Šahmanović sakrio mjesečnu naknadu od oko 4.000 eura

Funkcioner Bošnjačke stranke u ime države Crne Gore je član Nadzornog odbora “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore”. Agencija za sprečavanje korupcije ispitaće da li je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije

54695 pregleda 322 reakcija 108 komentar(a)
Ne odgovara na pitanja o naknadi: Admir Šahmanović, Foto: Bscg.me
Ne odgovara na pitanja o naknadi: Admir Šahmanović, Foto: Bscg.me

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović u svoj imovinski karton Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio naknadu koju dobija kao član Nadzornog odbora “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore” (SMATSA), a koji je dostupan na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i koja, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iznosi mjesečno iznad 4.000 eura.

On i SMATSA ćute na pitanja “Vijesti” o visini naknade u Nadzornom odboru.

Šahmanovića je Vlada Dritana Abazovića predložila da predstavlja Crnu Goru u zajedničkom preduzeću dvaju država za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi. Skupština SMATSE bira članove Nadzornog odbora.

SMATSA pruža uslugu kontrole letenja u vazdušnom prostoru ukupne površine 113.664 kilometara kvadratnih koji obuhvata vazdušni prostor Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Funkcioner Bošnjačke stranke nije odgovorio na pitanja “Vijesti” koliko naknadu ostvaruje kao član Nadzornog odbora SMATSE, da li je kao javni funkcioner naveo prihod u kartonu i ako je prihod naveden, zašto nije javno dostupan na sajtu ASK-a. Pitanja su poslata 4. septembra. Ni iz SMATSE nije nam odgovoreno koliko iznosi mjesečna naknada za člana Nadzornog odbora SMATSE.

“Vijesti” su i ASK pitale da li je Šahmanović prijavio ovu naknadu, u kojem iznosu i ako nije prijavio, koje će dalje korake da preduzme Agencija.

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgvoreno je zvanično iz ASK-a.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iz izvora bliskih SMATSI, članovi Nadzornog odbora primaju mjesečnu neto naknadu u iznosu jedne prosječne zarade u SMATSI uz dodatnih 15 odsto doprinosa.

“Prosječna plata u ovom preduzeću prošle godine je bila 385.608,02 dinara, po kursu dinara od 117,7, što ispada da je prosječna plata oko 3.280 eura. Prosječna plata je ove godine uvećana za oko 30 odsto. Član Nadzornog odbora je dužan da dodatnih 15 odsto doprinosa sam prijavi državi”, pojasnio je izvor “Vijesti”.

Zajedničko preduzeće: Kontrola letjenja Srbija i Crna Gora
Zajedničko preduzeće: Kontrola letjenja Srbija i Crna Gorafoto: SMATSA

Šahmanovića je Abazovićeva Vlada u julu 2022. godine predložila za člana SMATSE, umjesto sada pokojnog Zorana Radunovića na čije je mjesto Šahmanović došao u MKI. Radunoviću tada u SMATSI mandat nije bio istekao.

“Izbor državnog sekretara u MKI Admira Šahmanovića za člana Nadzornog odbora “Kontrola letenja Srbije i Crne Gore” je još jedan flagrantni primjer kršenja zakona od strane aktuelne Vlade Crne Gore i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, bez imalo odgovornosti po štetu koju će snositi budžet”, kazao je 22. jula 2022. godine Radunović “Vijestima” na dan za kada je bila zakazana Skupština “Kontole letenja Srbije i Crne Gore” da odluči o Vladinom predlogu.

Radunović je kazao da je sjednica zakazana nezakonito, suprotno članu 26 stav 3 Ugovora o kontinuitetu pružanja usluga za dvije države - Srbiju i Crnu Goru.

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgvoreno je zvanično iz ASK-a

Radunović je naveo da je Vlada usvojila predlog za imenovanje Šahmanovića, bez saglasnosti i pozitivnog mišljenja Komisije za imenovanje Vlade, koja je u tri navrata odbila ovaj predlog, kao štetan po Crnu Goru.

To je, kako je kazao, primjer nekompetencije, neznanja i neodgovornosti, koji će platiti građani Crne Gore.

“Članovi Nadzornog odbora Kontrole leta se imenuju na mandat i ne postoji pravni osnov za njihov opoziv, sem u slučaju nesavjesnog i nezakonitog rada, odnosno ostavke. Poštujući zakon i imajući punu odgovornost prema građanima, prethodna Vlada i MKI je smjenu tadašnjeg člana Nadzornog odbora, člana Bošnjačke stranke Muamera Hajdarpašića, izvršila tek po isteku njegovog mandata”, navodi Radunović.

Šahmanović
Šahmanovićfoto: Svetlana Mandić

On je istakao da imenovanje državnog sekretara za člana Nadzornog odbora nije zakonski definisano kao uslov, niti postoji pravni osnov za to.

Radunović je tvrdio da je sa svim činjenicama i nespornim sudskim epilogom koji će biti na teret građana odavno upoznat Ibrahimović.

“Kroz diskusiju na sjednici Vlade provijavalo je da je Šahmanović legitimisan da pokrene postupak formiranja samostalne Kontrole leta u Crnoj Gori. U stvarnosti to je samo lažan paravan za imenovanje nekog ko nema nikakvog znanja i iskustva. Crna Gora samostalno u svakom smislu kontroliše vazdušni prostor Crne Gore i ima potpunu autonomiju da vrši potpunu vazduhoplovnu vlast. Uslov ulaska u Evropsku uniju nije i ne može biti samostalna kontrola leta, što nedvosmisleno potvrđuje aktuelno stanje među njenim članicama”, poručio je Radunović.

SMATSA je osnovana u decembru 2003. godine. Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja zaključenog između Srbije i Crne Gore 3. februara 2012. godine, Vlada Republike Srbije i Vlada Crne Gore su zaključile Ugovor o potvrđivanju kontinuiteta pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u prostorima Srbije i Crne Gore, čime se potvrđuje kontinuitet postojanja zajedničkog pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi.

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgovoreno je zvanično iz ASK-a.

Plata u MKI nepunih 1.500 eura

U Šahmanovićevom imovinskom kartonu, koji je dostupan na sajtu ASK-a, piše da je za prošlu godinu primao platu od 1.482,45 eura u neto iznosu kao državni sekretar MKI.

U njegovom kartonu je navedeno i da je u decembru od MKI dobio 667,21 eura, nije navedeno za šta mu je isplaćen taj novc već piše “ostali prihodi”.

Šahmanović je prijavio i da je dobio u decembru te godine 600 eura kao naknadu u Nacionalnom savjetu za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima. U kartonu je navedeno da je u ovom tijelu zamjenik predsjednika.

Bonus video: