Stanić: Vlada da hitno smanji akcize na gorivo

"Ukoliko se to ne desi, građane, pogotovo one sa nižim primanjima i ogromna većina penzionera, čeka veoma izazovna jesen", upozorio je funkcioner SDP-a

3240 pregleda 5 komentar(a)
Stanić, Foto: Boris Pejović
Stanić, Foto: Boris Pejović

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić pozvao je Vladu da hitno smanji akcize na gorivo, rekavši da je inflacija udar na standard svih građana.

"Odlukom Vlade Crne Gore, u maju 2021. je donijeta je odluka da se smanje akcize na gorivo za 50 odsto, poslije pet godina aktivnosti i insistiranja SDP. Tom odlukom su se cijene litra goriva na pumpama umanjile za 25 do 30 euro centi i bile značajno olakšanje za sve građane i privredu, koja je konačno mogla poslovati u barem približnim uslovima kao njihova konkurencija u regiji", saopštio je Stanić.

Kazao je da, nakon odluke da se ukine odluka o smanjenju akciza, "opet plaćamo najskuplje gorivo u regiji".

"Danas, kad cijene goriva rastu 11. put zaredom i kad imamo gotovo nedjeljna povećanja cijena gotovo svih roba i usluga, Vladi ne pada na pamet da primijeni ovu antikriznu mjeru i time konačno izvuče ruku iz džepa građana. A koliko su same izjave iz Vlade kontradiktorne, najbolje govori konstantna priča o enormnim prihodima budžeta i ogromnom suficitu, kao da taj novac u budžet uplaćuju građani Bolivije ili Nepala, a ne upravo naši sugrađani i privreda, koji ovoliko nameta i povećanja cijena sve teže podnose", kazao je Stanić.

Kazao je da je matematika po pitanju akciza jasna: "Na ovu cijenu goriva je potrebno smanjiti akcize, kako bi se 'ispeglao' rast na svjetskom tržištu, a država će svakako prihodovati dovoljno novca zbog naplate PDV na veću osnovicu goriva i time anulirati pad od akciza, jer svi prihodi idu u državni budžet - ma kako se zvali".

Stanić je naveo da su prihodi od akciza do kraja jula 2023. ostvareni u iznosu od 171,5 miliona eura i da su veći u odnosu na planirane za 29,9 miliona eura ili 21,1 odsto, odnosno 34,2 miliona eura ili 24,9 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Taj podatak pokazuje, kako je naglasio, da bi i sa smanjenjem akciza prihodi po tom osnovu na kraju godine bili u skladu sa planom.

"Ukoliko se ovo ne desi, građane, pogotovo one sa nižim primanjima i ogromna većina penzionera, čeka veoma izazovna jesen sa cijenama prehrambenih proizvoda, prevoza, ogrjeva i brojnih usluga koje su značajno veće nego prošle godine", zaključio je Stanić.

Bonus video: