Penzije će biti uvećane za pet odsto, minimalna oko 300 eura

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da će minimalna penzije biti na dvije trećine minimalne zarade koja je 450 eura

13543 pregleda 54 reakcija 42 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore
Aleksandar Damjanović, Foto: Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore

Crnogorskim penzionerima će penzije biti uvećane za pet odsto, a minimalna penzija će iznositi oko 300 eura.

Povećanje će početi od septembarske penzije.

To je odlučeno danas na sjednici Vlade.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da će na ovaj način minimalna penzije biti na dvije trećine minimalne zarade koja je 450 eura.

"To je bilo naše obećanje prema penzionerima.Tih penzionera je oko 30.000. To je u odnosu na ono što smo zatekli prošle godine u aprilu evidentan pomak. Želja je da se stvaraju uslovi da Fond PIO kroz sopstvene prihode i bez transfera iz budžeta finansira sve ove obaveze. Ovim snažno potvrđujemo da bi sve priče o ukidanju Fonda PIO bile katastrofalne. Fond PIO je ove godine dobrim dijelom finansirao sam sebe. Biće poželjno u narednom periodu stvoriti uslove da zažive i dobrvoljnji penzioni fondovi koji nikad nijesu zaživjeli" rekao je Damjanović.

On je kazao da će rasti i prosječna penzija koja je sada prešla 400 eura i želja je da ona bude na 60 odsto prosječne zarade.

"Kreiranje budžetske politike u narednoj godini mora biti pažljivo prema Fondu PIO i treba stvoriti uslove za dalji rast penzija", istakao je Damjanović.

Bonus video: