Radovanović: Preduslov razvoja Zapadnog Balkana je politička stabilnost i profesionalizacija javne administracije

Radovanović je govorio u okviru panela sa temom Prosperitetne ekonomije Zapadnog Balkana - Da li je misija obavljena, predstavivši krovnu asocijaciju crnogorske privrede i ulogu Komore u kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje i promociji privrede, sa posebnim osvrtom na njen doprinos transformaciji ekonomije Crne Gore ka zelenoj i održivoj

1715 pregleda 0 komentar(a)
Sa panela, Foto: PKCG
Sa panela, Foto: PKCG

Vlade regiona moraju da pronađu pravi balans između podrške privredi, omogućavanja održivog rasta i istovremenog održavanja fiskalne odgovornosti, saopštio je potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Pavle Radovanović.

“Preduslov razvoja Zapadnog Balkana je politička stabilnost i profesionalizacija javne administracije. To je izuzetno zahtjevan izazov, ukoliko realno sagledavamo političke prilike u regionu. Neophodno je da se osnaže javne institucije i ojača vladavina prava kako bi se podstakao ekonomski rast”, rekao je Radovanović.

On je učestvovao u radu dvodnevnog regionalnog biznis foruma, tokom kojeg se u Beogradu razgovaralo o ekonomskim i političkim perspektivama i izazovima i aktuelnostima na polju održivog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana do 2030. godine i kasnije.

Radovanović je govorio u okviru panela sa temom Prosperitetne ekonomije Zapadnog Balkana - Da li je misija obavljena, predstavivši krovnu asocijaciju crnogorske privrede i ulogu Komore u kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje i promociji privrede, sa posebnim osvrtom na njen doprinos transformaciji ekonomije Crne Gore ka zelenoj i održivoj.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori je potrebna nova strategija održivog rasta, zasnovana na produktivnosti i jačanju ljudskih, uz očuvanje prirodnih resursa.

“Nedosljedna primjena zakona i drugih propisa, te visok nivo neformalne ekonomije predstavljaju izazove za ekonomski razvoj i ometaju integraciju u Evropsku uniju (EU)”, naveo je Radovanović.

Iz PKCG je saopšteno da je forum okupio predstavnike biznisa, politike i civilnog društva, koji su kroz izlaganja sagledali ekonomije Zapadnog Balkana iz perspektive 2030. godine.

"Kao u svojevrsnoj vremenskoj kapsuli, na događaju su postavljena pitanja gdje se nalazi region 2030. godine u ekonomskom, političkom i društvenom razvoju, koji su uslovi morali biti ispunjeni da bi se postigli rezultati, šta se moglo učiniti drugačije i koje su lekcije naučene", navodi se u saopštenju.

Poseban fokus bio je na temama regionalni ekonomski razvoj, zadržavanje talentovanih nasuprot „odlivu mozgova”, kompleksnost Zelenog sporazuma i promjene koje on nameće u borbi protiv klimatskih promjena i zaštite životne sredine.

Skup je, u saradnji sa Odborom njemačke privrede za istočnu Evropu, organizovala Njemačko-srpska privredna komora, a povodom obeležavanja jubileja – 20. godina postojanja programa stipendija njemačke privrede “Zoran Đinđić”.

Bonus video: