Uprava za statistiku: Tendeciozno tumačenje statističkih podataka

Istraživanje 'Potrošnja građevinskog i pogonskog materijala' ne može se dovoditi u direktnu korelaciju sa istraživanjem 'Cijene stanova u novogradnji'.

2954 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za statistiku reagovala je na tekst "Cijene stanova otišle u nebo, a i dalje rastu" objavljen juče na portalu "Vijesti".

Reagovanje prenosimo integralno

"U cilju potpunog informisanja javnosti naglašavamo da je shodno metodologiji, cilj istraživanja 'Potrošnja građevinskog i pogonskog materijala' prikupljanje podataka neophodnih za obračun količine i vrijednosti utrošenog građevinskog i pogonskog materijala. Izvori podataka ovog istraživanja su privredna društva sa 5 i više zaposlenih koja su prema klasifikaciji djelatnosti NACE Rev.2 registrovana u sektor F – građevinarstvo (oblast 41, 42, 43) kao i privredna društva koja nijesu registrovana u sektor F, ali imaju poslovne jedinice koje izvode građevinske radove. Metod prikupljanja podataka za ovo istraživanje baziran je na uzorku kojim je za referentnu 2022. godinu obuhvaćeno 111 privrednih društava, a ne kako je u tekstu navedeno 'Monstat po metodologiji na bazi uzorka izabere nekoliko velikih trgovaca kojima šalje upitnike o cijenama građevinskog materijala'.

Popunjeni upitnici od strane izvještajnih jedinica obuhvaćenih ovim istraživanjem potpisani su od strane lica koje je popunilo upitnik i ovjereni dodatnim potpisom direktora i pečatom privrednog društva.

Članom 29 Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike (“Sl.list Crne Gore”, br.18/12, 47/19) propisano je da su „Izvještajne jedinice dužne da daju tačne i potpune podatke bez naknade, u sadržaju i obliku koji odredi proizvođač zvanične statistike i u rokovima utvrđenim godišnjim planom“.

Shodno tome, izjava koja se pominje u tekstu „Monstatu slali stare podatke“ je u suprotnosti sa gore navedenim članom i podliježe krivičnoj odgovornosti.

Istraživanje 'Potrošnja građevinskog i pogonskog materijala' ne može se dovoditi u direktnu korelaciju sa istraživanjem 'Cijene stanova u novogradnji'. Naime, istraživanjem o potrošnji građevinskog i pogonskog materijala obuhvata se građevinski i pogonski materijal korišćen za izvođenje radova kako na objektima visokogradnje, tako i na objektima niskogradnje. Dalje, u prosječnu cijena stanova u novogradnji uključeni su materijali utrošeni za izgradnju novoizgrađenog stambenog objekta, dok se potrošnjom građevinskog i pogonskog materijala obuhvataju materijali utrošeni izvođenjem radova na građevinskim objektima novogradnje, dogradnje, rekonstrukcije, adaptacije, modernizacije, velikih opravki i redovnog održavanja.

Na kraju ističemo da do trenutka objavljivanja spomenutog članka Uprava za statistiku od autora članka nije dobila upit u kojem se traže tačne informacije na temu navedenog istraživanja a što bi bilo u svrhu objektivnog informisanja javnosti", piše u reagovanju.

Bonus video: