Janjušević ne ispunjava uslove za predsjednika odbora

Inspekcija će sljedeće sedmice donijeti rješenje kojim će narediti RUP-u da otkloni nepravilnosti u zasnivanju radnog odnosa sa kadrom Demokrata

14426 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Nije podnio ostavku, traži da ga smijeni EPCG: Dušan Janjušević, Foto: Rudnik uglja
Nije podnio ostavku, traži da ga smijeni EPCG: Dušan Janjušević, Foto: Rudnik uglja

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja (RUP) Dušan Janjušević (Demokrate) ne ispunjava posebne uslove predviđene aktom o sistematizaciji radnih mjesta, za radno mjesto predsjednika odbora direktora s obzirom da nema radno iskustvo u trajanju od tri godine u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji.

To je konstatovala u zapisniku inspektorka rada koja je 7. septembra započela nadzor po prijavi Milana Lekića (Nova), bivšeg izvršnog direktora RUP-a.

Lekića je Odbor direktora na čelu sa Janjuševićem smijenio nakon što je inspekcija utvrdila da je izabran za izvršnog direktora bez prethodno objavljenog konkursa, što je bila zakonska obaveza.

Iz Uprave za inspekcijske poslove “Vijestima” je zvanično juče rečeno da će u zakonskom roku, a najkasnije do sredine naredne sedmice, inspektorka donijeti rješenje kojim će narediti RUP-u da otkloni nepravilnosti u postupku zasnivanja radnog odnosa sa Janjuševićem.

Janjušević bi da se žrtvuje

Janjušević je juče zatražio od Elektroprivrede (EPCG), stopostotnog vlasnika kapitala da ga razriješi s te dužnosti, a od Skupštine akcionara zakazivanje hitne sjednice kako bi se deblokiralo funkcionisanje najveće pljevaljske kompanije.

“Imajući u vidu izuzetno komplikovanu situaciju u RUP-u, učestale inspekcijske nadzore kao i generalno napetu atmosferu koja se iz naše kompanije prenosi na cijeli grad i koja usporava važne procese, zahtijevam od Skupštine akcionara zakazivanje hitne sjednice u cilju deblokade funkcionisanja kompanije. Pred RUP-om u narednom periodu stoje brojni izazovi. Izmještanje drobiličnog postrojenja, izmještanje korita rijeke Ćehotine, kapitalni remont i ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja, samo su neki od kapitalnih projekata koji ne smiju biti usporeni”, naveo je Janjušević u izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Najvažniji proces, ističe on, koji bi u ovom trenutku potencijalno mogao izazvati usporavanje navedenih projekata, svakako je i izbor izvršnog direktora RUP-a.

“Shodno tome, želim dati puni doprinos razrješenju izuzetno komplikovane situacije i pokazati da lični i politički interesi ne smiju biti iznad interesa zaposlenih, kompanije, energetskog sektora i države Crne Gore. Procesi u Rudniku, zahtijevaju posvećen rad, profesionalizam i prije svega dobru namjeru kako bi energetski sektor funkcionisao na najbolji mogući način i u interesu svih građana Crne Gore. U tom smislu prevazilaženje v. d. stanja i izbora novog rukovodstva Rudnika, trenutno je prioritetan proces i shodno tome, zahtjevam od vlasnika kapitala da me u što kraćem roku razriješi sa pozicije predsjednika Odbora direktora RUP-a “, navodi Janjušević.

Konkurs

Lekić je odmah nakon smjene od inpekcije rada zatražio da provjeri zakonitost izbora Janjuševića.

Smijenjeni izvršni direktor RUP-a tvrdi da je Janjušević prvi put izabran za predsjednika Odbora direktora, iako nije ispunjavao uslove, koji su propisani Statutom društva niti Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

Janjušević je, tvrdi Lekić, na tu funkciju izabran iako nije imao tri godine radnog iskustva u struci, koje je predviđeno Statutom i Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

Zbog toga su, smatra on, sve odluke Odbora direktora Rudnika nezakonite.

S druge strane, Janjušević tvrdi da je ispunjavao tražene uslove, optuživši Lekića da, kako je rekao, svoje bezakonje, utaje i postupke pred SDT-om želi zamaskirati osporavanjem drugih.

Odbor direktora u ponedjeljak je raspisao konkurs za izbor izvršnog direktora RUP-a, a zainteresovani kandidati imaju rok od 15 dana da dostave prijave.

Lekić je “Vijestima” kazao da će konkurisati za mjesto izvršnog direktora i da trenutno prikuplja potrebnu dokumentaciju, a podnio je i tužbu protiv Odbora direktora Osnovnom sudu u Pljevljima zbog smjene.

Kontrolisali još četiri državne firme

Na pitanje Vijesti” da li su kontrolisali zakonitost zasnivanja radnog odnosa izvršnih direktora u drugim državnim preduzećima osim u RUP-u, iz Uprave za inspekcijske poslove su odgovorili da su od početka godine obavili kontrole u CEDIS-u, Elektroprivredi, To Montenegro i JU Zavod za geološka istraživanja Podgorica.

Svi inspekcijski nadzori su rađeni po podnijetim inicijativama, osim kada je u pitanju imenovanje Jonuza Mujevića na mjesto direktora Zavoda za geološka istraživanja, jer je taj nadzor inspekcija rada pokrenula po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih natpisa da je Mujeviću od prethodnog poslodavca iz javnog sektora isplaćena otpremnina.

“Inspekcijskim nadzorom kod CEDIS-a utvrđeno je da izvršni direktor Vladimir Čađenović nije zasnovao radni odnos u skladu sa Zakonom o radu, jer nije sproveden postupak javnog oglašavanja slobodnog radnog mjesta izvršnog direktora, zbog čega je CEDIS-u izrečena mjera ukazivanja, kojom je naređeno da otkloni nepravilnost u postupku zasnivanja radnog odnosa sa Vladimirom Čađenovićem. Inspekcijskim nadzorom kod EPCG nisu utvrđene nepravilnosti u postupku zasnivanja radnog odnosa sa izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom. Inspekcijskim nadzorom kod Zavoda za geološka istraživanja, inspektor je utvrdio da nema uslova za preduzimanje mjera i radnji od strane inspekcije rada u pogledu imenovanja Jonuza Mujevića na mjesto direktora”, odgovorili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Dodaju i da je u prvom kvartalu ove godine rađen inspekcijski nadzor u kompaniji “To Montenegro” u pogledu zakonitosti zasnivanja radnog odnosa direktora Saše Radovića, gdje su utvrđene nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa.

Bonus video: