Projekat gradnje turističkog kompleksa na Luštici: Pregovaraju da bi izbjegli arbitražu

Kuvajtski investitori koji su trebali da izgrade turističke komplekse na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica iskazali spremnost za razgovor sa Vladom kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje u vezi ovog projekta

31571 pregleda 14 komentar(a)
Zakupljeno pola miliona kvadrata:Lokacija gdje se gradi kompleks, Foto: Slavica Kosic
Zakupljeno pola miliona kvadrata:Lokacija gdje se gradi kompleks, Foto: Slavica Kosic

Kuvajtski investitori koji su trebali da izgrade turistički kompleks “Montrose” na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica iskazali spremnost za pregovore sa Vladom kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje u vezi s ovim projektom.

Ovo je zvanično rečeno “Vijestima” u Ministarstvu finansija.

Iza ovog projekta stoji konzorcijum “Northstar” i “Eques Capital Limited”, dok je direktni vlasnik investicije kuvajtska vladajuća familija.

Investitor je Vladu u septembru prošle godine obavijestio da se povlače iz ovog projekta za koji je potpisan ugovor 2009. godine i najavljena je međunarodna arbitraža.

Nakon toga je Vlada formirala operativni tim za pregovore sa investitorom koji čine ministarstava finansija, kulture i ekonomskog razvoja, Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, Agencija za investicije, opština Tivat i Herceg Novi i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

“Predstavnici Vlade sa predstavnicima nadležnih institucija su se u nekoliko navrata sastali sa predstavnicima investitora, a sve u cilju postizanja saglasja za nastavak realizacije investicije. Imajući u vidu da su predstavnici investitora iskazali otvorenost da pregovaraju u cilju iznalaženja prihvatljivog rješenja u konkretnom slučaju, Ministarstvo finansija uputilo je zahtjeve nadležnim organima za dostavljanje izjašnjenja o eventualnim propustima države sa jedne i investitora sa druge strane, a sve u cilju pripreme pregovaračke pozicije Vlade, u budućem periodu, nakon čega će se stvoriti uslovi da se održi i sastanak sa predstavnicima investitora i iznese argumentacija obje strane. Dakle, uprkos višegodišnjim problemima koje je ovo Ministarstvo naslijedilo, ulažemo napore da dođe do dogovora i da se ovaj ozbiljan projekat realizuje, ali smo istovremeno spremni i na negativan scenario mogućeg spora investitora sa državom”, kazali su u Ministarstvu finansija, kojim rukovodi ministar Aleksandar Damjanović.

Vlada je u septembru 2009. godine sa investitorom kojeg čine konzorcijum “Northstar” i “Equest Capital Limited Jersey” potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom “Montrose”. Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti. Ugovor je aneksiran po drugi put u februaru 2018.godine za koji je konzorcijum dostavio obavještenje o raskidu.

Herceg Novi ispunio obaveze

Iz Opštine Herceg Novi na čijem dijelu poluostrva treba da se gradi ovaj kompleks “Vijestima” su kazali da su da su ispunili sve obaveze koje su preuzeli ugovorom iz 2018. godine sa Ministarstvom finansija, a koje se tiču obezbjeđivanja elektro, vodovodne i saobraćajne infrastrukture.

Iz ove lokalne uprave su pojasnili da su se u projekat uključili 2018. godine kada je sa Ministarstvom finansija potpisan protokol, a nakon njega i aneks o saradnji, kako bi se obezbijedila neophodna infrastruktura do lokacije gdje će se graditi kompleks.

Kako su pojasnili, njihova je obaveza bila da 300 hiljada eura avansne zakupnine Ministarstva finansija, potroše za izradu projektne dokumentacije za izgradnju komunalne infrastrukture, urađen je glavni projekat izgradnje vodovodne infrastrukture (projektant bio “HydroGIS System”) u vrijednosti 96.800 eura, zatim revizija projekta koju je radio “NIK COM”, vrijednosti 14.950 eura. Urađeni su i idejno rješenje i glavni projekat za izgradnju lokalne saobraćajnice na Luštici, čiji je projektant bio “Profil ing”, a vrijednost 87.120 eura i revizija projekta koju je radio “Projectman”, vrijedna 14.950 eura.

Pojašnjeno je da su tenderi i revizije projekata rađeni 2019. godine, a kada je urađena tehnička dokumentacija projekti su se našli u kapitalnom budžetu za 2021. godinu kada je za njih obezbijeđen novac.

Dodaju da je Uprava za kapitalne projekte raspisala tender za izbor izvođača za izgradnju vodovodne mreže na ovom poluostrvu i početkom jula ove godine potpisala ugovor sa firmom “Eurozox”, dok su radovi vrijedni 9,76 miliona, dok je za putnu infrastrukturu krajem maja prošle godine potpisala ugovor sa firmom “Besix Briv”, vrijedan 10,30 miliona.

Počela gradnja vodovoda, put čeka eksproprijaciju

Kako navode, Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Herceg Novog je po zahtjevima “Northstara” 2019. godine izdao potrebne urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju objekata turističkog naselja i zelenih površina a 2020. uslove za izgradnju objekta “Yacht club” i za izradu dokumentacije za rekonstrukciju postojećeg puta na mjestu Rose.

Navode i da je po zahtjevu Kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, taj Sekretarijat pripremio dokumentaciju za donošenje odluke o utvrđivanju lokacije sa elementima UT uslova za postavljanje, priključka i stubne trafo-stanice “Dobreč”.

“Sekretarijat je izdao rješenje kojim se odobrava izgradnja, a u toku je izdavanje upotrebne dozvole, po zahtjevu “Northstara”, navodi se u odgovoru.

Iz ove primorske opštine su istakli da su svi radovi na izgradnji vodovodne infrastrukture na Luštici otpočeli početkom juna ove godine, a pripremni radovi na izgradnji putnog pravca “Montrose” tokom ljeta prošle, dok se trenutno očekuje i završetak eksproprijacije zemljišta.

Rok za završetak vodovodne infrastrukture je oko dvije i po godine dok će nakon prve faze, u kojoj se kako su kazali iz Opštine gradi jedan od najvažnijih rezervoara, građanima na Rosama najvjerovatnije naredne turističke sezone biti regulisano vodosnabdijevanje. Dodaju da su, kada je u pitanju izgradnja putnog pravca “Montrose” dugog oko deset kilometara, pripreme počele prošlog ljeta i da se uskoro očekuje završetak eksproprijacije zemljišta.

Kada je investitor obavijestio državu o namjeri raskida ugovora, Damjanović je na sjednici Vlade kazao da će pokušati da konkretno identifikuju krivicu pojedinaca u odnosu na propuštanje određenih radnji.

“Uvjeren sam da imamo argumenata, pravnih i svakih drugih, da zaštitimo interese Crne Gore. Smatram da je direktna komunikacija sa vlasnicima neophodna i mi smo u tom procesu započeli formalnu proceduru i tu će nam trebati pomoć Ministarstva vanjskih poslova. Ako bude bilo čije pojedinačne krivice, dužni smo svi kao članovi Vlade da na nju ukažemo i da pokažemo na onoga koji je iz nekih razloga, privatnih interesa, opstruirao neki projekat”, rekao je Damjanović.

Abazovića u januaru 2022. upoznali sa problemima

Predstavnci kompanije Northstar su se u januaru 2022. godine sastali sa Dritanom Abazovićem koji je tada pokrivao poziciju potpredsjednika Vlade.

“Predstavnici kompanije Northstar su se zahvalili potpredsjedniku Vlade na prijemu i spremnosti da sasluša probleme sa kojima se susreću prilikom realizacije projekta. Oni su detaljno predstavili projekat izgradnje luksuznog hotela, luksuznih turističkih vila i kondo hotela na Luštici, koji podrazumijeva investiciju vrijednu oko 400 miliona eura i 500 novih radnih mjesta. Predstavnici Northstar su istakli da su prethodno potpisali Ugovor sa hotelskim operaterom Marriott i da će hotel biti pod njihovim premium brendom The Ritz Carlton”, saopšteno je tada iz Vlade.

Predstavnici investitora sa Abazovićem u januaru 2022.
Predstavnici investitora sa Abazovićem u januaru 2022.foto: Kabinet potpredsjednika

Potpredsjednik Vlade Abazović je rekao da ovakvi projekti imaju podršku Vlade i da ih treba razvijati kako bi se Crna Gora što bolje predstavila kao luksuzna turistička destinacija.

Šta su obaveze iz ugovora

Ugovor sa investitorom postao je pravosnažan u avgustu 2013. a u istom mjesecu je potpisan prvi aneks, kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvu fazu projekta uloži 141,8 miliona eura.

Prema ranijem pisanju “Vijesti”, drugim aneksom smanjuje se vrijednost investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, a konstatovano je da ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora. Ovim aneksom, Vlada i Opština Herceg Novi su se obavezale da obezbijede infrastrukturu do lokacije.

Obaveza investitora iz aneksa je da minimalna investiciona obaveza bude 80 miliona eura za prvu fazu projekta i još 130 miliona nakon što se završi minimalna investiciona obaveza, kao i da uplati avansnu zakupninu od dva miliona eura. Investitor je uplatio zakupninu za prvih deset godina zakupa, za period do 26. avgusta 2023. godine, u skladu sa ugovorom, u iznosu od 3,93 miliona eura.

Uz to, uplatio je novac po osnovu ugovorne kazne zbog kašnjenja prilikom dostavljanja činidbene garancije u iznosu od 82,85 hiljada eura. Investitor je uplatio i avansnu zakupninu iz dva jednaka dijela, u ukupnom iznosu od dva miliona eura.

To je bilo preduslov da se projektnoj kompaniji vrati ranije dostavljena činidbena garancija na iznos od milion eura.

Bonus video: