Dug Instituta za struju onemogućava pozajmicu

Iz Elektroprivrede su kazali da ne mogu direktno dati dužniku novi zajam, zbog čega su predlagali da to urade preko Fonda i Vlade

26059 pregleda 32 reakcija 19 komentar(a)
Radnici danas na protestu pred Vladom: Institut, Foto: Arhiva Vijesti
Radnici danas na protestu pred Vladom: Institut, Foto: Arhiva Vijesti

Institut “Simo Milošević” iz Igala duguje za struju skoro milion eura što problematizuje direktnu pozajmicu od Elektroprivrede (EPCG), zbog čega su i predložili da se pozajmica realizuje indirektno preko državnog trezora, saopšteno je juče “Vijestima” iz državne energetske kompanije.

Odbor direktora EPCG je sredinom avgusta odobrio pozajmicu od 600 hiljada eura Fondu za zdravstveno osiguranje, kako bi novac uz garanciju države prebacili Institutu. Iz Elektroprivrede su saopštili da time pokazuju volju i društvenu odgovornost za rješavanje problema Instituta, ali uz jasne državne garancije.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je prethodno kazao da ta firma slobodno može Institutu da uplati novac koji su obećali, ali da država ne može da učestvuje zbog zakonskih ograničenja.

“EPCG je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Instituta ‘Dr Simo Milošević’. Tokom prethodne tri godine smo u više navrata potpisivali Sporazum o izvršenju obaveza po osnovu duga za utrošenu električnu energiju na rate i to konkretno: 16.09.2021; 26.05.2022. i 08.05.2023. godine. Imajući u vidu opšte stanje u Institutu, EPCG je pokazala strpljenje i razumijevanje za probleme sa kojima se Institut suočava. Od rukovodstva Instituta dobili smo obećanje da će se poštovati posljednji u nizu sporazuma o otplati duga. Iznos dugovanja na dan 31.07.2023. je 946.608,37 eura a posljednji račun Instituta “Simo Milošević” iznosi 65.423,83 eura što će reći da je trenutno dugovanje Instituta za utrošenu električnu energiju 913.471,96 eura što je svakako jedan od razloga zbog kojeg problematizujemo direktnu pozajmicu. Zbog svega navedenog, EPCG iskazuje volju i društvenu odgovornost za rješavanje problema u Institutu, ali uz jasne državne garancije”, naglasili su iz EPCG.

Damjanović je prije dva dana gostujući u “Bojama jutra” TV “Vijesti” uputio apel EPCG da novac uplati direktno Institutu i naglasio da nema zakonskih prepreka za taj potez i da nema potrebe da se u proces kao garanti, miješaju Vlada i taj resor.

“Mi to ne možemo da radimo jer nemamo predviđenu garanciju u budžetu i to ljudi iz EPCG dobro znaju. Država jedan euro ili cent ako hoće da garantuje, mora da predvidi godišnjim budžetom. Ovdje Vlada i Ministarstvo finansija nisu potrebni niti mogu zakonski da garantuju, dovoljno je samo da se izvrši obećanje EPCG i da se već sjutra uplate tih 600 hiljada eura pozajmice”, kazao je tada Damjanović.

On je naveo da će obaveza Instituta nakon potpisivanja protokola između Crne Gore i Srbije biti oko 5,3 miliona eura, te da će država izmiriti dug i za taj novac zadužiti Institut. On je dodao da trenutno rade sve što mogu ali da su problemi ove zdravstvene institucije višedecenijski.

Predsjednica Sindikata Instituta Marija Obradović kazala je “Vijestima” da će danas održati protest ispred zgrade Vlade. Radnici su kao znak upozorenja, do sada više puta do blokirali granične prelaze sa Hrvatskom, kako bi ukazali da se ova zdravstvena ustanova mora sačuvati.

“Svi dušebriznici mogu donirati novac Institutu”

Opštine, lokalne uprave i gradovi Crne Gore mogu slobodno iz budžeta da doniraju novac Institutu Igalo u iznosu koji misle da je relevantan, kazao je na posljednjoj sjednici Vlade premijer Dritan Abazović. On je takođe istakao da je EPCG slobodna da Institutu uplati novac i da se solidariše kao druga državna firma kao i da im ne treba specijalna garancija Vlade.

“Ako postoje drugi dušebrižnici i isto tako imaju svoje budžete mislim na lokalne samouprave, prošla je turistička sezona i mislim da su napunili budžete, slobodno mogu da preusmjere sredstva Institutu Igalo”, naglasio je Abazović.

On je ponovio da načelno podržavaju pomoć Institutu, ali menadžment te ustanove nekad ne cijeni pomoć koju Vlada u kontinuitetu pruža i da bi radnici krivce za probleme u kojima su se našli, trebalo da potraže u sopstvenoj kući.

Bonus video: