Janjušević bi da se žrtvuje za dobro Rudnika

Predsjednik Odbora direktora RUP-a tražio do Elektroprivrede da ga razriješi sa te pozicije zbog " izuzetno komplikovane situacije u preduzeću". Javnost čeka nalaz inspekcija rada ida li je Janjušević izabran zakonito na tu poziciju

19612 pregleda 36 reakcija 31 komentar(a)
Janjušević, Foto: Privatna arhiva
Janjušević, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević (Demokrate), zatražio je od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), stopostotnog vlasnika kapitala da ga razriješi sa te dužnosti, a od Skupštine akcionara zakazivanje hitne sjednice kako bi se deblokiralo funkcionisanje najveće pljevaljske kompanije.

“Imajući u vidu izuzetno komplikovanu situaciju u Rudniku uglja, učestale inspekcijske nadzore kao i generalno napetu atmosferu koja se iz naše kompanije prenosi na cijeli grad i koja usporava važne procese, zahtijevam od Skupštine akcionara zakazivanje hitne sjednice u cilju deblokade funkcionisanja kompanije. Pred Rudnikom uglja, u narednom periodu stoje brojni izazovi. Izmještanje drobiličnog postrojenja, izmještanje korita rijeke Ćehotine, kapitalni remont i ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja, samo su neki od kapitalnih projekata koji ne smiju biti usporeni”, napisao je Janjušević u izjavi dostavljenoj "Vijestima".

Najvažniji proces, ističe on, koji bi u ovom trenutku potencijalno mogao izazvati usporavanje navedenih projekata, svakako je i izbor izvršnog direktora Rudnika uglja.

“Shodno tome, želim dati puni doprinos razrješenju izuzetno komplikovane situacije i pokazati da lični i politički interesi ne smiju biti iznad interesa zaposlenih, kompanije, energetskog sektora i same države Crne Gore", kazao je Janjušević.

"Procesi u Rudniku, zahtijevaju posvećen rad, profesionalizam i prije svega dobru namjeru kako bi energetski sektor funkcionisao na najbolji mogući način i u interesu svih građana Crne Gore. U tom smislu prevazilaženje v. d. stanja i izbora novog rukovodstva Rudnika, trenutno je prioritetan proces i shodno tome, zahtijevam od vlasnika kapitala da me u što kraćem roku razriješi sa pozicije predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja”, navodi Janjušević.

Bivši izvršni direktor Rudnika uglja u Pljevljima Milan Lekić (Nova) nedavno je je od inspekcije rada zatražio da provjeri zakonitost izbora Janjuševića na mjesto predsjednika Odbora direktora.

To je uradio nekoliko dana nakon što je Odbor direktora njega smijenio sa mjesta izvršnog direktora, jer je inspekcija rada utvrdila da on na to radno mjesto nije izabran putem javnog konkursa, što je bila zakonska obaveza.

Smijenjeni izvršni direktor Rudnika uglja tvrdi da je Janjušević prvi put izabran za predsjednika Odbora direktora, iako nije ispunjavao uslove, koji su propisani Statutom društva niti Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

Janjušević je, tvrdi Lekić, na tu funkciju izabran iako nije imao tri godine radnog iskustva u struci, koje je predviđeno Statutom i Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

Zbog toga su, smatra on, sve odluke Odbora direktora Rudnika nezakonite.

S druge strane Janjušević tvrdi da je ispunjavao tražene uslove, optuživši Lekića da kako je rekao svoje bezakonje, utaje i postupke pred SDT-om želi zamaskirati osporavanjem drugih.

Po prijavi Lekića inspekcija rada prije nekoliko dana boravila je u Rudniku uglja, a javnost još uvijek nije upoznata sa rezultatima inspekcijskog nadzora.

Odbor direktora u ponedjeljak je raspisao konkurs za izbor izvršnog direktora RU, a zainteresovani kandidati imaju rok od 15 dana da dostave prijave.

Lekić je "Vijestima" kazao da će konkurisati za mjesto izvršnog direktora i da trenutno prikuplja potrebnu dokumentaciju, a podnio je i tužbu protiv Odbora direktora Osnovnom sudu u Pljevljima zbog smjene.

Bonus video: