Đukanović i Rovčanin u posjeti Njujorku: Saradnja sa američkim kompanijama od strateškog značaja za Crnu Goru

"Crna Gora mora da iskoristi svoj energetski potencijal i da je pomoć američkih investitora i finansijskih institucija dobrodošla i može biti veoma značajna"

16694 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Đukanović i Rovčanin sa američkim partnerima, Foto: EPCG
Đukanović i Rovčanin sa američkim partnerima, Foto: EPCG

Saradnja sa američkim kompanijama u oblasti energetike od strateškog značaja ne samo za EPCG već i samu Crnu Goru i dalji razvoj energetskog sektora, istakao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

On je u okviru posjete SAD-u zajedno sa izvršnim direktorom EPCG-a Nikolom Rovčaninom održao u Njujorku sastanke sa predstavnicim američke kompanije UGTR i međunarodne ING banke, saopšteno je iz te institucije.

"Ispred UGTR sastanku je prisustvovao Rober Doyle, glavni finansijski direktor dok je ispred ING banke prisustvovala g-dja Gemma Boe, direktorica za strukturirano finansiranje izvoza", navodi se u saopštenju EPCG.

Oni su podsjetili da su u novembru prošle godine predstavnici EPCG i američke kompanije UGTR potpisali memorandum o strateškoj saradnji u zajedničkom razvoju projekata iz oblasti OIE, prvenstveno solarnoj energetici.

"Partnerska kompanija kompaniji UGTR je i korejska kompanija Hyndai Engineering", dodaje se.

Đukanović je dodao da Crna Gora mora da iskoristi svoj energetski potencijal i da je pomoć američkih investitora i finansijskih institucija dobrodošla i može biti veoma značajna.

Rovčanin je naglasio da ulaganje američkih kompanija i finansijskih institucija u energetski sistem Crne Gore značajno povećava rejting i značaj privrede države i podiže nivo sveukupne investicione klime.

"Gemma Boe podvukla je da pored pune posvećenosti finansiranju projekata koje EPCG i UGTR zajednički planiraju uključujući i izgradnju solarne elektrane Velje Brdo, ING banku kao medjunarodnu banku koja aktivno djeluje u svim zemljama članicama OECD-a, interesuje i saradnja na drugim projektima koje EPCG razvija u oblasti obnovljivih izvora energije", piše u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, ING banka je globalna banka koja djeluje u preko 40 zemalja svijeta sa 37 miliona klijenata i preko 60000 zaposlenih sa sjedištem u Amsterdamu i predstavništvom u Njujorku, a čije se akcije kotiraju na berzama u Amsterdamu, Njujorku i Briselu.

U saopštenju se zaključuje da će predstavnici EPCG u periodu od 11. do 14. septembra na poziv UGTR-a učestvovati na jednom od najvećih sajmova energetike na svijetu i najvećem sajmu iz oblasti obnovljivih izvora energije u Americi - Solar power international 2023.

Bonus video: