Tokom godina nestale vrijedne slike iz Zavoda

Traga se i za slikom Aleksandra Aca Prijića koja je do 2008. godine bila u kabinetu izvršnog direktora

23431 pregleda 29 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje usvojio je krajem jula zaključak kojim od svojih službi traži informacije o svim umjetničkim djelima u prostorijama Zavoda i njegovim biroima širom Crne Gore, zbog sumnji da su neke od vrijednih umjetnina ukradene proteklih godina, saznaju “Vijesti”.

Komisija koja bi trebalo da popiše umjetnine i utvrdi koje su i kada nestale, izvještaj o svom radu treba da završi do kraja septembra.

Zavod za zapošljavanje posjeduje više desetina vrijednih umjetničkih slika i drugih djela koje je decenijama kupovao ili dobijao od nekih od najpoznatijih crnogorskih umjetnika.

Međutim, umjetnička djela, prema informacijama “Vijesti”, godinama nisu popisivana niti je o njima vođeno računa. Prilikom rekonstrukcije prostora u kojima su bile izložene, umjetnine su sklanjane, a mnoge nakon toga nisu vraćane na svoje mjesto niti ih ima u depoima.

Sumnja se i da je nestala slika jednog od najpoznatijih crnogorskih slikara Aleksandra Aca Prijića, koja se do prije 15 godina nalazila na zidu u kancelariji generalnog direktora Zavoda za zapošljavanje. Zahtjev da se formira komisija koja istražuje mogući nestanak umjetničkih djela pokrenuo je predsjednik Upravog odbora Dejan Vojvodić, nakon saznanja da je nestala Prijićeva slika.

Vrijedna slika posljednji put se nalazila u kabinetu direktora Branimira Bojanića i tu je bila do njegove smrti u januaru 2008. godine. Nakon toga sve iz kabineta je iznijeto i on je rekonstruisan, ali Prijićeva slika više nije viđena. Bojanića je na mjestu izvršnog direktora zamjenio Zoran Jelić.

On je juče “Vijestima” kazao da se ne sjeća te slike i da ona sigurno nije bila u kabinetu kada je on preuzeo funkciju. Kazao je i da prvi put čuje da su nestala neka umjetnička djela iz Zavoda.

“Ne sjećam se te slike. Popisne komisije treba da redovno popisuju svu imovinu Zavoda, računajući i inventar, pa i umjetničke slike, bez obzira da li ih je Zavod kupio ili su mu poklonjene. Te popisne komisije su plaćene za taj posao, a ako izvještaja nema ili nešto nisu popisale, to je njihov propust”, kazao je Jelić.

Sin Aca Prijića, takođe umjetnik Đuro Beli Prijić, kazao je “Vijestima” samo da zna da je slika njegovog oca bila u Zavodu, ali da se ne sjeća koja je to slika bila.

“Ne bih mogao ni da procijenim koja bi sada bila njena vrijednost. Kontaktirali su sa mnom iz Zavoda za zapošljavanje takođe sa informacijom da je ta slika nestala, ali ne znam ništa više od toga”, kazao je Prijić.

On je nedavno upozorio javnost i na pojavu falsifikovanih slika svog oca.

Aleksandar Aco Prijić je dva puta dobio najveće državno priznanje Crne Gore Trinaestojulsku nagradu 1961. i 1965. godine, a 1985. izabran za člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Dobio je 1973. godine jedno od najvećih priznanja bivše Jugoslavije - nagradu AVNOJ-a. U CANU je bio potpredsjednik, pa predsjednik odjeljenja za likovnu umjetnost. Preminuo je u Nikšiću 5. februara 1986. godine.

Bonus video: