Rad na prioritetnim reformskim mjerama djelimičan

"Za sljedeći Izvještaj su počele aktivnosti. Formiraće se Radna grupa i dobijene su nove smjernice od Evropske komisije", kazao je Vukčević

7666 pregleda 1 komentar(a)
Vukčević, Foto: Printscreen YouTube
Vukčević, Foto: Printscreen YouTube

Aktivnosti u prioritetnim reformskim mjerama su za prvih šest mjeseci ove godine djelimično su realizovane pri čemu dvije mjere nisu započete, kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević.

To je saopštio na sjednici Vlade na kojoj je usvojen Izvještaj o implementaciji Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za prvu polovinu 2023. Radi se o dokumentu u kome Vlada predstavlja svoju ekonomsku politiku za 2023. godinu i srednjoročni period i osnova je za ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom u procesu EU integracija. Sastoji se iz tri ključna poglavlja: makroekonomski okvir, fiskalni okvir i poglavlje o strukturnim reformama.

Vukčević je kazao da jedna od mjera nije započeta jer sredstva koja je Evropska unija stavila na raspolaganje još nisu operativna pošto ugovor nije potpisan.

"Očekuje se da će ugovor biti potpisan krajem septembra", naglasio je on.

Vukčević je pojasnio da je druga mjera vezana za donošenje Zakona o upravljanju otpadom, te da se očekuje da će taj akt biti donijet u trećem kvartalu ove godine.

"Za sljedeći Izvještaj su počele aktivnosti. Formiraće se Radna grupa i dobijene su nove smjernice od Evropske komisije", dodao je Vukčević.

Ove reformske mjere obuhvataju izmjene zakonodavnog okvira, finansijskih ulaganja i sektorske podrške, kao i nova institucionalna rješenja, kojima se stvaraju preduslovi za ulaganja privatnog sektora i širenje proizvodne baze.

Bonus video: