Vitomirović: Počinje sanacija klizišta kod Kanli kule

Sekretar za turizam Herceg Novog Nenad Vitomirović kazao da će radovi u širem zahvatu Kanli kule koštati više od 900 hiljada eura, nakon čega će se raditi rekonstrukcija same tvrđave

2835 pregleda 3 komentar(a)
Utvrđeno da teren klizi tokom 2017. godine: Vitomirović, Foto: Opština Herceg Novi
Utvrđeno da teren klizi tokom 2017. godine: Vitomirović, Foto: Opština Herceg Novi

Sanacija klizišta koje je zahvatilo više od tri hektara u užem jezgru Starog grada u Herceg Novom i napravilo oštećenja na Kanli kuli, objektima i ulicama, trebala bi da počne krajem septembra pri čemu vrijednost radova iznosi 909,92 hiljade eura.

To je za “Vijesti” kazao sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Herceg Novog Nenad Vitomirović. On je pojasnio da će sanaciju klizišta u širem zahvatu Kanli kule raditi podgorička firma “Intermost”, a stručni nadzor kompanija “Projektman”. Vitomirović je naglasio da je utvrđeno da ovaj teren klizi tokom istražnih radova 2017. godine, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo urbanističko tehničke uslove (UTU) za rekonstrukciju tvrđave.

Klizište oštetilo tvrđavu: Kanli kula
Klizište oštetilo tvrđavu: Kanli kulafoto: S.Kosić

“Na snazi je zabrana izvođenja građevinskih radova zbog ljetnje turističke sezone. Po njenom isteku dakle već krajem septembra, planiran je početak radova, a izvođač treba da ih završi u roku od 180 dana od dana uvođenja u posao”, kazao je Vitomirović.

Projekat će, kako je kazao, obuhvatiti sanaciju od Jadranske magistrale do crkve Sv. Arhangela Mihaila u Starom gradu a riječ je o prvom većem projektu za ovaj dio grada, najvažnijem nakon obnove od zemljotresa 1979. godine. Vitomirović je kazao da je tender uradila Uprava za kapitalne projekte, te da su prethodno urađeni istražni radovi i projekat sanacije.

Upitan kada građani tog primorskog grada mogu očekivati rekonstrukciju same Kanli kule i koja će biti njena svrha, Vitomirović je naglasio da će izrada glavnog projekta, shodno izdatim UTU, početi nakon sanacije klizišta.

“Projektni zadatak je obnova i funkcionalnost tvrđave u njenoj osnovnoj namjeni - ljetnja pozornica, ali i valorizacija ovog vrijednog istorijskog zdanja kroz turizam”, kazao je on.

Španjolu pretvaraju u kreativni hab

Vitomirović je naglasio i da će projektom adaptacije i sanacije i tvrđava Španjola, koja se nalazi nekoliko stotina metara iznad Kanli kule, biti valorizovana kao kulturna baština pri čemu će biti formiran kreativni centar - hab.

Kako je kazao, to podrazumijeva opremanje i otvaranje kreativnog centra orijentisanog na inovacije u kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu, kvartnom sektoru privrede, otvaranje novih radnih mjesta i razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva iz oblasti kreativne ekonomije.

“Ciljna grupa su novi i postojeći preduzetnici u oblasti kreativne industrije, početnici u biznisu, samostalni umjetnici”, dodao je on.

Vitomirović je naglasio da je Opština projekat već kandidovala kod Ministarstva finansija za kapitalni budžet za narednu godinu, te da će za ovaj projekat biti potrebno 4,83 miliona eura bez PDV-a, ali vjerovatno i više zbog skoka cijena i inflacije. On je kazao da je projektna dokumentacija urađena u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i predviđena planom razvoja tog primorskog grada do 2027. godine.

Vitomirović je kazao da svi projekti na prostoru Starog grada, među njima uređenje Trga od knjige i rekonstrukcija i popločavanje ulica, mogu početi tek nakon sanacije klizišta.

Bonus video: