DPS: Umanjiti akcize na gorivo, formirati robne rezerve, pomoći podstanarima...

Demokratska partija socijalista predložila paket mjera za očuvanje životnog standarda građana

21552 pregleda 363 reakcija 136 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Željka Vučinić
Sa pres konferencije, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 18.09.2023. 14:45h

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera za očuvanje životnog standarda građana koji uključuje, između ostalog, umanjenje akciza na gorivo za 50 odsto i jednokratnu pomoć podstanarima od po 300 eura.

On je na konferenciji za medije Kluba poslanika DPS-a rekao da pozivaju Vladu da usvoji i implementira predložene mjere.

"Ako nema znanja, stojimo na raspolaganju kako da ih uputimo da u roku od sedam dana sprovedu te mjere", rekao je Milović.

Među drugim predloženim mjerama je i obezbjeđivanje jednokratne pomoći od 150 eura za korisnike najniže penzije, privremene nadoknade Fonda PIO i korisnike novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca.

DPS predlaže i jednokratnu pomoć od 350 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, te 40 odsto popusta na računima za struju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, za period do tri mjeseca.

Milović je rekao da traže i da se učenici i studenti - korisnici domova, oslobode plaćanja ili subvencionišu u cjelosti kada su u pitanju troškovi smještaja i ishrane za prvo polugodište odnosno semestar.

DPS traži i da država subvencioniše kupovinu drveta za ogrev i peleta, i to po 25 odsto nižim cijenama od tržišnih, za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Potrebno je, kako je naveo Milović, obezbijediti i dodatnu podršku za registrovane poljoprivredne proizvođače u vidu novčane pomoći, u iznosu od 100 eura za period od tri mjeseca.

Od Vlade traže i formiranje robnih rezervi, sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama, te da se nastavi sa ciljanim mjerama fiskalne politike, uz implementaciju strukturnih reformi, sa ciljem smanjenja inflatornih pritisaka.

"DPS bi bio samo u Vladi koja radi na ubrzanom putu ka EU"

Milović je, komentarišući tok pregovora o formiranju Vlade, rekao da ti procesi prilično mučno teku, da se ne vode na način na koji treba predstavljati buduću političku elitu Crne Gore, da postoji veliko međusobno nepovjerenje i sistem pregovaranja koji je prilično skriven od građana...

“Ako uz to uzmemo i način na koji se jedni drugima obraćaju, a sjutra žele da budu dio te vlade, mislim da će ta vlada biti formirana na klimavim osnovama i da su njeni temelji veoma loši”, rekao je Milović.

Ponovio je stav svoje partije, da bi bili jedino u onoj vladi koja će biti bazirana na evroatlantskim principima, koja radi na ubrzanom putu države ka EU i sa jasnim principima koji su vezani za multietničku i građansku Crnu Goru kakvu su oni predstavljali u prethodnom periodu.

Istakao je da DPS ne interesuju fotelje.

On nije želio da komentariše iznijete stavove Demokrata da neće u vladu sa DPS-om, navodeći da je to dodatni kamen o vratu mandataru Milojku Spajiću pri sastavljanju vlade.

Bonus video: