Lekić: Janjušević da ne troši posljednje dane mandata uzalud, neka nađe boljeg savjetnika

Lekić tvrdi da Janjušević ne ispunjava uslove da bude predsjednik Odbora direktora Rudnika jer nema tri godine radnog iskustva u struci

8231 pregleda 12 komentar(a)
Lekić, Foto: Opština Pljevlja
Lekić, Foto: Opština Pljevlja

Bivši izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić poručio je predsjedniku Odbora direktora najveće pljevaljske kompanije Dušanu Janjuševiću da ne troši "posljednje dane mandata uzalud" i nađe boljeg pravnog savjetnika, jer njegova saopštenja "ne odgovaraju pravnim normama".

Lekić je to naveo u reagovanju dostavljenom Vijestima, nakon što ga je Janjušević optužio da “svoje bezakonje, utaje i postupke pred SDT-om želi zamaskirati osporavanjem drugih".

Lekić tvrdi da Janjušević ne ispunjava uslove da bude predsjednik Odbora direktora Rudnika jer nema tri godine radnog iskustva u struci.

“Sa željom da ne gubim vrijeme na bespredmetno prepucavanje po medijima sa kadrom Demokrata koji se ne služi elementarnim poznavanjem nijedne od struka koje su zahtjevane sistematizacijom RUPV za mjesto predsjednika odbora, uputio bih ga da ne troši poslednje dane mandata uzalud, da nađe boljeg pravnog savjetnika, jer njegovo saopštenje ne odgovara zakonskim normama. U okvirima stranke koja ga je delegirala, izgleda da je nezakonitost pravilo, što dokazuju i na meni, jer me je odbor sa njim na čelu nezakonito imenovao, bez moje krivice, a i na njemu samom, o čemu svjedoče nemušta i zakonski neutemeljena saopštenja. Koliko je u krivu, a ne u pravu, govori član 5 stav 1 tačka 8 Zakona o radu, koja izričito kaže: Radno iskustvo podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu

i stručnom osposobljavanju u skladu sa zakonom u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifiкaciji. Ni laiku ne treba dodatno objašnjenje”.

Lekić je kazao da je dvije i po godine predsjednik Odbora direktorato posmatrao njegove grešeke, za koje ga optužuje i da ga nije smijenio.

“Što se tiče maštarija gospodina Janjuševića u pogledu mojih loših postupanja prema RUPV, u koje maštarije gospodin Janjušević sigurno i vjeruje (nedostatak iskustva na djelu), istakao bih da je on, kao predsjednik Odbora direktora, organa koji vrši strateško upravljanje društvom, postavlja i smjenjuje izvršnog direktora dvije ipo godine posmatrao moje greške i nije me smijenio. Dakle, ove činjenice govore same za sebe, odnosno, gospodin sam stavlja na uvid javnosti dvije mogućnosti, ili da se bavi maštarijama o mojim greškama ili da ne radi svoj posao ako postoje moje greške. Gospodin Janjušević igra šah sa samim sobom, pa sam sebi daje šah i sam sebe matira. Da je imao dovoljno radnog iskustva koje se traži za poziciju koju zauzima, možda ne bi došao u ovu situaciju”, navodi Lekić, kojeg je Odbor direktora nedavno smijenio nakon što je inspekcija rada utvrdila da je na to radno mjesto izabran bez javnog oglašavanja.vić

Lekić smatra da Janjuzšević treba daa bude smijenjen i zbog ponižavanja radnika i njihovih porodica.

“Posebno bih istakao na kraju, opis radnika Rudnika uglja, dato od predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja, kojim ih svrstava u bezlična bića, koja bez svoje volje, zajedno sa porodicama, pune sportske dvorane na političkim skupovima. Ljude, radnike , posmatra i opisuje sledstveno svojim moralnim pogledima na svijet. Sve da je zakonito imenovan, sve da zna da radi svoj posao, ovakvo ponižavanje radnika i njihovih porodica, radnika kompanije u kojoj zauzima mjesto predsjednika odbora direktora, bio bi hitan razlog za njegovu smjenu od strane Skupštine akcionara. Čak je i Kolektivnim ugovorom Rudnika uglja predviđeno, da se ponižavajući odnos prema kolegama, smatra razlogom za otkaz ugovora o radu.Lako je suditi o partiji šaha u kojoj igrač sam sebe matira”, naveo je Lekić u reagovanju.

Bonus video: