Lekić tužio Odbor direktora Rudnika uglja: Traži poništenje odluke o svojoj smjeni

Osnovni sud u Pljevljima formirao predmet, a inspekcija rada juče bila u RUP-u da ispita da li je predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević zakonito izabran na tu poziciju

18614 pregleda 146 reakcija 36 komentar(a)
Smijenjen nakon izvještaja Inspekcije rada: Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja
Smijenjen nakon izvještaja Inspekcije rada: Milan Lekić, Foto: Rudnik uglja

Doskorašnji izvršni direktor Rudnika uglja u Pljevljima (RUP) Milan Lekić (Nova) podnio je tužbu kojom od Osnovnog suda u Pljevljima traži poništenje, kako tvrdi, nezakonite odluke Odbora direktora o njegovom razrješenju, zbog koje su, ističe, već nastupile štetne posljedice po ovu državnu firmu. On je od suda tražio i donošenje privremene mjere, do okončanja sudskog postupka.

Lekića je nedavno smijenio Odbor direktora, nakon što je inspekcija rada utvrdila da na to radno mjesto nije izabran putem javnog konkursa, što je bila zakonska obaveza.

U rješenju koje je 18. avgusta donio, 16 dana nakon što je obavio inspekcijski nadzor na inicijativu Instituta Alternativa, inspektor rada Veljko Vlaović naložio je predsjedniku Odbora direktora Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću (Demokrate) da u roku od 20 dana od prijema rješenja otkloni nepravilnosti.

Lekić juče nije želio detaljnije da komentariše detalje tužbe, jer kako je rekao sud je već formirao predmet i vodi postupak.

“Tužba se odnosi na poništavanje odluke o mom razrješenju iz razloga što me je razriješio Odbor direktora na čelu sa predsjednikom Dušanom Janjuševićem, koji je nezakonito postavljen u Odbor”, rekao je Lekić “Vijestima”.

Odbor direktora RUP-a izabrao je Lekića za izvršnog direktora 12. aprila 2021. godine na period od četiri godine.

Lekić je inspekciji rada podnio i prijavu jer tvrdi da je Janjušević na tu funkciju izabran nezakonito.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, inspekcija je juče boravila u RUP-u i provjeravala navode iz prijave Lekića.

Smijenjeni izvršni direktor RUP-a tvrdi da je Janjušević prvi put izabran za predsjednika Odbora direktora, iako nije ispunjavao uslove koji su propisani Statutom firme, niti Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

Janjušević je, tvrdi Lekić, na tu funkciju izabran iako nije imao pet, odnosno tri godine radnog iskustva u struci, koje je predviđeno Statutom i Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

Zbog toga su, smatra on, sve odluke Odbora direktora Rudnika nezakonite.

S druge strane Janjušević tvrdi da je ispunjavao tražene uslove, optuživši Lekića da “svoje bezakonje, utaje i postupke pred SDT-om želi zamaskirati osporavanjem drugih”.

Kazao je i da razumije poziciju Milana Lekića “koja je opterećena postupcima SDT- a, raznih inspekcija, grubim kršenjima zakona, utajom otpremnine, štetnim poslovima i drugim aktivnostima koji su obilježile njegov mandat”.

U skladu sa sistematizacijom radnih mjesta, predsjednik Odbora direktora da bi bio izabran na tu funkciju mora imati 3 godine iskustva u nivou VII stepena obrazovanja, što tvrdi Lekić, Janjušević nije imao kada je izabran prvi put na tu dužnost u martu 2021. godine.

“Dušan Janjušević, tadašnji, a i sadašnji predsjednik Odbora direktora, diplomirao je u martu 2021. na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, a već u aprilu te godine, postao je predsjednik Odbora direktora. Čak ni u teoriji, što je potpuno jasno, nije moguće da je za oko mjesec od diplomiranja do imenovanja, stekao tri godine iskustva u stepenu obrazovanja koji se traži sistematizacijom za tu poziciju. Tako je bilo 2021. godine, odnosno, te godine, bez dana radnog iskustva u struci, u stepenu obrazovanja koje se traži, gospodin Janjušević je nezakonito imenovan za predsjednika Odbora direktora. Kako se na tu funkciju imenuje na period od godinu dana, došli smo u situaciju da je ponovno imenovanje gospodina Janjuševića 2022. godine, takođe bilo nezakonito, jer je u međuvremenu stekao samo godinu dana iskustva i to na mjestu na koje je nezakonito došao. Istekom mandata u toku 2023. godine, gospodin Janjušević je treći put nezakonito imenovan, ovaj put sa dvije godine, nezakonito stečenog radnog iskustva”, tvrdi Lekić.

Ističe da bi Janjušević tek 2024. godine imao tri godine iskustva u radu sa sedmim stepenom stručne spreme, kada bi nastavio mandat, i došao u poziciju da opet te godine bude imenovan na istu poziciju.

Prema Statutu RUP-a, u koje su “Vijesti” imale uvid, za člana Odbora direktora može biti izabran kandidat sa najmanje sedmim stepenom stručne spreme, znanjem i iskustvom u struci iz oblasti rudarstva, energetike, finansija i prava kao i radnim iskustvom od najmanje pet godina u struci.

Prema pravilniku o Unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, predviđeno je da predsjednik Odbora direktora mora imati tri godine radnog iskustva, i sedmi stepen stručne spreme.

Janjušević tvrdi da se Odbor direktora Elektroprivrede prilikom njegovog imenovanja pridržavao statutarnih odredbi Rudnika uglja, koji propisuje uslove za člana Odbora direktora.

Bonus video: