Savjet: Umjeren sistemski rizik po finansijsku stabilnost

Članovi Savjeta su, kako je saopšteno iz CBCG, istakli da pooštravanje monetarne politike od ključnih centralnih banaka ima snažan efekat na međunarodno finansijsko tržište, u smislu pogoršavanja uslova zaduživanja, odnosno povećanja troškova finansiranja

2160 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: CBCG
Sa sjednice, Foto: CBCG

Sistemski rizik po finansijsku stabilnost se, za sada, može okarakterisati kao umjeren, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Sjednicom Savjeta je predsjedavao guverner Centralne banke (CBCG) i predsjedavajući Savjeta Radoje Žugić. Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta – ministar finansija Aleksandar Damjanović i predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić.

Članovi Savjeta su, kako je saopšteno iz CBCG, istakli da pooštravanje monetarne politike od ključnih centralnih banaka ima snažan efekat na međunarodno finansijsko tržište, u smislu pogoršavanja uslova zaduživanja, odnosno povećanja troškova finansiranja.

„S tim u vezi, veoma je važno da ekonomska politika Crne Gore u bližem narednom periodu bude kreirana na način da odgovori ovim izazovima, naročito kada je riječ o upravljanju javnim dugom i uticaju na rizike u fiskalnoj sferi“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je razmatrana Informacija o finansijskoj stabilnosti za drugi kvartal ove godine.

Preliminarni podaci Monstata pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine crnogorska ekonomija ostvarila rast od 6,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima za prvih šest mjeseci ove godine, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, industrijska proizvodnja porasla je 4,5 odsto, promet robe u trgovini na malo 21 odsto, broj dolazaka turista 39,5 odsto i broj noćenja 37,2 odsto.

„Nastavljeno je usporavanje inflacije, pa je godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u junu iznosila 7,5 odsto, a u julu je dodatno pala na 6,9 odsto“, precizira se u saopštenju.

Izvorni prihodi budžeta u prvoj polovini ove godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, bili su viši 23 odsto u odnosu na planirane, odnosno 35 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine.

„Bankarski sektor karakteriše visok koeficijent adekvatnosti kapitala i smanjeno učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima“, navodi se u saopštenju.

U sektoru osiguranja je, tokom prvih šest mjeseci ove godine, zabilježen rast bruto fakturisanih premija od 9,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na sjednici je dogovoreno formiranje međuresornog tima, koji će pripremiti analizu uticaja koje bi potencijalna emisija državnih obveznica na domaćem tržištu imala na rizike stabilnosti finansijskog sistema.

S obzirom da se približava datum stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o platnom prometu, 8. oktobar ove godine, predstavnici CBCG upoznali su članove Savjeta sa aktivnostima koje banke preduzimaju na planu obezbjeđivanja uslova za punu implementaciju ovog zakona.

„S obzirom na status dosadašnjih aktivnosti, sve banke će, u zakonom propisanom roku, 8. april naredne godine, uskladiti svoje poslovanje sa izmijenjenom regulativom i na taj način osigurati njenu efikasnu implementaciju“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je podržao inicijativu Komisije za tržište kapitala za organizovanje međunarodne konferencije o ulozi i značaju finansijskog tržišta, za koju se očekuje da će dati doprinos promociji razvoja tržišta kapitala u Crnoj Gori.

Bonus video: