Damjanović: Ima nagovještaja da bi popis mogao da se poremeti ili prekine

"Sprovedene su sve planirane procedure javnih nabavki koje se odnose na štampu, kompjutere i javne kampanje. Usvojeni su popisni upitnici i metodološka upustva i dostavljena su Evropskoj komisiji odnosno Eurostatu", kazao je Pejović

29356 pregleda 48 reakcija 32 komentar(a)
Damjanović, Foto: Printscreen YouTube
Damjanović, Foto: Printscreen YouTube

Uprava za statistiku (Monstat) sprovodi završne pripreme za popis a radi zaštite su sprovedene i dodatne mjere, u vidu uvođenja softvera koji će povećati bezbjednost o sajber napada.

To je kazao direktor Monstat Miroslav Pejović i naglasio da će se popis sprovoditi od 1. do 15. novembra ove godine.

To je kazao na sjednici Vlade na kojoj je usvojena informacija o pripremi, organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine. Pejović je kazao da preostaje štampa i distribucija popisnog i kancelarijskog materijala, održavanje obuka na svim nivoima, među njima za članove komisija, državne instruktore i popisivače.

"Sprovedene su sve planirane procedure javnih nabavki koje se odnose na štampu, kompjutere i javne kampanje. Usvojeni su popisni upitnici i metodološka upustva i dostavljena su Evropskoj komisiji odnosno Eurostatu", kazao je on.

On je naglasio da sa Ministarstvom finansija intenzivno rade na obezbjeđivanju prostorija za potrebe unosa podataka. Dodao je da su u finalnoj fazi aktivnosti na ažuriranju popisnih krugova a formirane su i popisne komisije.

"Popis je od nemjerljivog i višestrukog značaja i preduslov je pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, odnosno jedan je od ključnih zahtjeva Poglavlja 18 - Statistika", kazao je Pejović i dodao da su podaci značajni i za biznis zajednicu, NVO i medije.

Kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, riječ je o najvažnijem državnom poslu ove godine te da ne postoji teoretska šansa da neko omete ovaj proces.

"Ima naravno i zlonamjernih pokušaja i nagovještaja da bi kroz neki drugi politički kontekst popis mogao da se poremeti, eventualno prekine. To dolazi dosta neformalno prema nama", naglasio je Damjanović.

On je dodao da su novčana i tehnička sredstva za popis obezbijeđena i da je neophodno da sve institucije daju puni doprinos.

"Kako bi to neko rekao u parlamentu, ovo je neka vrsta praznika demografije", kazao je Damjanović i istakao da aktivnosti teku punim intenzitetom, bez obzira na unutrašnji ili spoljno-politički diskurs.

Premijer Dritan Abazović je kazao da nije riječ o prebrojavanju po nacionalnoj ili političkoj osnovi, već popis treba da odredi dugoročne strategije razvoja zemlje i vidi koja su mjesta u krizi.

"Nećemo od ovoga da pravimo kao da se radi o izborima ili o nekom prebrojavanju", naglasio je on i dodao da moramo imati podatke iz svih regija i na osnovu postaviti strategije.

Bonus video: