Stadion nacrtali opet pred izbore

Za četiri godine djelimično samo promijenjeni crteži, a troškovi izgradnje povećani sa 7,7 na 9 miliona. Otvaranje ponuda taman pred izbore
470 pregleda 23 komentar(a)
Stadion Cetinje, FSCG
Stadion Cetinje, FSCG
Ažurirano: 26.08.2017. 13:35h

Prestonica Cetinje juče je drugi put za protekle četiri godine predstavila projekat izgradnje modernog fudbalskog stadiona “Sveti Petar Cetinjski”, a ponovo je najavljeno da će biti završen za tri godine.

Jedine promjene za četiri godine su to što su drugačiji crteži tih stadiona iz neispunjenih obećanja. Prije četiri godine stadion je na crtežima imao četvrtasti oblik sa dvije tribine i jednom kulom, a sada je kružnog oblika sa dvije tribine koje imaju polukružni krov.

Gradnja stadiona je bilo jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića uoči posljednjih izbora na Cetinju u novembru 2013 godine.

"Već u narednoj godini, prestonica Cetinje započeće niz značajnih projekata, za čiju su realizaciju do sada kraju privedene sve neophodne pripreme. Pod time, prije svega, podrazumijevam rekonstrukciju Studentskog trga i obnovu hotela 'Lokanda', izmještanje ikone Bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine, izgradnju modernog fudbalskog stadiona na Obilića poljani”, obećao je Bogdanović nekoliko dana uoči izbora na Cetinju 2013. godine.

Na tim izborima je njegova Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila apsolutnu vlast na Cetinju sa 19 od ukupno 33 odbornika.

Nekoliko mjeseci kasnije, u februaru 2014. zvanično su predstavljeni crteži budućeg stadiona koji je tada nacrtan sa četvrtastim oblikom. Tadašnji portparol prestonice Miloš Prelević kazao je da je izvjesno da će radovi na gradnji stadiona početi do kraja te 2014. godine.

“Do početka gradnje preostaje izrada glavnog projekta, a potom i tenderska procedura. No, izvjesno je da će radovi početi ove godine. Uzimajući u obzir fudbalsku tradiciju, možemo reći da je riječ o objektu kakav Cetinje apsolutno zaslužuje, a od dodatne je važnosti što su idejnim projektom, uz sportske, predviđeni i komercijalni sadržaji”, istakao je tada Prelević.

Prezentaciji su prisustvovali Bogdanović, predstavnici gradske uprave, rukovodstva, bivših prvotimaca i simpatizera Fudbalskog kluba “Lovćen” i članovi Senata i Skupštine prestonice Cetinje.

Crteži budućeg stadiona su ponovi predstavljeni na dan prestonice 13. novembra 2014, a tada su već imali kružni oblik sličan ovome koji je predstavljen juče.

“Pred nama je najveći projekat na planu sportske infrastrukture gradnja novog fudbalskog stadiona 'Sveti Petar Cetinjski', kazao je Bogdanović u novembru 2014. godine.

Tada je najavljeno da će izgradnja koštati 7,7 miliona eura, što je znatno manje od cijene od devet miliona u jučerašnjoj izjavi. Iako je razlika u cijeni značajna i tada i juče se pominje isti broj sjedišta od 5.192 za gledaoce, čak su i potpuno iste rečenice koje opisuju broj mjesta po tribinama i ložama.

Te 2014. je saopšteno da je Vlada već obezbijedila pola miliona eura, kao i da će u izgradnji učestvovati Cetinje i Fudbalski savez sa 50 odsto a preostala sredstva bi trebalo da obezbijedi Direkcija javnih radova.

Bogdanović je juče rekao da je tender za ovaj projekat vrijedan devet miliona raspisan juče i da će trajati 37 dana. Izbori na Cetinju trebalo bi da se održe krajem oktobra ili početkom novembra.

Ponovljeno je da će stadion graditi Cetinje, Vlada i Fudbalski savez, kao i da će stadion biti u skladu sa Uefinim standardima.

Za realizaciju projekta urađena je, kako je saopšteno iz Prestonice, sva potrebna prostorno-planska dokumentacija, te glavni projekat stadiona na osnovu koga je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo građevinsku dozvolu.

Gradonačelnik Bogdanović istakao je da planirani stadion , po svojim karakteristikama, zadovoljava najzahtjevnije standarde Uefe, čime se stvaraju uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica i utakmica nacionalnih selekcija. Sve to rečeno je i prije tri i po godine.

"U oblikovnom smislu na dizajn stadiona je uticalo više faktora. Sama lokacija za izgradnju u okviru istorijskog jezgra zahtijevala je posebnu senzibilnost u projektovanju fasada. Takođe, projektovanim kapacitetom stadiona, vodilo se računa da on bude primjeren ambijentu i potrebama Cetinja", naglasio je juče Bogdanović.

Stadiona nema u budžetu, a ne gradi se ni ono što ima

Da bilo kakve aktivnosti na izgradnji ovog stadiona nijesu bili predviđeni ove godine pokazuje kapitalni dio budžeta za 2017. gdje ove investicije nema. Za devet investicija u sportsku infrastrukturu predviđeno je ukupno 2,1 milion eura. Vlada i najviše štedi na kapitalnom budžetu. Izvještaj za pola godine pokazuje da je bilo planirano 84,9 miliona, a potrošeno je manje od pola - 41,1 miliona. Slično je bilo i proteklih godina, zbog čega se mnogi projekti prepisuju iz godine u godinu.

Bonus video: