NDK će imati manje troškove i procedure

Za repromaterijal se neće plaćati uvozne dažbine, roba brže ide u proizvodnju, stvara se veći obrt i angažuje manje novca
0 komentar(a)
Novi duvanski, Simović Arapi, Foto: Zoran Đurić
Novi duvanski, Simović Arapi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.08.2017. 14:26h

Odlukom Vlade, donijetom na prekjučerašnjoj sjednici data je saglasnost na osnivanje Slobodne zone „Novi duvanski kombinat Podgorica“, što će značiti olakšice za vlasnika arapsku kompaniju BMJ Industries.

Zona će početi sa radom kada Uprava carina od ove kompanije dobije rješenje o početku rada, uz prethodno ispunjene tehničke preduslove, saopšteno je „Vijestima“ u Ministastvu ekonomije.

Rok u kome Uprava carina treba da donese rješenje o radu je 30 dana po ispunjenju svih preduslova definisanih Carinskim zakonom.

Povoljnosti osnivanja slobodne zone se, prije svega, ogledaju u bržem obrtu i manjim troškovima.

„Za robu koja se unosi u zonu ne smatra se da se stavlja u slobodan promet, te stoga nije neophodno plaćati uvozne dažbine, čime roba brže ide u proizvodnju, stvara se veći obrt i manje angažuju sredstva. Za unos robe u zonu sprovode se carinske kontrole i postupak unosa robe u zonu. Napominjemo da se ovo odnosi samo na repromaterijal, dok se na opremu, zgrade i robu koja se unosi u zonu, a nije namijenjena proizvodnji novog proizvoda, plaćaju sve dažbine. Dakle, slobodne zone su idealno okruženje za preduzeća koja se bave proizvodnjom radi izvoza, bržeg obrta i manjeg angažovanja sredstava, čime se povećava konkurentnost proizvoda na inostranom tržištu“, zaključili su iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo, u skladu sa Zakonom, cijeni opravdanost zahtjeva za osnivanje slobodne zone.

“Osnovni dokument na osnovu kojeg se cijeni opravdanost osnivanja zone je Elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja slobodne zone. Elaboratom se predstavlja opravdanost osnivanja koja se ogleda u povećanju izvoza, zapošljavanja i transfera tehnologija“, objasnili su iz vladinog resora.

Ministarstvo ekonomije, kojim rukovodi Dragica Sekulić, prati realizaciju iz Elaborata i godišnje procjenjuje oporavdanost.

„Ukoliko osnivač ne ispuni planirane i Elaboratom prikazane efekte, može se pokrenuti postupak ukidanja zone. Odluka o osnivanju je prva aktivnost, dok zona ne može početi sa radom dok od Uprave carina ne dobije rješenje o početku rada, uz prethodno ispunjene tehničke preduslove (infrastrukturno opremanje, ograda, regulisan rad, informatičko povezivanje sa Upravom carina itd.)“, dodali su iz Ministarstva.

Bonus video: