Četiri udruženja penzionera: Rast cijena alarmantan i zabrinjavajući

Uvjereni smo da baš nikakvog opravdanja nema za svakodnevna poskupljenja hrane, da ne pominjemo ostale proizvode i usluge, za što se sve više izdvaja iz sve tanjeg novčanika većine građana, a posebno penzionera", navedeno je iz ovih udruženja

7590 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stanje u kojemu se nalaze penzioneri u pogledu cijena namirnica i drugih za život neophodnih artikala je krajnje alarmantno i zabrinjavajuće. Penzioneri i ne samo oni, svjedoci su da cijene u trgovinama svakodnevno nekontrolisano i agresivno rastu. U nabavku hrane se ide sa strahom i neizvjesnošću koliko će danas sve biti skuplje nego juče. Život je sve skupli i sve gore i gore se živi. Nije pitanje kako sastaviti kraj sa krajem nego kako preživjeti. Otuda je tolika zabrinutost i šta nas dalje čeka, navedeno je u saopštenju četiri mjesna udruženja penzionera Ljubović, Gorica, Masline i Gornja Gorica.

Povećanjem penzija za 8,35 odsto koje su isplaćene u junu, kako su naveli, samo je privid poboljšanja standarda i boljeg života penzionera i to iz dva razloga.

"Prvi je taj što inflacija raste brže od penzija, a drugi što istovremeno sa povećanjem primanja penzionera dolazi do razorne pojave skokovitog i drastičnog poskupljenja, da bi taj trend bio svakodnevno nastavljen, naizgled nešto sporije, da ne bi bole oči. Otuda ovih dana pljušte optužbe i opravdane kritike na račun trgovaca koji u pohlepi za profitom nastoje, i uspijevaju u tome, da se preko leđa sve siromašnijih građana, preko noći enormno bogate. Sasvim su opravdana ovakva reagovanja, jer prepušteni smo onima koji drže sve konce u rukama. Uvjereni smo da baš nikakvog opravdanja nema za svakodnevna poskupljenja hrane, da ne pominjemo ostale proizvode i usluge, za što se sve više izdvaja iz sve tanjeg novčanika većine građana, a posebno penzionera", navedeno je iz ovih udruženja.

Oni kažu da je neshvatljivo da su cijene u domaćim trgovinama veće od cijena u razvijenim zemljama EU, u kojima je, kako kažu, standard trostruko veći, a za isto toliko i plate i penzije.

"To ilustruju nama dostupni podaci da su, primjera radi, cijene pojedinih vrsta mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda, brašna, šećera, povrća i voća kao i čitavog niza sredstava za higijenu, niže u mnogim gradovima evropskih država: Briselu, Berlinu, Barseloni... nego našem Glavnom gradu. Pitamo se da li je to normalno i ko treba da nam odgovori zašto je to tako? Penzioneri imaju pravo da znaju šta se dešava, jer im od ovakvog stanja i od onoga šta se može očekivati zavisi opstanak. Poznavaoci prilika kažu da u svim ekonomski uređenim državama postoji sistem kontrole. Kad dođe do poremećaja u ekonomiji i kretanja kojim se ugrožavaju interesi građana država preduzima odgovarajuće mjere shodno konkretnoj situaciji. Nije nam prihvatljivo da u našim uslovima država i vlada nemaju mehanizme da zaustave ovako pogibeljne trendove, koji su se, po svemu sudeći otrgli kontroli", navedeno je u saopštenju.

Za odgovorne u institucijama sistema penzioneri imaju samo jedno pitanje - da li im je poznato koliko iznose marže u trgovinskim lancima koji diktiraju i cijene.

"Sigurno da jeste, i znaju da se marže u pomenutim državama kreću u rasponu od osam do deset posto, ali o tome oni ćute, jer imaju koristi - što veće cijene više para u budžetu, a naročito više u džepovima trgovaca. A ostalima kako bude. Uskoro će uslijediti radovna usklađivanja penzija. Prilika je da upozorimo donosioce odluka na preduzimanje svih neophodnih mjera u ciju zaštite i poboljšanja standarda penzionera, pri čemu će uzeti u obzir sve navedene i druge okolnosti, a posebno rast cijena i drastičan pad standarda, ali isto tako i podatke o visini potrošačke korpe i procjene analitičara da je četvoročlanoj porodici potrebno 2.000. eura za koliko toliko pristojan život. Mi ne tražimo više od pristojnog života. I nećemo licitovati sa ciframa i procentima, ali stavljamo na znanje da smo prema podacima Monstata, koji su osnova za usklađivanje penzija prilično rezervisani", smatraju u ovim udruženjima.

Oni traže da se što prije krene u ispunjavanje obećanja o povećanju prosječne plate na 1.000 eura i minimalne penzije od 450 eura uz proporcionalno povećanje ostalih penzija.

"To treba da bude orjentir. Bićemo istrajni i odlučni u zalaganju za ove ciljeve. Jer, skoro da je dogorelo do nokata. Sazreli su uslovi za protestna okupljanja, penzionera, zaposlenih, mladih ljudi - svih! Nema šta više da se čeka. Pozivamo Savez udruženja penzionera kao krovnu penzionersku organizaciju i Udruženje penzionera Podgorica da se ovim povodom makar oglase. Pozivamo i sva druga udruženja penzionera u Crnoj Gori da se organizujemo u jedinstven pokret kako bi se izborili za život dostojan čovjeka i za veću materijalnu sigurnost svojih porodica. Računamo da u ostvarivanju ovakvih ciljeva u interesu građana uopšte neće izostati podrška i učešće zaposlenih kao ni dva sindikata koji se bore za njihove interese. Ovim stavovima obratićemo se penzionerskim organizacijama i drugim u cilju dogovora o aktivnostima koje smatramo da treba preduzeti", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: