CBCG: Jačaće saradnja u oblasti borbe protiv falsifikovanja eura

Eksperti iz Italije prenijeli su guverneru CBCG iskustva koje ova zemlja ima u borbi protiv falsifikovanja euro novčanica i izrazili zadovoljstvo saradnjom sa tom institucijom

2675 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Centralna banka Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Centralna banka Crne Gore

Crnogorski zakonodavni okvir u oblasti zaštite eura harmonizovan je sa regulativom Evropske unije (EU), dok Centralna banka (CBCG) ima razvijene kapacitete kadra u tom segmentu, ocijenio je guverner vrhovne monetarne institucije, Radoje Žugić.

Žugić i viceguvernerka, Zorica Kalezić, sastali su se danas sa predstavnicima Ministarstva odbrane Italije zaduženim za borbu protiv falsifikovanja euro novčanica i kovanica i nelegalne upotrebe kriptovaluta, Guiseppeom Cavallariem i Angelom Galifiem.

„Razmjena iskustava sa kolegama iz Italije veoma je značajna za nas, posebno radi blagovremenog upoznavanja sa novim metodama otkrivanja falsifikovanog novca i stalnog praćenja relevantne EU regulative u ovoj oblasti“, kazao je Žugić.

Sastanku je, kako je saopšteno iz CBCG, prisustvovao i Đermano Pekoraro ispred Ambasade Italije u Crnoj Gori.

Eksperti iz Italije prenijeli su Žugiću iskustva koje ova zemlja ima u borbi protiv falsifikovanja euro novčanica i izrazili zadovoljstvo saradnjom sa CBCG.

Na sastanku je bilo riječi i o modelima produbljivanja buduće saradnje nadležnih crnogorskih i italijanskih institucija u cilju zaštite eura.

Tokom posjete Crnoj Gori, koja se realizuje u okviru programa Evropske komisije (EK) Pericles, italijanski eksperti će održati više sastanaka sa predstavnicima CBCG i Uprave policije.

Bonus video: