Predstavnici EPCG posjetili solarnu elektranu "Townsite Solar" u Nevadi

Delegacija EPCG je tokom studijske posjete, koja se završava u ponedjeljak, obavila razgovore sa predstavnicima više renomiranih američkih i međunarodnih kompanija iz oblasti obnovljivih izvora energije zainteresovanih za ulaganja u energetski sektor regiona jugozapadne Evrope

5670 pregleda 9 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Delegacija Elektroprivrede (EPCG) je u okviru studijske posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) obišla solarnu elektranu Townsite Solar + Storage u Bolder Sitiju u Nevadi.

Višednevnu posjetu SAD-u predvode predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović i izvršni direktor, Nikola Rovčanin.

„Elektranu snage 232 megavata (MW), koja u svom sastavu posjeduje i baterijsko postrojenje kapaciteta 90 megavat sati (MWh) i jednoosne tracking sisteme proizvođača Nextracker, izgradili su Arevon, vodeća kompanija za obnovljivu energiju u Sjevernoj Americi i Rosendin, najveći ugovarač električne energije u vlasništvu zaposlenih i jedna od najbrže rastućih grupa za obnovljivu energiju u SAD-u“, navodi se u saopštenju.

Novo postrojenje Townsite Solar + Storage, izgrađeno na 20 milja južno od Las Vegasa, ima inovativni solarni sistem i Tesla sistem baterija za skladištenje energije (BESS).

„Godišnje će proizvoditi više od 500 hiljada MWh obnovljive energije, dovoljno da se u tom periodu napaja 60 hiljada domaćinstva i izbjegne emisija 400 hiljada tona ugljen-dioksida“, objasnili su iz EPCG.

Townsite Solar + Storage prostire se na površini od 1,05 hiljada hektara. Uključuje 528,08 hiljada fotonaponska (PV) modula. Raspolaže i sa skladištem energije kapaciteta 90 MWh koje koristi Tesla Megapack.

Delegacija EPCG je tokom studijske posjete, koja se završava u ponedjeljak, obavila razgovore sa predstavnicima više renomiranih američkih i međunarodnih kompanija iz oblasti obnovljivih izvora energije zainteresovanih za ulaganja u energetski sektor regiona jugozapadne Evrope.

Takođe, delegacija je obišla i jedan od najvećih sajmova u oblasti OIE u svijetu i solarna elektrana u Nevadi.

Posjeta je organizovana na poziv partnerske kompanije UGTR.

Bonus video: