rješenje, ukoliko postoji puna spremnost i posvećenost svih uključenih strana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: