Kuća voća još nema mjesto za trafo-stanicu

Radovi počeli 2018, a do sada je realizovano oko 50 odsto ugovorenog posla vrijednog 1,3 miliona

7354 pregleda 2 komentar(a)
Kuća voća, Andrijevica, Foto: Monitor
Kuća voća, Andrijevica, Foto: Monitor

Opštini Andrijevica do sada ni Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ni drugi nadležni organi nisu dostavili akt kojim bi se tražilo da ta lokalna samouprava pokrene postupak eksproprijacije zemljišta za izgradnju trafo-stanice za potrebe Kuće voća ili donese odluku za taj objekat od opšteg interesa.

To je “Vijestima” zvanično saopšteno iz te sjeverne opštine, iz koje su naglasili i da su se zvanično obratili Upravi za kapitalne projekte, kako bi se upoznali sa ovom problematikom i utvrdili gdje je potrebna izgradnja trafo-stanice i na kojem mjestu.

Kuću voća je tadašnja Vlada Mila Đukanovića najavila još 2015. godine a trebalo je da služi kao nosilac privrednog razvoja u Andrijevici dok bi se u objektu, između ostalog vršila prerada voća. Radovi su počeli tokom aprila 2018. godine pri čemu je ugovoreni rok za njihov završetak bio 18 mjeseci dok je od investicije vrijedne 1,3 miliona, do sada realizovano oko 50 odsto vrijednosti ugovora a na objektu se posljednje dvije godine nije ni radilo.

Iz Opštine Andrijevica su istakli da je ovaj projekat delegirala Vlada i resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao regionalni razvojni projekat u kojem lokalna samouprava nema uticaja u odlučivanju, o načinu i dinamici gradnje.

“Svakako smo u prethodnom periodu izdali sva potrebna tražena akta za pripremu tehničke dokumentacije”, kazali su iz Opštine.

Oni smatraju da će ovaj projekat doprinijeti regionalnom razvoju i unapređenju položaja poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Andrijevice jer će biti zagrantovan otkup i plasman jagodičasto-bobičastih plodova, drugog voća i njihova dalja prerada. Vjeruju i da će se kada se Kuća voća otvori sigurno zaposliti do 20 radnika što će unaprijediti ekonomske parametre opštine i imati veliki značaj sa aspekta smanjenja migracija iz Andrijevice.

Prema nedavno objavljenom izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva poljoprivrede i organa uprave za prošlu godinu navodi se da taj resor u saradnji sa Opštinom mora da pokrene rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji planirane trafo-stanice, kako bi Uprava za kapitalne projekte raspisala javna nadmetanja za izvođenje radova.

Brojni problemi na projektu

Projektnu dokumentaciju za Kuću voća izradilo je preduzeće “Arhing inžinjering”, reviziju “Ubi.pro”, a izvođač je bila firma “Neimar inženjering”.

Prema izvještaju, izmjene revidovanog glavnog projekta su uzrokovale pojavu značajnog broja naknadnih i nepredviđenih radova za što je sprovedena procedura pregovaračkog postupka, kako bi se obezbijedio nedostajući novac, odnosno 15 odsto od osnovne vrijednosti ugovora.

Za izvođenje naknadnih radova izazvanih nedostatkom i izmjenama projektne dokumentacije, dodatno je raspisan tender. U dokumentu piše i da je neophodno da Ministarstvo poljoprivrede pokrene rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se raspisao tender za izgradnju trafo-stanice, koja nije bila predmet osnovnog ugovora i projekta. To je prema dokumentu, uz nedovoljno angažovanje izvođača dovelo do usporavanja radova i njihovog potpunog obustavljanja krajem avgusta 2020. godine, pa nisu realizovani ni osnovni ni ugovor zaključen po sprovedenom pregovaračkom postupku.

“Za kašnjenje u realizaciji projekta koje je nastalo krivicom izvođača radova, istom su naplaćeni penali”, piše u izvještaju.

Čeka se Ministarstvo poljoprivede

Kako bi radovi bili nastavljeni a Kuća voća završena, prema izvještaju, potrebno je da Ministarstvo poljoprivrede uradi inovirani projekat tehnologije proizvodnje, planirane tehnološke opreme i uklapanje projekta u izvedeno stanje, nakon čega bi Uprava za kapitalne projekte raspisala tender za nastavak i završetak radova na objektu.

Prethodno je tokom 2021. godine, uz podršku “MIDAS 2” projekta pripremljena studija tržišta, model upravljanja i predlog petogodišnjeg plana poslovanja za Kuću voća.

Bonus video: